EK: Obrni - okreni, Partizan pobjeđuje!

Partizanova kaznena ekspedicija – pala i Lokomotiva u grotlu Pionira! Košarkaši Partizana u 4. kolu Evrokupa savladali su rusku ekipu Lokomotive, rezultatom 80:71 u jednoj dramatičnoj utakmici.  Crno-beli u poslednja tri minuta utakmice "samleli" Lokomotivu i serijom atraktivnih poteza oduševili navijače.

Košarka 22.10.2019 | 22:18
EK: Obrni - okreni, Partizan pobjeđuje!
Partizan je odlično počeo sezonu Evrokupa, pobedivši u prve tri utakmice i evo sada u četvrtoj protiv favorizovane Lokomotive.

Gosti su nešto bolje počeli utakmicu, pošto je njihove prve poene postigao Džoni O'Brajant, kada je ostao potpuno sam na liniji za tri poena.

Apić je nastavio dobru igru Lokomotive, ali su crno-beli uspeli da se konsoliduju i to je bio poslednji put u prvom poluvremenu da je Lokomotiva imala vođstvo, pošto je na semaforu pisalo 3:5.

Na krilima Nikole Jankovića i Radeta Zagorca, Partizan uspeva da preokrene rezultat i da tokom svih 20 minuta košarke drži prednost. Od 19:18 u korist domaćina sledi serija koja je odvojila Partizan na nešto prihvatljiviju razliku.

Za to crno-beli mogu da zahvale jako dobroj timskoj odbrani koju su odigrali, uz izuzetak nekoliko istrčanih kontri u leđa, posle kojih je Sem Deker postigao neke poene, što je razljutilo Andreu Trinkijerija.

Sredinom drugog kvartala, Partizan je imao i 10 i 12 poena prednosti, ali se ta prednost istopila posle dve ne baš najsrećnije situacije po Korija Voldena, koje su kažnjene trojkama Kamingsa i Kalnietisa.

Treća četvrtina nije najbolje počela po domaći tim. Usledio je blagi pad u odbrani, što je gost iskoristio kako bi topio prednost Partizana i posle velike drame uspeo čak i da povede.

U jednom momentu su imali i 6 poena razlike, ali tada su na scenu stupili Ognjen Jaramaz, Markus Pejdž i Rašon Tomas. Upravo je Tomas bio jedan od ključnih igrača Partizana pogotovo kada se radi o ofanzivi i doneo je nekoliko važnih poena, koji su kasnije i odlučili pitanje pobednika.

On je sa 16 poena bio najefikasniji u timu Partizana, Mozli je imao 11 uz 9 skokova, dok su po 10 imali Jaramaz i Zagorac. Sa druge strane, Sem Deker i Vil Kamings postigli su po 17 poena, a Alan Vilijams dva manje.

Košarkaši Partizana prvi put u istoriji su savladali Lokomotivu Kubanj i sačuvali stopostotan učinak u B grupi Evrokupa!

Pred više od 6.000 bučnih gledalaca u dvorani "Aleksandar Nikolić", ispustili su 12 poena prednosti (33:21), pa nadoknadili "minus šest" (50:56) i onda u samoj završnici imali više energije od gosta iz Rusije.

Zahvaljujući seriji od 8:0 u poslednja tri minuta, Partizan (4-0) - Lokomotiva Kubanj (2-2) 80:71 (24:18, 17:17, 16:23, 23:13)!

Rašon Tomas postigao je 16 poena, uz šut za dva 6/6, a njegov zemljak Vilijam Mozli fenomenalno je skakao, udarao blokade i završavao "pik end rol" akcije sa Ognjenom Jaramazom i Nemanjom Gordićem.

Upravo njihovim zakucavanjima stavljena je tačka na meč u kome su i jedni i drugi "ostavili srce" na parketu, ali je neko ipak morao da izgubi.

Crno-bele je većim delom utakmice krasila velika borbenost i entuzijazam u odbrani. Zahvaljujući tome su i stekli dvocifrenu prednost u drugoj četvrtini, ali onda je i Lokomotiva zaigrala agresivnije, počela da preuzima i udvaja igrača sa loptom, što je uz "vezane" trojke Kalnietisa i Kamingsa više nego prepolovilo Partizanovo vođstvo (39:34).

U trećoj četvrtini je Partizan vidno pao, šut za tri poena kao "pojas za spasavanje" kome ekipe obično pribegavaju u takvim situacijama, potpuno je otkazao (u jednom trenutku bio je na 3/21) i Lokomotiva je zapretila da će pokvariti veliku crno-belu žurku, na povratku u legendarni "Pionir", samo za ovu priliku.

Proradili su tada bekovi, Nemanja Gordić i Markus Pejdž, uhvaćen je priključak pre nego što se situacija otela kontroli, a na startu poslednje deonice je odbrana definitivno vraćena na najviši nivo, dok je Tomas neumoljivim utrčavanjima u reket i sigurnom realizacijom slao poruku Alanu Vilijamsu da će večeras on biti taj koji slavi.

Gostima je otežala zadatak povreda iskusnog organizatora igre Kalnietisa u 32. minutu.

Bez njega su imali daleko lošija rešenja u napadu, Partizan je "nagurao" seriju do 18:5 i poveo 68:61, a kada se "Loko" ponovo primakao, dva puta na po jedan razlike (70:69, 72:71), usledila su tri minuta možda i najbolje, a svakako najatraktivnije igre crno-belih na celoj utakmici.

Kada je bilo najpotrebnije!

