Srbija odbacila protestnu notu Hrvatske

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacilo je protestnu notu hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova.

Srbija 09.11.2019 | 17:54
Srbija odbacila protestnu notu Hrvatske
Portestna nota u vezi je s postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni ”Jugovićevo”.

U noti upućenoj danas ambasadi Hrvatske u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da ne vidi ništa sporno u postavljanju te spomen ploče, imajući u vidu da je general Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine.

S druge strane, ističe se u noti MSP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Kako se navodi u saopštenju MSP, jedan od primera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

Takođe, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom ”Za dom spremni” duži period je stajala kod mesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu, a takve ploče postavljaju se i na drugim mestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gde su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH.

Pored navedenog, Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih, dodaje se u saopštenju.

Jedan od primera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvuje proslavi 25. godišnjice vojne akcije ”Medački džep”, kojom je on komandovao, a za čije zločine je i osuđen.

Dalje, Hrvatska je ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za krivično delo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske ističe i da insistiranje Hrvatske na ”oružanoj agresiji” Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamena teza, s obzirom da je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog dela etničkog čišćenja.

O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i proteranim Srbima koji su živeli na teritoriji Hrvatske, kao i mere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima kako bi se onemogućio povratak proteranih Srba.

MSP ističe i da uprkos naporima zvaničnika Srbije da se odnosi sa Hrvatskom uzdignu na viši nivo, sa hrvatske strane se stalno umanjuju dosadašnje postignute pozitivne aktivnoste na unapređenju bilateralnih odnosa.

"Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posledica ratnih sukoba iz 90-tih godina. U tom pravcu, više puta je demonstrirana naša spremnost za dijalog i uzdržavanje od oštre retorike i gestova koji štete ukupnim odnosima saradnji dve države, kao i stabilnosti i miru u regionu", navodi se u noti MSP-a Srbije ambasadi Hrvatske u Srbiji. 

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Херцеговац

09.11.2019 18:25

Тражите од Баје документацију о Јасеновцу, па је показује свијету и докажете злочине НДХ.

ODGOVORITE
Name

Joja

09.11.2019 19:38

..... ti baja staru

Name

Re joja

09.11.2019 20:01

Hahahahahaha......

Name

Rr Joja

10.11.2019 00:00

I tvoju

Name

Nine Mi Jasno,

10.11.2019 10:40

Kako se ovi Hrvati, ne Zamore od tih glupeztina koje izvode

Name

Tradicija

10.11.2019 07:48

Ona stara izreka "drz'te lopova", nece nikada biti zaboravljena.Zato sto je uvek isti koriste.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.11.2019 10:16

Baja je dao jasenovacku gradju hrvatima, sad mogu provocirati.

ODGOVORITE