Pojačava se zastrašivanje Srba na Kosmetu

Prije nekoliko dana pripadnici ROSU uhapsili su rano ujutro u akciji na sjeveru KiM dvojicu Srba u akciju za koju je kosovska policija navela da je izvedena u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a kako su dvojica ranije uhapšenih Srba po istom osnovu i dalje u pritvoru bez podignute optužnice, i kako nema nikakvih pomaka u istazi Prištine i ovaj slučaj se dovodi u vezu sa sve većim pritiskom Prištine i zastaršivanjem Srba na sjeveru KiM.  

Srbija 20.10.2019 | 10:24
Pojačava se zastrašivanje Srba na Kosmetu
Kontinuirano ugrožavanje bezbjednosti Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji pojačano je u posljednjih mjeseci, a tokom cijele ove godine učestala su privođenja Srba, mahom pod optužbama za navodne ratne zločine tokom sukoba 1999. godine, kao i fizički napade na Srbe i njihovu imovinu, ali i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Prema procjenama upućenih, broj etnički motivisanih napada na Srbe i drugih incidenata u odnosu na prošlu godinu povećan je više nego duplo jer je samo u za prvih osam mjeseci registrovano više od 100 incidenata i hapšenja.

Najbrutalniji napad na Srbe dogodio se 28. maja, kada su pripadnici prištinskih specijalnih jedinica ROSU nelegalno upali na teritoriju opštine Zubin Potok na sjeveru KiM i tom prilikom primjenili prekomernu silu protiv srpskih civila, od kojih je veći broj i bio uhapšen zbog navodne korupcije.

Tom prilikom, prekomjerna sila upotrebljena je, ne protiv osumnjičenih, već protiv građana srpske nacionalnosti koji su se tu zadesili.

Među brutalno prebijenima tokom ove akcije našao se čak i pripadnik UNMIK administracije Mihail Krasnošcenko, kao i Razvigor Cvetić, gluvonijema osoba koja je tog dana teško povrijeđena i pretučena na putu od kuće do prodavnice.

Inače, ova godina je započela incidentom u Ðakovici, kada se u neposrednoj blizini manastira Uspenje Presvete Bogorodice, 6. januara okupilo oko stotinu građana albanske nacionalnosti sa ciljem da spriječe dolazak raseljenih Srba iz Đakovice na obilježavanje Badnjeg dana i Božića.

Istog dana, ispred crkve Svetog velikomučenika Georgija u srpskom selu Stanišor u opštini Gnjilane više lica albanske nacionalnosti je iz vozila u pokretu vrijeđalo jereja SPC i prijetilo mu da će ga zaklati, a 22. januara u naselju "Bošnjačka mahala“ u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice pretučen je Srbin, koji je tom prilikom zadobilo lake tjelesne povrede.

Hapšenja su počela 1. februara kada je Kosovska policija Srbina Z.Ð, zbog navodno izvršenih ratnih zločina.

Dva dana kasnije, 3. februara u blizini Orahovca je uklonjena spomen ploča, koju su članovi Udruženja novinara Srbije postavili na mjestu gdje su 21. avgusta 1998. godine kidnapovani novinari TV Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

U selu "Babljak", u opštini Uroševac, 10. februara je oskrnavljena i opljačkana crkva „Svete Trojice“, što je, prema zvaničnim podacima, bio 19 slučaj skrnavljenja ovog hrama od 1999. godine.

Zastrašivanje Srba nastavljeno je i početkom marta, kada je u mjestu Goraždevac u opštini Peć osoba sa „fantomkom“ ispisalo je grafit „UCK“ na vratima kuće jedne srpske porodice.

Nakoliko dana kasnije u Velikoj Hoči kod Orahovca osobe albanske nacionalnosti srušile su jarbol sa srpskom zastavom i polomile krst sa spomen-obilježja Srbima iz tog sela i okoline, koji su ubijeni i kidnapovani od strane OVK 1999. godine.