Za sada toliko od igranja pred svojim navijačima, slede nova gostovanja: Cedevita Olimpiji u subotu, pa Limožu u sredu!

I kada je tesno i kada deluje da su šanse 50:50, Partizan ove sezone - pobeđuje! Ima nešto ovaj tim Andree Trinkijerija u sebi i to je večeras demonstrirao u punom Pioniru protiv Lokomotive. Imao je 12 poena  prednosti, to prokockao, dopustio da se uđe u egal meč, ali na kraju opet crno-beli drže ruke u vazduhu u znak pobede - 80:71.

Jako, jako dobar trijumf za crno-bele koji su sada na 4-0 u Evrokupu i maltene ih teorija deli od prolaska u narednu rundu. Odigrali su crno-beli protiv jednog od favorita za osvajanje Evrokupa i videli gde su. Videli su da mogu! Jako bitno za nastavak sezone!

Epilog utakmice smo dobili u poslednjoj četvrtini u koju je ruski tim ušao sa poenom prednosti. Sa dobrom igrom Tomasa Partizan je preokrenuo i ponovo stekao prednost od pet poena. Potom je i Mozli pogodio, a na to se nadovezao i Tomas za devet razlike. Međutim, Kamings je udario kontru i istopio prednost crno-belih. Činilo se više puta da je Lokomotiva mrtva, a onda bi nekako preživela.

Međutim, Tomas je imao drugačije planove, kao i Pejdž koji mu je dao spektakularnu asistenciju iza leđa... Posle toga  Lokomotiva nije mogla da se vrati.

Meč je počeo vrlo nervozno po obe ekipe, kao da su i jedni i drugi bili impresionirani atmosferom u dvorani. Partizan je pokušavao igrom preko Jankovića ispod koša, dok je Obrajant spolja pretio šutem, a Apić pokušavao da vrati unutrašnjim poenima. Partizan je prvu rezultatsku inicijativu napravio posle koševa Zagorca i Jaramaza, međutim nisu se dobro crno-beli vraćali u odbranu pa su dozvolili primljene poene "u leđa" koji su uvek neprijatni, a zato je i Trinkijeri ljutito sa klupe poručio igračima da se brže vraćaju u odbranu. Isto je bilo i zbog lošeg zagrađivanja koša nekoliko napada kasnije, a u glavnoj ulozi je bio teškaš gostiju Vilijams.

Navijače je obradovalo to što je Mozli dao dva slobodna bacanja, ali su opet crno-beli imali problema sa zagrađivanjem i to je održavalo Mašinovođe u egalu. Skok je pravio problem crno-belima, dok je Mozli dobrom energijom dizao navijače na noge i mamio aplauze, a oni su prijali igračima koji su igrali vrlo

Odbrana je u prvom poluvremenu vrlo dobro funkcionisala i nisu crno-beli dozvolili da im se dogodi slab početak meča. Energija je rasla, Jaramaz je dobro prodrao do koša, Loko se mučio u napadu, Birčević je dao bitnu trojku i Partizan je otišao na 10 razlike - 31:21. Meč se razvijao baš onako kako to crno-belima odgovara.

Ukazivao je Trinkijeri više puta svojim igračima da čuvaju brz napad Dekera, ali to njegovi igrači nisu uspevali pa je ovaj hitri košarkaš pobegao tri puta na isti način što je nerviralo stratega crno-belih. Iako je prednost išla i na dvocifrenu razliku, Lokomotiva je i ponekim srećnim šutevima, poput trojke Kamingsa sa osam metara, uspevala da se drži u igri. Ta trojka je imala veliki uticaj na ono što sledi.

Propustio je šansu Partizan da se na poluvremenu odmakne na veću razliku, ali mu je i rezultat 41:35 davao dobru podlogu za drugo poluvreme.

Treća deonica nije počela kako su crno-beli očekivali, a Lokomotiva je od minus 12 u drugoj deonici uspela da se vrati u potpuni egal i sa te strane je psihološka prednost bila na strani gostiju. A bila je i unutrašnja igra preko Vilijamsa koji je fizički snažniji od Mozlija, dok Parahovski ni na ovom meču nije dao razloga Trinkijeriju da ga drži na parketu.

Osetili su gosti iz Krasnodara krv i poput ajkule su povezali nekoliko dobrih napada, došli do poena sa linije za slobodna bacanja, Pejdž je vratio trojkom, a ruski tim je u poslednju četvrtinu ušao sa poenom prednosti...

Ali, to večeras nije bilo dovoljno za ovakav Partizan.

Na kraju, 16 poena Tomasa i 11 Mozlija, koji je imao i devet skokova. Dvocifren koštegerski učinak sa po 10 poena upisali si u Rade Zagorac i Jaramaz. Na drugoj strani 17 poena Dekera i Kamings, 15 Vilijamsa. Uzalud. Crno-beli se nisu dali.

PARTIZAN – LOKOMOTIVA 80:71 (24:18, 17:17, 16:23, 23:12)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Sudije: Pastusjak, Perandi, Tepenije

PARTIZAN: Volden, Zagorac 10, Pejdž 7, Gordić 7, Parahovski, Jaramaz 10, Veličković, Birčević 9, Janković 9, Tomas 16, Pejners 1, Mozli 11 (9 skokova);

LOKOMOTIVA: Deker 17, Kamings 17, Motovilov 1, Apić 2, Kalnietis 7, Ivlev 2, Ilinskij 1, Vilijams 15, Kulagin, Gerasimov, Martijuk, Obrajant 9.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar