Novi poraz - "Orlići" sve dalje od EP-a!

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je od Poljske minimalnim rezultatom (1:0), u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.  Posed bez završnice i poraz Srbije u Lođu, samo kalendar čuva nadu u Euro! Jer u nastavku takmičenja ugostićemo i Poljake i Ruse i Bugare.  Teško se može do pobede kada je golman najbolji igrač.

Fudbal 15.10.2019 | 20:26
Novi poraz - "Orlići" sve dalje od EP-a!
Izabranici Ilije Stolice pretrpeli su i drugi poraz, i imaju svega četiri boda, šest manje od prvoplasiranih Poljaka.

Imali su naši igrači veći posed lopte u prvom poluvremenu, ali su uputili svega jedan udarac u okvri gola. Nije bila mnogo bolja ni Poljska, koja je dva puta ugrejala rukavice Marku Iliću.

Stolica je u drugom poluvremenu napravio pet izmena, ali mu to nije pomoglo. Poljska je u 79. minutu došla do gola prednost preko Boguža i do kraja meča su uspeli da je održe.

"Orlići" su imali devet šuteva u drugom poluvremenu, od čega tri u okvir gola, međutim mreža golmana Grabare je mirovala.

Srbija naredni meč igra za četiri dana protiv Rusije pred domaćim navijačima i ovaj susret mogao bi umnogome da odredi dalji tok kvalifikacija. "Orlići" se i dalje nalaze u teškoj situaciji, ali do kraja ima šest kola i treba verovati u plasman na EURO.

Poraz, remi, pobeda - pa opet poraz. 

Nadali smo se da će mlada reprezentacija Srbije posle dolaska Ilije Stolice i pobede u Bugarskoj krenuti uspešnim putem, ali ispostavilo se da je samo obrnula krug.

U 4. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo "orlići" su poraženi u Poljskoj 0:1, čime su šanse za osvajanje prvog mesta sveli na minimum.

Šok za naš tim usledio je u 79. minutu, kada je Mateuš Boguš rutinski završio odličan kontranapad Poljaka. 

Do tog trenutka, odnos snaga na terenu bio je egal. Primetna je bila velika želja igrača oba tima da dođu do pobede, ali su domaćini i pre vođstva bili bliži pogotku. 

U 40. minutu stativa nam je bila saveznik, u 55. ofsajd, a nekoliko puta je Marko Ilić morao da "vadi kestenje iz vatre" sjajnim intervencijama pred svojim golom. 

Iako su naši fudbaleri delovali bolje i smislenije nego u ranijim utakmicama, nedostajalo je sigurnosti, posebno među defanzivcima. 

Uostalom, kada vam je golman najbolji igrač, teško da možete očekivati pobedu, a ove večeri je - nažalost - bilo tako...

Pošto je i Rusija slavila u Estoniji (5:0), a Bugarska odigrala nerešeno u Letoniji (0:0) naši fudbaleri su sada pali na četvrto mesto, sa čak šest bodova manje od vodeće Poljske, a četiri od drugoplasirane Rusije. 

Podsetimo, direktno na Evropsko prvenstvo idu samo prvoplasirane selekcije i najbolja drugoplasirana, dok će ostalih osam drugoplasiranih igrati baraž.

U novembarskim duelima sastaće se Srbija - Estonija, Rusija - Letonija i Bugarska - Poljska (15.11) i Srbija - Rusija (19.11).

Ilija Stolica je odlučio da napravi četiri promene u odnosu na debitantsku utakmicu u ulozi selektora, pa za razliku od duela sa Bugarima, u startnoj postavi nisu bili Marković, Devetak, Birmančević i Vlahović. Umesto njih od prvog minuta igrali su Mašović, Kamenović, Joveljić i Stuparević.

