I HDZ podržava odlazak stranih sudija iz USBiH

- Tu smo bili prilično usaglašeni, to je i stav HDZ-a BiH" kada je u pitanje pozicija stranih sudija u US BiH, kaže Kožul.

Bosna i Hercegovina 01.10.2019 | 15:32
I HDZ podržava odlazak stranih sudija iz USBiH
Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH vjerovatno će biti uslov SNSD-a za formiranje Savjeta ministara BiH, najavio je predsjednik ove stranke i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi da uslovljavamo formiranje vlasti", rekao je Dodik za ATV, podsjetivši da SDA ovaj proces uslovljava nastavkom puta prema NATO-u, što je, kako je ocijenio, neprihvatljivo za Srbe.

Da li je pomenuti SNSD-ov uslov za formiranje vlasti prihvatljiv trećem partneru - HDZ-u BiH? Portal Vijesti.ba odgovor je potražio kod poslanika ove stranke u Parlamentu BiH Predraga Kožula.

"Zar formiranje vlasti nije potrošna tema? Ko će to više komentarisati?", pitao je Kožul na početku razgovora za Vijesti.ba.

Na konstataciju da tema nije potrošena, budući da BiH skoro godinu dana nakon izbora nema vlast na svim nivoima, sagovornik odgovara: "To je tema godinu dana. Za godinu dana potroše se cipele, a kamoli tema".

Kožul tvrdi da nije upoznat sa novom Dodikovom izjavom o uslovima formiranja vlasti, te stoga kaže da bi se suzdržao od komentara. No, podsjetili smo ga to nije nova ideja, budući da su Dodik i brojni drugi zvaničnici SNSD-a u perthodnom periodu mnogo puta govorili o potrebi odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.  

"Tu smo bili prilično usaglašeni, to je i stav HDZ-a BiH. Osim toga, iz propisa koji je definisao postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH jasno se vidi da je to temporalnog karaktera, odnosno da nije trajno rješenje. Ne vidim poveznicu odlaska stranih sudija sa trenutnom situacijom kada je u pitanju formiranje vlasti, ali to je stav koji je na tragu razmišljanja HDZ-a BiH. To je nešto o čemu treba razmišljati u BiH, jer bismo morali preuzeti kontrolu nad našom državom", poručio je Kožul u razgovoru za Vijesti.ba.

(Agencije)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Dzoo

01.10.2019 13:38

Cudo bi bilo da ne podrzavaju? Onda bi njih dvojica jos vise pljackali Srbe i Hrvate!!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

01.10.2019 13:51

I Bosnjaci su da strane sudije odu i da ih zamjene bosnjacke sudije

Name

Re

01.10.2019 14:30

JA BIH DA ODU SUDIJE I SRBI I BOSNJACI I HRVATI A DA OSTANU STRANCI I SUDE KAO EKSPERTI A NE KAO NASI PO ZADACIMA STRANAKA. Mile i Covic i Bakir svi bih oni voljeli da odu da se svaki u svom narodu kurci bez da ikone odgovara zato sto formiraju privatne sudove, policije i banke

Name

re

01.10.2019 14:33

Strane sudije su dejtonska kategorija, Baja dejtonski mirovni sporazum tretira kao švedski sto, dejtonski mirovni sporazum je "paket" a ne spisak želja pojedinih političara, poziv na odlazak stranih sudija je isto što i Bakirova rezolucija. Strane sudije neće otiči još decenijama, ovo je još jedno u nizu zamajavanja javnosti. Ekonomija i ekonomska pitanja su za Baju zadnji na listi prioriteta, njegov politički program su šator, pivo, pečenje i zamajavanje javnosti.

Name

Re bosnjak

01.10.2019 14:41

Pa amerika je i nametnula strane sudije da se odobravaju tzv bošnjacima.

Name

Bravo

01.10.2019 17:39

Braca po svemu

Name

re

01.10.2019 13:40

Ova dvojica tajkuna glavni su akteri za svoj interes u svemu u BiH, i diriguju svim i svačim godinama za svoj džep u BiH.

ODGOVORITE
Name

B.Luka

02.10.2019 06:26

Jadna nam majka sta smo docekali. Kad bi otisle strane sudije tada bi nam sudile sudije poput Vesne Stankovic Cosovic. Zlo nam je i ovako.a tada bi svi plakali za stranim sudijama. Zivjeli i zdravi bili strane sudije i ostali u BiH dok got nebudne pravna drzava i dok svi nebudnemo ravnopravni.a banda i pljackasi svoga naroda iza resetaka

Name

Corleone

01.10.2019 13:44

Strancima i Amerikancima su prkosili mnogo veći nego što je Dodik danas. Bio je tu Milošević, pa Martić pa Karadžić, pa veliki svjetski lideri, Sadam Husejn, Gadafi, Hosni Mubarak itd. Nisu dobro završili. Znali smo mi svi tad da oni neće dobro završiti. Znamo bogami i za ove naše male miševe.

