Odbačen prijedlog odvajanja savjeta sudija i tužilaca

Visoki sudski i tužilački savjet odbacio je prijedlog Predstavničkog doma u BiH da se ta instutucija razdvoji na Visoki sudski savjet i Visoki tužilački savjet.

Bosna i Hercegovina 14.10.2019 | 18:44
Odbačen prijedlog odvajanja savjeta sudija i tužilaca
Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija odbio je i predlog Predstavničkog doma da polovinu članova novih savjeta sudija i tužilaca bira parlament BiH, navodeći da principi po kojima su sastavljena vijeća ne bi trebalo da budu preispitivani "sve dok položaj VSTS-a ne dobije odgovarajuće ustavne garancije".

VSTS se, dodao je Tegeltija, protivi i prijedlogu parlamenta BiH u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, prema kojima bi glavnog tužioca Tužilaštva BiH dvotrećinskom većinom birala Parlamentarna skupština BiH.

Prema njegovim riječima, time bi se povećao rizik od politizacije pravosuđa.

Na prijedlog Predstavničkog doma parlamenta BiH da se javno objave imovinski kartoni tužilaca i sudija, Tegeltija je odgovorio da su podnijeli inicijativu za reviziju Zakona o VSTS-u, u kojoj je predloženo da javno objavljivanje imovinskih kartona sudija i tužilaca.

Predsjednik VSTS-a je ponovo predložio da parlament BiH i VSTS sva pitanja ramatraju kroz "partnerski odnos".

Isti zaključak je VSTS predložio i ljetos, odgovarajući parlamentu na prvi set zaključaka.

Između ostalog, VSTS je istakao da zaključak Predstavničkog doma PS BiH, kojim je zatraženo od svih članova VSTS-a da podnesu ostavke, ni na koji način ne obavezuje članove ove institucije.

VSTS je odbio i da učestvuje u radu parlamentarne istražne komisije za istraživanje stanja u pravosuđu, navodeći da na taj način parlament BiH izlazi izvan nadležnosti, kao i da je to grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rale

14.10.2019 18:20

Ruzica kaze ako sruse ovu instituciju da ce mnoge propasti.Evo prike za RS da srusi sve posto ne postuje te institucije.Mile udri po vstv.

ODGOVORITE
Name

Da

14.10.2019 20:12

Ruzica i Tegeltija umislili da su oni VSTS.

Name

guz

14.10.2019 18:29

VSTS hoce da upravlja parlamentom....dobice Tegeltija,Ruzica uskoro nogu od Incka...

ODGOVORITE
Name

Ovaj

14.10.2019 23:56

Tegeltija se ponasa kao stecajni upravnik!

ODGOVORITE