Rafinerija Brod: Tragedija u više činova

Na kraju 2018. godine Rafinerija nafte u Brodu imala je akumulirani gubitak u iznosu od 622,3 miliona maraka. Samo prošle godine Rafinerija je poslovala sa gubitkom od 10,9 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 40 miliona maraka.

Republika Srpska 14.10.2019 | 15:34
Rafinerija Brod: Tragedija u više činova
Otkako je Rafinerija privatizovana ne prestaju priče o kriminalu koji se 12 godina „valja“ u ovoj fabrici. Brojni revizorski i finansijski izvještaji i analize nevladinih organizacija pokazale su da je u Rafineriji „nešto trulo“, ali pravnih posljedica po odgovorne nema. Niti iko objašnjava kako je napravljen minus od 620 miliona maraka.

Ulaskom Rusa u brodsku rafineriju počela je njena propast. Nafta, taj proizvod traženiji od svega, umjesto da je rafineriju podigla na sedmo nebo - svukla ju je u blato iz kojeg je i potekla. Godinama se priča o netransperentnoj privatizaciji, o povezanim pravnim licima, o transfernim cijenima, ali odgovorni - i Vlada Srpske i Rusi - o tome ćute.

Istorija pitanja

Rafinerija nafte Brod osnovana je 1889. godine, a nakon završetka izgradnje počela je sa radom tri godine kasnije kao „Danica“ - dioničko društvo hemijske industrije. U toku 1927. godine Rafineriju od države kupuje američka kompanija „Standard Oil Company“ i ona ostaje u njenom vlasništvu do 1941. godine. Pod budnim okom FNRJ Rafinerija se nacionalizuje i nastavlja sa proizvodnjom 1949. godine.

Od 6. aprila 1998. godine Rafinerija posluje kao zavisno preduzeće Matičnog državnog preduzeća Naftna industrija Republike Srpske. Rješenjem Osnovnog suda u Doboju od 6. februara 2003. godine registrovana je promjena načina organizovanja i Matično preduzeće Naftna industrija Republike Srpske - Zavisno preduzeće Rafinerija nafte Srpski Brod upisan je u sudski registar kao Holding kompanija Rafinerija nafte Srpski Brod.

Prvo dolazi „Vitol“

Rafinerija nafte Bosanski Brod je u decembru 2003. godine potpisala ugovor sa engleskom kompanijom „Vitol“. Ugovorom je definisano da će Rafinerija naftu prerađivati isključivo za potrebe „Vitola“ i da neće sklapati slične ugovore sa drugim kompanijama.U ugovoru se navodi da će „Vitol svakog mjeseca obezbijediti najmanje 60.000, a najviše 100.000 tona sirove nafte“. Cijena prerade nafte bila je, kako je stajalo u ugovoru, 28 dolara po toni sirove nafte.

Jedini vlasnik sirove i prerađene nafte je „Vitol“, a Rafinerija se obavezala da će pomoći prilikom prodaje finalnih proizvoda, dok se „Vitol“ obavezao Rafineriji da će uplatiti dva miliona dolara avansno uz kamatu od četiri odsto iznad LIBOR-a.

Ugovor je potpisan na godinu dana i to uz član kojim se saradnja automatski produžuje na još godinu dana ako se ne sklopi novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Ugovor je naslonjen na zakonodavstvo Velike Britanije, a u ime Rafinerije ga je potpisao njen tadašnji direktor Ilija Drpa.

Ministarstvo privrede i energetike, na čijem je čelu tada bio Milan Bogićević, „neopozivo i bezuslovno je garantovala ispunjenje ugovornih obaveza Rafinerije nafte Srpski Brod preuzetih potpisanim ugovorom o uslužnoj preradi sirove nafte i prodaji derivata“.

Rafinerija je u aprilu 2004. godine tražila raskid ugovora. Godinu dana kasnije „Vitol“ i kompanija „Galaksi“ nude Vladi RS preuzimanje Rafinerije. „Vitol“ i „Galaksi“, kojima je Rafinerija ostala dužna oko tri miliona evra, nude Vladi formiranje zajedničkog preduzeća u kojem bi ove dvije kompanije imale 70 odsto učešća. „Vitol“ bi imao punu kontrolu nad Rafinerijom pet godina s mogućnošću produženja za još pet. Rafinerija bi za njih prerađivala naftu.

Kada su propali svi pokušaji sporazumnog raskida ugovora, Vitol je 28. jula 2006. godine u Londonu tužio Republiku Srpsku i Rafineriju tražeći 115 miliona dolara za izgubljenu dobit.

Vlada Republike Srpske i Narodna skupština RS 2007. godine donose odluku o prodaji naftnog sektora ruskoj kompaniji „Njeftegazinkor“. Potpisan je ugovor koji je podrazumijevao da ruska kompanija plati 121 milion evra. Utvrđeno je da dugovi Rafinerije nafte Brod iznose najmanje 207 miliona KM.

Dogovoreno je da ruski kupac preuzme dug za poreze i doprinose (133 miliona KM) koji će mu biti reprogramirani na devet godina uz grejs period od četiri godine i bez kamata. Rusi isplaćuju Vladi 121 miliona evra za akcije Naftne industrije, s tim da Vlada RS mora isplatiti 72,5 miliona evra povjeriocima Rafinerije u Brodu.

