Zasjedanje od tri dana NSRS košta 25.000 KM

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Skupština Srpske ovogodišnji program rada realizovala 100 odsto i da je jedini parlament u BiH koji izršava ustavne i zakonske obaveze.

Republika Srpska 28.10.2019 | 16:03
Zasjedanje od tri dana NSRS košta 25.000 KM
On je u izjavi za BH radio rekao da je održano šest posebnih sjednica i da je sutra nastavak sedme redovne sjednice, dodavši da su na zasjedanjima razmatrana mnoga važna pitanja.

Prema njegovim riječima, važno je da zacrtani program Narodna skupština realizuje, da joj je najdirektniji partner Vlada, te su i svi drugi dobro došli kao partneri.

– Nemamo sa kim, nažalost, da se mjerimo jer je ovo jedini parlament koji izvršava svoja ustavne i zakonske obaveze – napomenuo je Čubrilović.

On je demantovao navode opozicije da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto gdje se izvršavaju želje izvršne vlasti.

– Ako ste birali Vladu i imate istu većinu u Vladi i u Narodnoj skupštini zar bi se trebalo oportuno ponašati prema prijedlozima Vlade, kad prije toga imate mogućnost da reagujete na mnogo načina? Prije svega, treba ojačati i rad organa Narodne skupštine, kao što je rad odbora ili komisija i tu je mjesto gdje treba stručno da se izlaže i brani svoj stav – kaže Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

Na pitanje kako posmatra djelovanje opozicionih partija u Narodnoj skupštini, Čubrilović je rekao da je dobro to što se trude, ali da treba da uvažavaju činjenicu da je zakonodavani odbor taj koji može da skine određenu tačku, pa i prijedlog Vlade.

On kaže da je stav svih šefova klubova da bi trebalo izmijeniti Poslovnik o radu s ciljem efikasnog rada parlamenta.

– Ima mnogo izgubljenog vremena i to se izražava kroz povrede Poslovnika i njegovu zloupotrebu. To je rezultat neiskustva i mlade demokratije – smatra Čubrilović. 

Predsjednik parlamenta naveo je da blok zasjedanja koji traje tri dana košta oko 25.000 KM, ocjenjujući da je to velika suma za građane Republike Srpske.

Na pitanje zašto se zakomplikovala priča o brisanju smrtne kazne, Čubrilović je napomenuo da smrtna kazna u zakonu Republike Srpske nije nikada ni postojala.– Bošnjačka komponenta nije dozvolila da se ta smrtna kazna izbriše kada je bila podnesena inicijativa. Ovaj put su iz političkih razloga iskoristili da oni budu inicijatori nečega što praktično i ne postoji. Odlukom Ustavnog suda to je završena priča – pojasnio je Čubrilović.

On je naveo da će Republika Srpska i ove godine obilježiti 9. januar, Dan Republike Srpske.

– To je dan koji se obilježava kao istorijska činjenica. Mi ne sporimo obilježavanje značajnih datuma za Federaciju BiH, ali oni spore nama obilježavanje 9. januara. Koga to vrijeđa? Treba prevazilaziti te situacije sa više razumijevanja – konstatovao je Čubrilović.

Na pitanje kakava budućnost čeka Republiku Srpsku i koji su prioriteti, Čubrilović je rekao da, ako se želi prosperitet, što prije treba postići političku stabilnost u Republici Srpskoj i BiH.

– Samo dogovorom i zajedničkim stavovima i nastojanjem da nas prihvati međunarodna zajednica u formi u kojoj može da nas prihvati možemo imati bolju budućnost. Ukoliko se budemo ponašali kao u proteklih godinu dana ne trebamo ništa dobro očekivati – kaže Čubrilović.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mozda...

28.10.2019 16:23

Dragi nas Cubrilovicu, 9 januar ove godine je prosao ,mozda bude opet sledece godine ,ako vi to po poslovniku ne promjenite da imamo dvaput u godini ,nije mala stvar DAN DRZAVNOSTI R S -a !!!

ODGOVORITE
Name

ZNAS OVAJ,

28.10.2019 16:34

Kadje tako vrijedan treba ga unaprediti ili povecati platu a ja predlazem za svako zasjedanje jos 6,23KM plus,

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

28.10.2019 17:15

lopovi samo jedu i kradu od ovog jadnog naroda i zive na grbaci ovog jadnog napacenog naroda preseloim svaki zalogaj stosu pojeli i popili

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2019 19:18

Oni ne jedu i ne kradu, vec krkaju i pljačkaju. U restoranu NSRS jede se suši, pije se alkohol. Njima treba dati u pauzi samo malo pure i mlijeka.

Name

Milo

28.10.2019 19:20

Biološki sat otkucava, stari ubrzo odlaze a mladi su otišli..

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

28.10.2019 21:31

Znate li vi cubrilovicu koliko ti, dodik, stevandic itd. koštate građane RS-a, ta cijena se nemoze izračunati. Daće Bog da ćete uskoro biti prošlost.

ODGOVORITE
Name

Aco

29.10.2019 02:51

Otice oni...doci ce drugi...mozda i gori...sve je to isto s.... samo drugo pakovanje