Vladika Vasilije služio u manastiru Svete Petke

Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Svetu arhijererejsku liturgiju u manastiru Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet Jezera služio je njegovo preosveštenstvo, umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Republika Srpska 27.10.2019 | 14:05
Vladika Vasilije služio u manastiru Svete Petke
Svetu Petku vjekovima praznuju u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Svetiteljka je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju 10. ili početkom 11. vijeka. Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Zamonašila se poslije smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, gdje je dobila ime Paraskeva.

Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja, rekao je nakon svete arhijerejske liturgije njegovo preosveštenstvo, umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije i pozvao vjernike da se okrenu molitvi, a ne gloženju i neslozi.



"Vrlo često se radujemo tuđoj nesreći, više nego sreći i napretku nekoga. Postajemo narod koji olako napušta otadžbinu koja je krvlju najboljih sinova i kćeri našega naroda stvorena. Odlazimo u tuđinu da tražimo sebi hranu na njivama gladi. Molimo se za našu crkvu, da među nama bude jedinstvo. Kada smo jedinstveni onda smo snažni, kada smo složni onda nam niko ništa ne može", rekao je umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.



On je pozvao srpski narod da se moli nad česticom moštiju Svete Petke koja se čuva u bijeljinskom manastiru, a koja je dopremljena iz Carigradske patrijaršije.



Današnjoj liturgiju prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

"Ovaj praznik je prilika da se okupimo, da njegujemo svoje biće i svoj identitet", rekao je jedan od vjernika.



Prema predanju, svetiteljka je mnoge godine provela u pustinji, u postu, molitvi i usamljeničkom životu. Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi vjeru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odjeći, sa krstom u ruci.

Od 1641. mošti Svete Petke počivaju u Jaši u Crkvi Sveta tri jerarha.

(BN TV)