Vlada potom formira Komisiju nepoznatog sastava koja je trebala da pregovara sa povjeriocima, utvrdi dug i predloži namirenje. Cijeli proces je vođen pod oznakom „strogo povjerljivo“. Narodna skupština Srpske je na prijedlog Vlade usvojila zaključak prema kojem se najvećim povjeriocima može isplatiti do 70 odsto traženog novca.

Ovim je pregovarački tim Vlade dobio ekskluzivno pravo da u „četiri oka“ određuje visinu iznosa koji će biti isplaćeni. Kroz ove pregovore koji su trajali više mjeseci dogovoreno je poravnanje dugova sa kompanijama među kojima je i „Vitol“. Vlada RS je „Vitolu“ u julu 2007. godine isplatila 27.398 miliona američkih dolara.

Specijalno tužilaštvo RS godinama je vodilo istragu protiv odgovornih lica. Podignute su optužnice protiv Ilije Drpe i Milana Bogićevića. Vrhovni sud RS je 1. aprila 2013. godine pravosnažno oslobodio i Bogićevića i Drpu.

U obrazloženju oslobađajuće presude navedeno je da Bogićević i Drpa nisu imali direktni umišljaj i volju da sa „Vitolom“ zaključe ugovor o uslužnoj preradi nafte koji će nanijeti štetu Republici Srpskoj. Vrhovni sud RS u februaru 2012. godine ukinuo je prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka, prema kojoj je Drpa bio osuđen na dvije, a Bogićević na godinu i po dana zatvora.

Među saslušanima je bio i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić. Godinama ljuti opozicionar, a sada dio vladajuće koalicije i direktor „Elektrokrajine“, Čavić je tada govorio da je krajnje sumnjiv iznos koji je isplaćen „Vitolu“.

- U samom postupku dokazivanja u sudskom postupku protiv Drpe i Bogićevića ljudi koji su radili na stručnoj ekspertizi su dokazali da je taj iznos odštete koji je isplaćen apsurdan. Šteta je prema tim podacima višestruko, višektruko niža. Priča o Vitolu je samo mala slika onog što se dešavalo tokom privatizacije Rafinerije, a samo bog zna šta je tu sve bilo - isticao je tada Čavić. (nastaviće se)

(Eho.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

NDH

14.10.2019 16:05

Kako to sve sto se zove srpsko propada,to je nagovjestaj da ce propasti forever.

ODGOVORITE
Name

Gangsteri

14.10.2019 16:40

Sve su to ruski gangsteri popljackali uz pomoc brace Srba.

Name

Василије

14.10.2019 16:24

Рафинерија Брод је у губицима због високе цијене капитала (превисоке камате које обрачунавају Руси). Са тако високим каматама ни једна рафинерија на свијету не може успјешно пословати. Мислим да се то ради намјерно - уговори су неквалитетни и састављени у нашу штету. Узрок је или незнање, јавашлук или мито и корупција.

ODGOVORITE
Name

Ref

14.10.2019 17:24

Sve je bilo bolje dok je Brod bio bosanski. Otkako ste ga prekrstili, a zatim osakatili, poceo je da tone, a s njim i rafinerija. Tsko je to kad upravljaju podobni, a ne sposobni.

ODGOVORITE
Name

re

14.10.2019 19:04

Da, eto neko je mislio da će brisanjem bosanski procvjetati ruže, a desilo se potpuno suprotno, zaključak se sam nameće.

Name

Direkt

14.10.2019 21:01

I u vas propade industrija u Tuzli. Propast nema naciju.

Name

BRODJANIN STO POSTO

14.10.2019 18:35

gospodja Svetlana Cenić je daaaavno komentarisala da je jeftinije da radnici primaju platu iz budžeta, a da se rafinerija zatvori...............ŽENA JE STO POSTO BILA U PRAVU, DOVEDITE JE PONOVO NA BN PA NEKA POJASNI ONIMA KOJIMA NIJE JASNO

ODGOVORITE
Name

Vujo

14.10.2019 19:27

Naravno da ktupni krimjnalci iz blasti i politike nikada nisu krivi, sudovi su tu da ih štite.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

14.10.2019 19:31

Dali smo svesni ko izvlači pare iz rafinerije i pljackaju Republiku Srpsku. Zna se to dobro, ali se ne procesuira.

ODGOVORITE
Name

A

15.10.2019 00:31

sudobi i policija su tu da zastite pljacku i pokradeni kapital od Rusije do Srbije !strasno zlo 21 vijeka !pljacka partijasa na sve strane !udruzena kriminalna hobotnica ! sva preduzeca opljacjana! budzet se pljacka i oni iznad zakona strasno

Name

Galeb

15.10.2019 00:12

Sve je propalo I oplackano sta vise trositi vreme nato ,pitanje svih pitanja Imali ko sposoban za revoluciju I hapsenje tih Kriminalaca Dodikovih ili Ne ako nema ispraznite narode to kriminalno gnezdo zvano Republika Srbska i ostavite ti kriminalcima da caruju a vi torbe I vrecice I glavom preko sveta zauvjek

ODGOVORITE
Name

RAFINERAC

28.11.2019 22:05

GDJE SAMO NAĐE OVAKVE RUSKE LOPOVE NAŠ DRAGI VOĐA BOŽE TI SAČUVAJ I SAKLONI, A NJIHOVA SPOSOBNOST MOŽE DA INSPIRIŠE REŽISERA CRTANOG FILMA "A JE TO"

ODGOVORITE