U toku noći izmedu 8. i 9. marta, u Štrpcu, u dvorištu porodične kuće zapaljeni su vozilo i traktor lica srpske nacionalnosti.

U naselju Bošnjacka Mahala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, 15. marta više lica albanske nacionalnosti su u Nemanjinoj ulici napala su dva maloljetnika srpske nacionalnosti, nakon što je grupa Albanaca vrijeđala sestru jednog od nih dvojice.

Početkom aprila, u mestu Suvi Do u sjevernom delu Kosovske Mitrovice, opljačkana je i oskrnavljena pravoslavna crkva „Svete Petke, a u selu Goraždevac je ispisangrafit UČK.

U Uroševcu su 11. aprila pripadnici kosovske policije pod optužbom za ratni zlocin, uhapsili Srbina Z.K. rođenog u mjestu Gornje Nerodimlje u opštini Uroševac, a koji sada živi u Srbiji.

Krajem mjeseca, 24. aprila, u selu Donja Gušterica u opštini Lipljan u više navrata je pucano na porodičnu kuću, lokal i vozilo Srba.

Pripadnici prištinskih jedinica su gumenim palicama 3. maja brutalno pretukli desetak Srba, od kojih su tri lica zadobila teške tjelesne povrede 3. maja, u Štrpcu, na mjestu zvanom „Obe reke, jer su pokušali da spriječe nastavak izgradnje mini hidrocentrale, jer su prethodno postigli dogovor sa gradonačelnikom Štrpca o prekidu izvođenja radova.

Pet dana kasnije, u selu Gojbulja u Vucitrnu obijena je i oštećena crkva Svete Paraskeve.

U selu Prekovce, 29. maja dva lica albanske nacionalnosti pretukla su Srbina iz tog sela. Pripadnici kosovske policije su identifikovali oba napadača, od kojeg su jednog uhapsili, dok se drugi nalazi u bjekstvu.

U mestu Goraždevac u neposrednoj blizini crkve i seoskog groblja, na zidu pored ugostiteljskog objekta "Kontiki“ ispisan je grafit „UČK“.

Kosovska policija je takođe, 10. jula na administrativnom prelazu ZTP "Bela Zemlja" u opštini Kosovska Kamenica zadržali dva Srbina - direktora OŠ "Mladen Marković“ u Vitini i direktora srednje tehničke škole u selu Vrbovac u opštini Vitina i dva dana ih zadržali u pritvoru u Gnjilanu.

U toku noći između 12. i 13. jula, na pravoslavnom groblju u Lipljanu je uništeno i oštećeno više od 20 nadgrobnih spomenika.

Pripadnici kosovske policije su 22. jula na administrativnom prelazu ZTP "Bela Zemlja" u opštini Kosovska Kamenica zadržali 70-godišnjeg Srbina iz Gnjilana, gde su ga tukli, a potom priveli javnom tužiocu u Kosovskoj Kamenici.

Srbin je nakon saslušanja pušten kući, a pripadnici kosovske policije su protiv njega podnijeli krivičnu prijavu za ometanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Incidenti su nastavljeni i u avgustu kada je u više navrata 16 osoba odbijeno za prelaz adnministrativnih granica jer su se legitimisali pasošima Srbije.

Posljednji incident koji je značajno skrenuo pažnju javnosti jeste hapšenje dvojice Srba zbog navodne umiješanosti u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Prva tri navodno osumjičena za umiješanost u ubistvo Ivanovića uhapšenja su 23. novembra prošle godine, a dvojica su i dalje u prtivoru bez podignute optužnice.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac vrs

20.10.2019 11:31

U REPUBLICI ŠUMSKOJ ZASTRAŠIVANJE TRAJE OD '90 g.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

20.10.2019 12:16

Hahahahah ja nju nazivam Sporska republika.

Name

Re

20.10.2019 12:22

Nek ode Medvjed da pomogne a možda i Vucko iskoči iz grma pa pripomogne?

ODGOVORITE
Name

Rile

23.10.2019 14:36

Možda i gorila iz Laktaša pomogne

ODGOVORITE