Bagdad u plamenu: Upad u tv stanice i poliitčke stranke

- Grupa maskiranih osoba napala je kancelarije televizijskih stanica u Bagdadu, koji potresaju protesti a na kojima je danas 14 osoba ubijeno.

Svijet 06.10.2019 | 07:59
Bagdad u plamenu: Upad u tv stanice i poliitčke stranke
Kako je objavila stanica "Al-Arabija" maskirani napadači u crnoj odeći, dovezli su se crnim automobilima, uleteli su večeras u kancelarije televizije, pretukli neke od zaposlenih, polupali opremu, a potom otišli.

Dopisnik te saudijske stanice u Bagdadu Madžed Hamid, rekao je da je nekoliko njegovih kolega povređeno.

Toj stanici su, prema njegovim rečima, već nekoliko dana upućivane pretnje.

Napadnute su i kancelarije iračkih privatnih kanala "Dadžla" i "NRT", prenosi AP, pozivajući se na navode zaposlenih.

Istovremeno, na ulicama traju protesti, a prema poslednjim informacijama, iračke bezbednosne snage ubile su danas 14 demonstranata.

Prethodno je objavljeno da je tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija ranjeno 39 ljudi.Kako navodi AP, demonstranti su tokom protesta koji su ušli u peti dan palili kancelarije političkih stranaka tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije.

Protesti u Bagdadu su danas eskalirali kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage bezbednosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.

Tada je, prema rečima bezbednosnih i zdrastvenih zvaničnika, ubijeno četvoro demonstranata, nakon čega su demonstranti počeli da beže. Tokom bekstva demonstranata sa trga ubijeno je još najmanje troje.Kasnije je na hiljade demonstranata izašlo na ulice južnih gradova Nasirije i Divanije, takođe ignorišući policijske zabrane okupljanja.

U Divaniji je ubijen najmanje jedan demonstrant u trenutku kada su učesnici protesta počeli da se približavaju prostorijama lokalnih vlasti.U Nasiriji su demonstranti zapalili kancelarije tri političke stranke i jednog poslanika, na šta su bezbednosne snage odgovorile iz vatrenog oružja, i za sada is tog grada nema podataka o žrtvama.

Još jedan demonstrant ubijen u južnom bagdadskom kvartu Zafanije, rekli su zvaničnici policije i zdravstvenih službi.

Tokom današnjih demonstracija u Bagdadu povređeno je najmanje 39 osoba, a AP navodi da su od početka protesta za pet dana u gradovima Iraka život izgubile 73 osobe.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kurda

06.10.2019 09:20

mislim da krece krkanluk cim je toliko mrtvi

ODGOVORITE
Name

Joja

06.10.2019 09:28

sta uradise jednoj zemlji ....30 godina rata straha razaranja

ODGOVORITE
Name

Sako

06.10.2019 12:45

Ameri su zlo koje je zahvatilo ovu planetu. Hitler je mala maca za njih

ODGOVORITE