Atlantikom juri najjači uragan ikada zabilježen

Uragan Lorenco postavio je rekord u snazi dok se kreće centralnim dijelom Atlantika. Lorenco je u subotu u noći porastao u uragan kategorije 5, da bi do subote uveče opao na kategoriju 3.

Svijet 30.09.2019 | 22:20
Atlantikom juri najjači uragan ikada zabilježen
Iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) javljeno je u subotu uveče da je Lorenco postao “najsnažniji zabilježeni uragan ovoliko daleko na sjeveru i istoku atlantskog basena”, piše Blic.

– Od 17.00 sati (AST) u nedjelju, maksimalni vjetrovi duvali su brzinom od 185 kilometara na sat, sa većim naletima. Postepeno slabljenje očekuje se u sljedeća dva dana, ali Lorenco će tokom svog toka vremena ostati veliki uragan. Uraganski vjetrovi protežu se 130 kilometara spolja od centra, a olujni vjetrovi do 405 km – naveli su iz NHC.

Oluja se kreće na sever-severoistok brzinom od 16 kilometara na sat i na putu je da pogodi ili prođe pored Azora.

Očekuje se da će Lorenco u utorak i srijedu izbaciti 8-15 centimetara kiše iznad većeg dijela zapadnih Azora, stvarajući rizik od životno ugrožavajućih bujičnih poplava, dok će iznad centralnih Azora pasti 2,5-5 centimetara kiše. Talasanje vode širom basena Sjevernog Atlantika moglo bi stvoriti opasne struje.

Lorenco je uragan koji je otišao najviše na istok u Atlantskom okeanu od bilo koje od prethodnih 35 oluja kategorije 5 zabilježenih u Atlantiku od 1920. Prethodna rekordna oluja dospjela je na istok basena na skoro deset stepeni (960 km) manje od Lorenca, koji bi takođe mogao uzrokovati oluje u djelovima Velike Britanije, što je rijetkost, piše Gizmodo. Moguće je da će u Irskoj biti jakih vjetrova zbog Lorenca, koji će do tada značajno oslabiti.

– Uragan Ofelija se isto ponašao i pogodio je taj region 2017. godine, donoseći veoma snažne vjetrove – kaže meteorolog Hejli Brink, dodajući da bi snažan vjetar iz sistema koji je bio uragan bio rijedak fenomen u Britaniji.

Atmosferski naučnici ističu da postoji značajan dokaz da klimatske promjene podstiču sve intenzivnije oluje. U istraživanju Centra Vuds Hole navodi se da će uragana kategorije 4 i 5 postati dvostruko više tokom sljedećeg vijeka, čak i ako ukupni broj oluja opadne, a do kraja tog vremena globalni nivo mora porašće za oko metar.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar