Kompromis: Njemačka povećava najnižu penziju

Njemačka vlada postigla je kompromis o povećanju penzija za penzionere sa niskim primanjima.  

Svijet 10.11.2019 | 21:30
Kompromis: Njemačka povećava najnižu penziju
Kako je prenio Dojče vele, postignut je dogovor o garantovanju osnovne penzije za radnike sa niskim primanjima posle višemjesečnih tenzija o tom pitanju, što je moglo da dovede do krize u vladi.

Istaknuti članovi vladajuće koalicije, uključujući kancelarku Angelu Merkel i ministra finansija Olafa Šolca, postigli su dogovor tokom razgovora koji su trajali više od šest sati, prenio je Rojters.

Osnovna penzija predstavljaće dodatak na penzije, čime bi trebalo da se onima koji dobijaju najniža primanja obezbijedi da mogu da pokriju osnovne mjesečne troškove života, objašnjava Dojče vele. 

Dojče vele dodaje da će planom njemačke vlade biti obuhvaćeni i zaposlenima sa najnižim primanjima “koji se staraju o djeci ili rođacima”, ne pricizirajući detalje.

Uslov za dobijenja ove novčane nadoknade biće da je osoba najmanje 35 godina uplaćivala doprinose za socijalno osiguranje.

Planom će biti obuhvaćeni oni čija su primanja niža od 1.250 evra ili parovi koji zajednički mjesečno ne dobijaju više od 1. 950 evra.

Dojče vele navodi i da bi plan njemačke vlade trebalo da stupi na snagu 2021. godine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar