Evo ko je Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja

Organizovao studentske proteste, demonstracije, hapšen više puta, protivinik ideje o pregovorima Beograda i Prištine
 

Srbija 07.10.2019 | 17:04
Evo ko je Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja
Aljbin Kurti rođen je u Prištini 1975. godine, gde mu se porodica doselila iz Ulcinja. U javnosti je postao poznat kada je organizovao studentske proteste u Prištini 1997. godine.

Zbog sukoba sa policijom bio je uhapšen. Godinu dana kasnije kada se Adem Demaći proklamovao za političkog lidera OVK Kurti se zapošljava kod njega u kancelariji.

Tokom bombardovanja 1999. godine pokušava da pobegne iz Srbije preobučen u ženu, ali ga je policija uhapsila i sprovela u zatvor u Lipljanu. Odatle je posle povlačenja srpskih snaga sa KiM prebačen u Zabelu kod Požarevca. Godinu dana kasnije osuđen je pred Višim sudom u Nišu na 15 godina zatvora zbog terorizma i rušenja teritorijalnog integriteta SRJ.

Posle dolaska na vlast DOS-a jednostavno je pušten iz zatvora u martu 2001. godine, nakon pritiska međunarodne zajednice. Po povratku u Prištinu završio je Elektrotehnički falultet 2003. godine. Sve vreme je politički aktivan kroz nevladinu organizaciju "Mreža - Akcija za Kosovo" i neprekidno kritikuje Unmikovu upravu i organizuje demonstracije. Pokret Samoopredeljenje formira 2005. godine. Njegovi pripadnici su tada na nekoliko zgrada Unmika ispisali grafite "Nema pregovora - samopredeljenje", zalažući se za referendum o statusu Kosova. Posle toga je sa desetinama aktivista uhapšen, ali i brzo pušten iz zatvora.

Nekoliko puta je još organizovao demonstracije, a 2007. je osuđen na devet meseci zatvora posle sukoba sa rumunskom UN policijom, kad je dvoje ljudi poginulo, a desetine povređeno.

urti je i 2015. godine uhapšen sa još trojicom poslanika, a onda su svi i osuđeni na uslovne kazne, jer su u prištinskoj Skupštini aktivirali suzavac kako bi se prekinuo rad i sprečilo usvajanje ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom.

Godinama se protivi bilo kakvim pregovorima Beograda i Prištine i ideji podele Kosova. Prošle nedelje pred izbore kazao je da će ukinuti takse i započeti pregovore sa Srbima na Kosovu, a i sa Beogradom, ali i da će od Srbije tražiti ratnu odštetu i čekati pogodan trenutak za ujedinjenje Kosova i Albanije putem referenduma.

(Večernje novosti) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mile

07.10.2019 17:07

Mile Dodik,i ovaj bi samoopredjeljenje,referendu....sam da sto duze bude na vlasti a on sto bogatiji

ODGOVORITE
Name

re

07.10.2019 23:50

Bas tako! Bravo