ODGOVORITE
Name

U

01.10.2019 13:58

pravu si velikim dijelom ali ovo je jos uvijek prva faza koja odgovara zapadu unistsvanje domace privrede i dizanje maximalnih kredita! Kada se potpuno unisti sva privreda i zemlja dodje u nepovratno duznicko ropstvo onda ce poceti promjene! To nasa vlada zna i uzima i sakom i kapom i kad osjete da je kraj sami ce negdje nestati!

Name

Re CORLEONE

01.10.2019 17:18

I Asad to nisi poenuo, a to je najfriskije.

Name

Zoran

01.10.2019 13:50

Nedaj boze da odu, jer ako odu onda ce ta tri krvnika uvesti Diktaturu kao u S Koreji, iako ni sada nije velika razlika1

ODGOVORITE
Name

Gojko

01.10.2019 13:50

Kad ce doci drugi Esdaun opet, samo je to rjesenje u BiH

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

01.10.2019 13:57

Onako kako to ja vidim: Burle je opasno zaglavljen izmedju USA, NATOa koji su ga doveli na vlast i kojim je davao obecanja i Rusije koja ga odrzavala posljednje vrijeme na vlasti a i njima je davao obecanja. Burle vise nema gdje i pokusava izazvati inostrani intervencionizam kako bi se dao u bijeg i ostao zapamcen kao heroj koji je zrtvovao sve u ime odbrane srpstva. Njegovo srpstvo je na Dedinju i u bankama na Kipru. Mozda ne zna Burle ali mnogi heroji srpstva su neslavno zavrsili. Cini mi se da je Burle na putu ka proslosti a samo je pitanje koji smjer ce odabrati, da li bijeg ili pad ali sigurno je da ce prsnuti pod pritiskom izmedju Washingtona i Moskve jer ni jedan od partnera nece odustati od datih obecanja, samo je pitanje koja od tih sila ce ga zgaziti.

ODGOVORITE
Name

realno stanje

01.10.2019 14:26

Burle je politicar odavno pregazen vremenom. Bez koncepta, bez rezultata, a jedino sto imamo jeste odlazak mladih i radnosposobnih gradjana iz BiH. Uspio je srozati sistem vrijednosti i znanja tako da vecina uposlenika ministara nisu u rangu zadataka koje rjesavaju. A sta je tek sa nizim zahtijevima u relnom sektoru? I sa takvima cekamo bolju buducnost-pa mi nistmo uopste realni ni normalni!

Name

ZMiljenkoE

01.10.2019 15:13

Stvarna poremecenost sistema vrijednosti iz domena koji opisujes desava se kada nepismeni stranacki kadar sjedne u univerzitetske katedre i fakultete i proizvodi neuke clanove akademske zajednice.

Name

Seva

01.10.2019 13:59

Samo da mogu doci do ove dvojice da im hraknem u lice.To su dva debila,imbicila koji pljackaju sirotinju.Dabogda im sirotinjske pare bile za da ne kazem za šta!?Dzaba se trudite i gubite vrijeme.Amerikanci sve znanu sta vi radite i doce vam uskoro kraj.Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Lejkers

01.10.2019 14:07

Eh jaki politacara i govana fuj

ODGOVORITE
Name

Rale

01.10.2019 15:00

Njih dvojica sve sto zaradili? Investirali u druge drzave,a svom narodu nude sarene laze o nacionalnim interesima.Ali narod voli nek oni imaju, pa podrzavam ih i ja.

ODGOVORITE
Name

Zika

01.10.2019 15:00

Bando jedna.Bojite se pravde pa hoćete da odu strane sudije.Stici će vas kazna kad tad.

ODGOVORITE
Name

Gurko

01.10.2019 15:01

Laktašenko obećao Čoviću jedan avion ako ga podrži...imaće dva....duša od čovjeka....hahaha

ODGOVORITE
Name

RE

01.10.2019 16:43

Odsvirao si i ti svoje, sad mozes laprdati sta hoces. Niko pametan vise ne slusa sta ovaj mlati. Svakom normalnom je jasno, da trazi rijesenje kako da se mirno izvuce iz ove opljackane i unistene zemlje, tamo gdje mu je kapital.!!!!!