Teroristi htjeli da raznesu Visoke Dečane?

Albanski teroristi na Kosmetu planirali su da raznesu manastir Visoki Dečani, a privedeno je lice za koje se sumnja da je htjelo da izvede napad, pišu "Večernje novosti".

Srbija 18.11.2019 | 09:35
Teroristi htjeli da raznesu Visoke Dečane?
List navodi da monaštvo ove pravoslavne svetinje niko nije obavijestio o ovom događaju, da je uhapšeni Albanac čiji su inicijali A.I. u stvari optužen za krivično djelo pljačka i prisila, a da su oštećena lica svjedočila da ih je on mjesecima prisiljavao da zajedno napadnu manastir.

Podsjeća se da su zvanične institucije Prištine pokušale da demantuju povezanost ovog događaja sa terorizmom, ali da portparol kosovske policije Daut Hodža nije osporio "hitan interni izvještaj kosovske policije" iz kojeg su ove veze jasne.

Manastir Visoki Dečani, jedina srpska svetinja na Kosmetu koju i dalje čuvaju vojnici Kfora, česta je meta albanskih ekstremista.

Pripadnici italijanskog Kfora su 2016. godine osujetili plan džihadista da napadnu manastir, a srpske bezbjednosne snage došle su do saznanja da su Visoki Dečani i Pećka patrijaršija bili meta za napad za božićne praznike 2018. godine, ali se od napada odustalo, podsjeća list.

Na zidovima pomoćnih zgrada Visokih Dečana 2014. godine ispisani su grafiti u znak podrške "Islamskoj državi" kao i takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova /OVK/, dok je 1999. godine zabilježen pokušaj granatiranja manastira.

"Večernje novosti" navode da priča o napadima nimalo ne čudi ako se zna da je Kačanik označen kao baza za obuku pripadnika "Islamske države", odnosno džihadistička prijestonica Evrope. Iz kampova u brdima i šumama na ratišta širom svijeta otišli su brojni Albanci.

"NJujork tajms" proglasio je Kačanik prijestonicom vehabizma, a u izvještaju Stejt dipartmenta navedeno je da je 400 Albanaca sa Kosmeta otišlo da ratuje na strani "Islamske države" u Siriji dok je, nezvanično, broj mnogo veći.

Visoki Dečani nalaze se na listi Uneskovih zaštićenih spomenika svjetske baštine. Vojnici Kfora dežuraju ispred svetinje i upisuju imena svih koji u nju dolaze, dok je prilaz manastiru opasan dodatnom gvozdenom ogradom.

Poslije legitimisanja posjetilaca vrata otvara čuvar iz pomoćne zgrade.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar