Njemačka od četvrtka ulazi u recesiju

U četvrtak sljedeće nedjelje, u osam sati ujutro, Njemačka će zvanično ući u recesiju. Tada će, naime, vrhovni njemački statističari objaviti podatke o ekonomskom rastu u trećem tromjesečju ove godine i, po svemu što je do sada poznato, ispred brojke će stajati minus, piše Dojče vele (DW).

Svijet 08.11.2019 | 10:46
Njemačka od četvrtka ulazi u recesiju
S obzirom na to da je i u drugom tromjesečju ispred brojke o ekonomskom rastu stajao minus, to znači: Njemačka je u recesiji.

- Mnogi očigledno jedva čekaju da njemačka privreda zapadne u tešku krizu. Jasno, loše vijesti bolje se prodaju. Ali stvarnost izgleda drukčije - smatra urednik ekonomske redakcije DW Henrik Beme.
 
Kao prvo, objašnjava on, radi se o nebitnoj, takozvanoj "tehničkoj recesiji, zato što je neko nekad smislio da je recesija kad su dva uzastopna tromjesečja u minusu.

I drugo, većina stručnjaka slaže se da situacija u stvarnosti nije loša i da neće dugo da traje, navodi se u tekstu, i dodaje da će do kraja godine njemačka privreda opet rasti, makar to bilo samo pola procenta.

- Nemojte pogrešno da me shvatite: mnoga preduzeća trenutno preživljavaju napeta vremena. Trgovinski ratovi, ne samo između Amerikanaca i Kineza, zadaju im glavobolju. A uz to i ova beskrajna priča oko Bregzita, što sveukupno gledano usporava ekonomske aktivnosti. To snažno ojsećaju njemačka mašinogradnja i hemijska industrija. Auto-industrija, uključujući i dobavljače, nalazi se u procesu najvećih promjena otkako se proizvode automobili - napominje Beme.
 
Automobili, mašine, hemija: kad tri najveće industrijske grane u Njemačkoj imaju poteškoće, to nesumnjivo ostavlja tragove.

Nesigurnost koja vlada u brojnim firmama očigledno se prenosi i na one koji ukupno stanje prate i koji bi iz toga trebalo da sastave prognoze: tu gotovo ništa više nije u redu. Jednostavno zato što je svijet postao mnogo kompleksniji i zato što mnogi modeli na osnovu kojih se rade prognoze potiču još iz analognih vremena.

Digitalni preobražaj nije ugrađen ni u jedan model za sastavljanje prognoza. Tako se događa da je industrijska proizvodnja u avgustu iznenada porasla, iako je većina računala na smanjenje. A onda ti isti ljudi odmah upozoravaju da taj rast može biti kratkog daha i da će već u septembru predznak ekonomskog rasta biti negativan.

I šta se dogodilo? Četiri nedelje kasnije objavljeno je da je industrija u septembru iznenadila s pozitivnom bilansom poslovnih naloga. Govori se čak o stvaranju osnova za rast.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

08.11.2019 11:10

Po Biserki i Rudonji u nas se sjajna situacija. Recesije ni na vidiku...

ODGOVORITE
Name

Rale

08.11.2019 11:26

Fala bogu mi neznamo sta minus.

ODGOVORITE
Name

Vuk

08.11.2019 11:35

pa nije ni čudno kad je toliki broj "mozgova" uvežen iz BiH, Srbije i Hrvatske :D to je logična posljedica

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

08.11.2019 14:27

Немају они појма шта је права рецесија. Нека мало дођу код нас, па да виде како пропасти не могу, а спаса им нема.

ODGOVORITE
Name

Haha

08.11.2019 14:28

Oni dok budu u minusu drugi nece imal hljeba ako je to tako to su druge igre da se nesto drugo odigra

ODGOVORITE
Name

Zar ne!?

08.11.2019 14:43

Neka se obrate NATO!

ODGOVORITE