Crnadak otvorio konzulat BiH u Đenovi

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas počasni konzulat BiH u italijanskom gradu Đenova.

Bosna i Hercegovina 08.10.2019 | 21:01
Crnadak otvorio konzulat BiH u Đenovi
U govoru prilikom otvaranja počasnog konzulata ministar Crnadak je naglasio da će Ministarstvo inostranih poslova u narednom periodu dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između BiH i Italije, kao najizraženijem načinu saradnje dvije zemlje:

„Odnosi sa Italijom su izuzetno dobri i to je zemlja koja je četvrti spoljnotrgovinski partner BiH. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde evra trgovinske razmjene“, rekao je Crnadak.

Prva planirana aktivnost počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organizovan krajem novembra:

„Učesnici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice BiH i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlji. Kako u BiH već ima preko 70 italijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tokom Poslovnog foruma, pomoći i novim investitorima da odluče da posluju kod nas“, rekao je Crnadak, istakavši da će većina aktivnosti počasnog konulata biti usmjerena ka jačanju ekonomskih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju počasnog konzulata prisustvovao je i počasni konzul BiH u Đenovi, prof. Rinaldo Marinoni, te ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović.
Ministar Crnadak se tokom boravka u Đenovi sastao i sa predsjednikom regije Ligurija Đovani Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar