Napredak ka EU koči neformirana vlast u BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da su Srpska i BiH čvrsto opredijeljene za evropske integracije i da bi napredovanje ka članstvu u zajednici evropskih država i naroda bilo brže da su na vrijeme sprovedeni rezultati parlamentarnih izbora održanih prije više od godinu dana.

Republika Srpska 04.11.2019 | 13:18
Napredak ka EU koči neformirana vlast u BiH
Čubrilović je u obraćanju učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope i država Višegradske grupe u Budimpešti, koja je posvećena proširenju EU, istakao da Srpska i BiH imaju snažnu želju da što prije postanu punopravne članice Unije.

– Na tom putu postignuti su pozitivni rezultati i uprkos našim unutrašnjim slabostima taj proces je nepovratan. U odnosu na vrijeme od samo nekoliko godina ranije, danas je javno mnjenje većinski usmjereno ka evropskim integracijama, a nema nijedne političke stranke koja je antievropski opredijeljena – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske je unazad nekoliko godina gotovo svu legislativu koju donosi uskladila sa pravnim tekovinama EU.

– Na sjednici našeg parlamenta završenoj prije tri dana usvojeno je više zakona usklađenih sa propisima EU, kao što je Strategija za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period od 2020. do 2024. godina. To potvrđuje našu proevropsku orijentaciju. I drugi organi i institucije vlasti u Srpskoj takođe su posvećene ispunjavanju svojih obaveza, s ciljem što bržeg napredovanja ka EU – naglasio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, problem je što na nivou BiH još nisu konstituisani svi organi vlasti.

– Poseban je problem što nije formiran važan organ izvršne vlasti – Savjet ministara, zbog toga što se njegovo neformiranje najviše osjeća upravo u koordinaciji aktivnosti na popunjavanju Upitnika Evropske komisije, te rješavanja problema u sferi ilegalne migracije sa kojom je i BiH suočena već godinu-dvije.

Mi iz Republike Srpske ne postavljamo nikakve uslove za konstituisanje Savjeta ministara i čekamo da ista svijest preovlada i u Federaciji BiH – rekao je Čubrilović.

On je dodao da će Narodna skupština Republike Srpske maksimalno odgovorno raditi na tome da što prije bude formiran Savjet ministara i ispunjavane druge obaveze u procesu evropskih integracija.

– U tim aktivnostima trebaće nam pomoć država članica EU. Zbog toga izražavam posebnu zahvalnost državama članicama Višegradske grupe koje su spremne da nam pomognu, da u naše ime govore u institucijama EU. Vjerujem da ni kolege iz parlamenata ostalih država zapšadnog balkana i jugoistočne Evrope neće imati ništa protiv toga da se relevantni subjekti iz država Višegradske grupe intenzivnije uključe u naše napore da ispunimo uslove kako bismo i mi bili primljeni u EU – istakao je Čubrilović.

On je sa žaljenjem konstatovao da su donesene posljednje odluke Savjeta Evropske unije, kojima je Albaniji i Sjevernoj Makedoniji privremeno zaustavljeno napredovanje ka EU.

– Ukoliko to brzo ne bude prevaziđeno može destimulativno djelovati na entuzijazam u ostalim državama zapadnog Balkana. Da se to ne bi desilo, treba nam jasna perspektiva daljnjeg proširenja EU i na sve države Jugoistočne Evrope.

Manje je važno da li će se taj proces završiti do 2025. ili 2027. godine, od nagovještaja da bi se on mogao redefinisati ili usloviti nekim novim elementima ili sadržajima odnosa između zapadnobalkanskih i država EU. Nama ne odgovara ideja takozvanog strateškog partnerstva, odnosno parcijalnog učešća u EU, nego samo integralnog, pa makar do njega kasnije došli – kaže Čubrilović.

On je dodao da zbog toga podržava izjavu iz Budimpešte o proširenju EU koju su podržale države Višegradske grupe.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

lekovita gljiva

04.11.2019 12:23

Čubriloviću, daj ti prvo sa Bajom rasčisti da li se BiH raspada ili ne, ako se raspada o kakvom ti kočenju govoriš, kada to sa Bajom rasčistiš onda rasčisti i sa narodom koji ti je dao glas, dosta je političkog mešetarenja, narodu dogorijeva do nokata

ODGOVORITE
Name

Gagi BL

04.11.2019 13:58

Sta ti znas,i sta se tebe pita???Znas one svoje jadne sekretarice mobingovati i to ti je sve

Name

Dzoo

04.11.2019 12:23

Cuj ovog oladi covece zna se da tvoj sef nezeli sinoc je rekao da zeli Republiku da utopi u Srbiju i sad ces ti pricati lazi

ODGOVORITE
Name

Milan

04.11.2019 12:30

Cubra Reci ti Gdje je lova?

ODGOVORITE
Name

Zgodni

04.11.2019 12:38

Zašto lažeš kad i tvoja kombi stranka sa Burlom ne želite u EU jer ste onda u Pržunu!

ODGOVORITE
Name

Ratko

04.11.2019 12:39

Citat:"Mi iz Republike Srpske ne postavljamo nikakve uslove za konstituisanje Savjeta ministara i čekamo da ista svijest preovlada i u Federaciji BiH – rekao je Čubrilović." Jedino sto je zaboravio reci da se vlast osvaja sa dva papka. Jedan od najvecih papaka, su3aka, lopova, prevaranata, jeste doticni (namerno malim slovom) predsednik skupstine, djubre.

ODGOVORITE
Name

zux

04.11.2019 12:40

hahahahahahahah...

ODGOVORITE
Name

Ministar

04.11.2019 12:41

Napredak u bih u svakom smislu, pa tako i smislu tih integracija koce korumpirani politicari-kriminalci koji nemaju nikakve vizije, osim vizije koja glasi moje d*** i ja. Cubrilovic je jedan u nepreglednoj koloni takvih politicara. Jedan ali vrijedan.

ODGOVORITE
Name

Ratko

04.11.2019 12:43

Jedan od ozbiljnijih lopova u RS.

ODGOVORITE
Name

bb

04.11.2019 13:38

Ne petljaj, ni jedan od uslava niste ispunili ...

ODGOVORITE
Name

Haha

04.11.2019 14:18

cekaj bice Evropa ievropski zakon ali tivces mirati u prdekanu tad!po evropskom zakonu !!! tvoji rezultati rada sve govore o tebi!

Name

Svrni navrni

04.11.2019 14:29

Tek toliko da se nešto rekne.

ODGOVORITE
Name

Au

04.11.2019 15:09

Cubrilovicu pa narod ne koci on ode sam u Evropu a vi politicari u Rusiju. suprotni smjerovi !!! vi za kapitalom vasim a narod da prezivi!!! opet u suprotno!narod i politicari u suprotnom smjeru!!!

Name

Jao

04.11.2019 16:48

I ovaj Cubrilovic se nahapao, kao sa ce zivjeti 213 godina.

ODGOVORITE
Name

U penziju

04.11.2019 19:11

Bruki neljudska.

ODGOVORITE
Name

MESA

04.11.2019 20:01

PA NEDELJKO. OTKRIO SI TOPLU VODU,JOS SAMO DA SI REKAO DA JE NAROD KRIV A DA STE VI ISPRAVNI,

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.11.2019 00:15

Pa da, kad se hvalis, hvalis sebe, kada kudis, kudis druge, jer drugi su krivi za sve. :)))

ODGOVORITE