Otkazani letovi, 170 povrijeđenih u protestima

Stotine putnika zadržane su danas na aerodromu El Prat u Barseloni, nakon što je otkazano još 45 letova zbog protesta katalonskih separatista, saopštili su aerodromski zvaničnici.

Svijet 15.10.2019 | 20:53
Otkazani letovi, 170 povrijeđenih u protestima
Drugi najveći aerodrom u zemlji je glavno poprište protesta, gdje se okupljaju hiljade ljudi protestujući zbog presude katalonskim zvaničnicima koji su organizovali nedozvoljeni referendum o otcjepljenju te španske pokrajine 2017. godine, prenosi Rojters.

Najmanje 170 osoba, među kojima 40 policajaca, povrijeđeno je u sukobima učesnika protesta i pripadnika policijske jedinice za razbijanje demonstracija kod međunarodnog aerodroma u Barseloni i drugim mjestima u Kataloniji, na sjeveroistoku Španije.

Kako su danas saopštile katalonske vlasti, tri osobe su uhapšene.



Sukobi su izbili kasno sinoć, a protesti su pokrenuti pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.

Demonstranti su izašli na ulice poslije poziva koji je preko društvenih mreža uputila grupa "Demokratski cunami", prenosi AP, dodajući da je ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao da je ta grupa pod istragom.

Operater španskog aerodroma, AEANA, saopštio je da je više od 1.000 letova neće biti danas poremećeno zbog protesta, nakon što je juče otkazano 110 letova.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar