Bivši trener Moa Faraha suspendovan na 4 godine!

Alberto Salazar, bivši trener četvorostrukog olimpijskog šampiona Britanca Moa Faraha, suspendovan je na četiri godine zbog kršenja doping pravila.

Ostali sportovi 03.10.2019 | 08:19
Bivši trener Moa Faraha suspendovan na 4 godine!
Salazar predvodi Oregon projekat, koji je napravila kompanija Najki, kako bi promovisala elitne američke dugoprugaše.

Farah je u tom projektu učestvovao od 2011. do 2017. godine.

Istraga Američke antidoping agencije (USADA) trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti trajao je dve godine, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Salazar je rekao da je šokiran ishodom i da će se žaliti.

"Projekat Oregon nikada nije i nikada neće dozvoliti doping", rekao je 61-godišnji Salazar.

Doktor Džefri Braun, endokrinolog koji je lečio brojne Salazarove atletičare, takođe je suspendovan na četiri godine. Braun je takođe na platnom spisku Najkija.

Nezavisna komisija ustanovila je da su Salazar i Braun posedovali i trgovali zabranjenim susptancama i primenjivali ili pokušali da primenjuju zabranjeni metod na više atletičara.

Salazar je neovlašćeno ili pokušao neovlašćeno da utiče na proces doping kontrole, dodaje se.

"Oni su delili informacije sa ciljem da poboljšaju nastupe sportista medicinskom intervencijom, sa posebnim interesovanjem na uvećanje nivoa testosterona", navodi se u saopštenju.

USADA je pohvalila atletičare koji su imali hrabrosti da otkriju istinu. Britanski atletičar Mo Salah je u oktobru 2017. godine prekinuo saradnju sa Salazarom, ali je negirao da ta odluka ima veze sa tvrdnjama o dopingu.

Tokom učešća u Projektu Oregon, Farah je osvojio šest svetskih titula i četiri olimpijska zlata na 5.000 i 10.000 metara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar