Barselona zbog demonstracija blokirana

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani su danas zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.

Svijet 18.10.2019 | 15:37
Barselona zbog demonstracija blokirana
Opšti štrajk organizaovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristiže u Barselonu gdje će uveče u masovnom protestu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti saopštile su da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica.

Značajno je smanjen i broj polazaka vozova, a brojne prodavnice i fabrike su takođe zatvorene.

Zatvorena je i čuvena katedrala arhitekte Antonija Gaude Sagrada familia (Sveta porodica) jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.Autoputeve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih iz drugih katalonskih gradova, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da su u protestima održanim u četvrtak uveče povređene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mjestima.

On je dodao i da turisti bez problema i straha za bezbjednost mogu da posjećuju Barselonu.Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam odsto, što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U poneđeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godine zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, a od tada su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu naneta šteta od 1,5 miliona evra.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

18.10.2019 13:40

Svakom treba omoguciti da zivi gde hoce sa kim hoce , na kraju krajeva treba sjesti i ponovo napraviti nove drzave pogotovo na balkanu ...

ODGOVORITE