Dmitrij Medvedev dolazi sutra u posjetu Srbiji

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev dolazi sutra u jednodnevnu posetu Srbiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Srbija 18.10.2019 | 21:48
Dmitrij Medvedev dolazi sutra u posjetu Srbiji
Medvedev će sa državnim vrhom Srbije razgovarati o Kosovu, a očekuje se da budu potpisani sporazumi o nabavci PVO sistema "Pancir-S", povratku 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja i izgradnji Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije i inovacije.

Medvedev će, za neke možda očekivano, imati i specijalan diplomatski zadatak.

- Poseta Medvedeva se poklapa sa trenutkom u kojem Sjedinjene Države čine sve da ostvare dominantnu ulogu u ovom regionu i pokušavaju da izdejstvuju rešenje za kosovski problem. Rusi očigledno neće tek tako prepustiti Zapadni Balkan glavnom takmacu - navodi izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Rusi zato i insistiraju na potpisivanju svih sporazuma koji nisu potpisani kada je Vladimir Putin bio u Beogradu.

- Pokazuju ozbiljnu želju za jačanje ekonomske saradnje i to nije slučajno - navodi naš sagovornik.

Medvedeva će na aerodromu dočekati premijerka Brnabić, a potom će se uputiti u Batajnicu gde će ga dočekati predsednik Vučić. Dvojica zvaničnika prisustvovaće prikazu VS povodom Dana oslobođenja Beograda, "Sloboda 2019", posle čega će delegacije razgovarati u Palati Srbija.

Prvo će Medvedev i Brnabićeva imati tet-a-tet razgovor, posle kog će biti potpisano više bilateralnih sporazuma. Kako javlja ruska agencija Interfaks, Srbija i Rusija će potpisati sporazum o nabavci PVO sistema “Pancir-S” (pogledaj okvir).

Takođe, biće potpisan i sporazum o izgradnji Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije o čemu se govorilo još proletos, kada je Kiril Komarov, zamenik direktora u državnoj korporaciji Rosatom, istakao značaj tog projekta, rekavši da Srbija ima veliku šansu da ponovno pokrene razvoj nuklearnih tehnologija.

Pored toga, očekuje se da Srbija i Rusija potpišu sporazum o razmeni iz oblasti kulture. Kako je ministar Vladan Vukosavljević najavio ruskom TASS, Srbija bi se obavezala da pošalje Moskvi sedam slika čuvenog slikara Nikolaja Konstantinoviča Reriha u zamenu za 166. stranu Miroslavljevog jevanđelja.

Na taj način će Beograd posle višedecenijskih razgovora vratiti stranicu najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa. Sudbina sedam Rerihovih slika bila je nepoznata do 2017. godine, kada ih je dopisnik TASS otkrio u Narodnom muzeju u Beogradu.

Vukosavljević je istakao da su tehnička pitanja razmene gotovo potpuno usaglašena.

- Gajim oprezan optimizam da će ova primopredaja biti izvršena do kraja ove godine - rekao je ministar.

Nakon potpisivanja svih bilateralnih sporazuma, Medvedev će se, prema protokolu, uputiti u Skupštinu gde će se nakon kraćeg kurtoaznog razgovora sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, na posebnoj sednici Narodne skupštine obratiti poslanicima i predstavnicima diplomatskog kora.

U poslepodnevnim satima, gost iz Rusije posetiće groblje oslobodiocima Beograda, gde će zajedno sa Anom Brnabić položiti vence, a odatle će prošetati do Spomenika crvenoarmejcu na kojem će takođe položiti venac. Oko 17 časova Medvedeva će u Predsedništvu dočekati predsednik Vučić, a nakon sastanka njih dvojica obratiće se medijima. Sa Andrićevog venca, Medvedev će otići na Kalemegdan gde će imati kraću šetnju do Spomenika "Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

- Očekujemo da se na Kalemegdanu okupi veliki broj građana koji će želeti da pozdrave ruskog premijera - kaže izvor "Blica".

Pancir štiti od vazdušnog napada

PVO sistem "Pancir-S" namenjen je zaštiti civilnih i vojnih objekata od vazdušnih napada i danju i noću, po bilo kom vremenu i klimi. Vojni eksperti tvrde da je jedini sistem na svetu koji može da gađa ciljeve i pritom zaštiti celu kolonu vojnika u maršu, kako od avijacije, tako i od raketa protivnika.

Svečana akademija u Sava centru

Sutra uveče u Sava centru biće priređena svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na kojoj će biti prikazan dokumentarni film o zajedničkoj borbi Srba i Rusa u ratu, a zatim će se prisutnima obratiti jedan ratni veteran, Medvedev i Vučić. Posle ceremonije, u Domu garde predsednik Srbije priređuje večeru za gosta i kulturno-umetnički program. Nešto pre ponoći ruski premijer otputovaće specijalnim letom iz Beograda.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

007 Бонд

18.10.2019 20:00

Србија поново постаје регионална војна сила. Србија поново постаје важна држава овог дела Европе. Србија ће по стандарду и платама бити јача чак и од Словеније. А Србија ће да се потруди и да Република Српска такође има висок стандард и велике плате.

ODGOVORITE
Name

analiticar

18.10.2019 20:20

I od Njemacke ce bit jaca,Slovenija je sitna riba za Srbiju.

Name

Jag

18.10.2019 20:48

Srbija i RS ce biti najbogatije drzave na Balkanu i garant sigurnosti ostalima!!

Name

Laus

18.10.2019 20:09

Dobro dosli predsednice

ODGOVORITE
Name

Yu

19.10.2019 00:21

E velike srece.

ODGOVORITE
Name

burke

19.10.2019 05:58

Jest vala,nigdje drugo i ne ide sem Bjelorusije i Srbije a nigdje ruskih investicija i jeftinijeg plina.Srbija je najbolja reklama -poklone joj naoruzanje staro 40 godina,a Tito imao novo,i jos ce zaraditi kad to isto oruzje budu popravljali.

Name

Sale

19.10.2019 05:45

Medvedev je Putinov potrčko, sve mora pitati predsjednika Putina. Isto je bilo i kad je Medvedev bio predsjednik Rusije, sve je morao pitati premijera Putina apsolutnog vladara Rusije.

ODGOVORITE