Ideja je očigledna, realizacija je problem. I kad govorimo o samoj završnici napada i kad govorimo o usvajanju zamisli novog selektora. Mlada reprezentacija Srbije je po komandi Ilije Stolice uzela loptu u noge, ali još nije naučila šta će sa njom, pa se poražena vraća kući sa gostovanja kod Poljske u Lođu – 1:0 za domaće u četvrtom kolu Grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Srbija je, kao i protiv Bugarske pre tri dana, pokušavala da kroz posed napravi rupu u protivničkoj odbrani, ali u Poljskoj jednostavno nije išlo. Junak pobede iz Sofije Filip Stuparević i golgeter Ajntrahta iz Frankfurta Dejan Joveljić u startnih 11 su odmenili Dušana Vlahovića i Veljka Birmančevića, ali su problemi iz prvog meča ostali. Lako bismo dovukli loptu do 30 metara od protivničkog gola, pokušavali na razne načine da probijemo i po pravilu ostajali bez rešenja za zgusnutu odbranu Poljaka. Nekoliko pretećih naleta, u prvom poluvremenu uglavnom preko kapitena Luke Adžića po levoj strani, međutim, bez one prave šanse za gol sve do Joveljićevog pokušaja posle Stuparevićevog kornera u 71. minutu.

Objektivno, Poljaci su bili konkretniji u napadu, bez obzira na to što u uvodnih 25 minuta jedva da su videli loptu. Kad su izdržali taj početni pritisak Orliča i oslobodili se nekoliko puta su zapretili preko kontri pa je u dva navrata i sreća pogledala tim Ilije Stolice. U 40. minutu je Patrik Klimala pobegao Erhanu Mašoviću i Strahinji Pavloviću i izleteo sam na našeg golmana, ali je gađao u stativu. U 66. minutu zaboravili smo Marćina Listkovskog na nekih osam metara od našeg gola, ali je Marko Ilić bio oprezan, na vreme istrčao sa gol linije i odbranio taj udarac.

Kad je Stolica shvatio da je vrag odneo šalu, izmenama je pokušao da razmrda ekipu i imalo je to nekog efekta. Birmančević je driblinzima umeo da zavrti mozak rivalima, međutim, nedostajao je završni pas. A onda i gustina pozadi. I kad su Poljaci osetili da je proradila ambicija gostujućeg tima da napadne, povukla se dodatno u naručje golmana Kamila Grabare - šteta što nije ušla ona jedna lopte posle udarca Dimitrija Kamenovića – i lukavo nas vrebala na kontre.

U 79. jedna takva je sevnula, Klimala je u duelu “otresao“ Erhana Mašovića i gađao na drugoj stativi usamljenog Mateuša Boguša, Lidsov vezista je pogodio i Poljska je povela sa 1:0.

Moglo je uskoro da bude i 2:0, Ilić nas je još jednom spasio kad je odbrana ispala. Probao je Stolica da u nastavku sa dva visoka napadača – Vlahovićem i Slobodanom Tedićem – pojača skok i možda iskoristi neku od silnih prika da se ubacivanjima sa krilima ugrozi gol protivnika... Poljaci su se perfektno branili.

Srbija posle četiri kola ima četiri boda u kvalifikacionoj Grupi 5 i situacija trenutno ne izgleda dobro. Poljska je čak šest bodova ispred, Rusija četiri. Ako u svemu tome ima nečeg dobrog, valja reći da u nastavku takmičenja na domaćem terenu čekamo i Ruse i Poljake i Bugare, sve rivale koji su ispred nas na tabeli.

POLJSKA – SRBIJA 1:0 (0:0)
/Boguš 79/

Stadion Viđeva u Lođu;
Sudija: Žoao Pinjeiro (Portugalija)

Poljska (4-3-3): Grabara – Gumni, Valukjevic, Sobocinski, Listkovski (od 74’ Plaheta) – Džiček, Fila, Pestka – Jozvjak, Klimala (od 92’ Tomčik), Boguš (od 86’ Višnjevski);

Srbija (4-2-3-1): M. Ilić – Nišić (od 60’ Šehović), Mašović, Pavlović, Kamenović – Petrović, I. Ilić (od 84’ Vlahović) – Adžić (od 73’ Čumić), L. Ilić (od 60’ Birmančević), Stuparević - Joveljić (od 73’ Tedić).

GRUPA 5:

Letonija – Bugarska 0:0

Poljska – Srbija 1:0 (0:0)
/Boguš 79/

Estonija – Rusija 0:5 (0:2)
/Čalov 26pen, Glušenkov 35, Glebov 65, Krugovoj 69, Kalugin 75/




Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar