Trilema...

Portugalac Tomane pokazao uoči duela sa Olimpijakosom da može da ugrozi status Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova.

Fudbal 29.09.2019 | 22:30
Trilema...
Kada biste pitali navijače Crvene zvezde, posle svega viđenog u ovoj sezoni, ko je prvi napadač srpskog šampiona teško da bi imali tačan i precizan odgovor. Trener Vladan Milojević imao je ogromnu dilemu još tokom priprema u Austriji, posebno posle saznanja da je transfer junaka trijumfa nad Liverpulom u Kinu propao. Na jednoj strani tasa bio je minuli rad Ričmonda Boaćija, kao i nada da će se vratiti na nivo iz prvog mandata u Beogradu. Na drugoj je, pak, bila sposobnost Milana Pavkova da golgeterskim darom rešava velike utakmice. Na kraju za Milojevića je ispalo najbolje: Boaći i Pavkov su se tokom kvalifikacija za Ligu šampiona odlično dopunjavali.

Nekonstanstnost forme Ričmonda Boaćija, kao i učestali problemi sa povredama, pomogli su Milanu Pavkovu da zablista protiv Helsnikija i Kopenhagena u prvom meču. Zatim je povredu momka iz Begeča „sakrio“ Ričmond Boaći koji je kada se podvuče crta imao vrlo dobre kvalifikacije. Postigao je tri gola, doneo crveno-belima preko potreban pogodak u Kopenhagenu i na kraju u revanšu protiv Jang Bojsa otvorio kontru za vođstvo vredno Lige šampiona. I jedan i drugi su, tokom svih tih letnjih meseci, bili projektovani za prodaju. Čak je Milan Pavkov sa obe noge bio u Kini, čekala se konkreizacija posla oko Ričmonda Boaćija. I upravo zbog toga Crvena zvezda je još u ranoj fazi prelaznog roka dovela trećeg napadača – Tomanea. Portugalac iz Tondele je skautiran više od godinu dana, sportski sektor se složio da može da bude od pomoći, jer ima drugačije karakteristike od ostalih špiceva Zvezde,  zeleno svetlo je dao i Vladan Milojević, verovatno ubeđen da će jedna od njegovih napadačkih opcija uskoro otići.Međutim, dešavanja u prelaznom roku, uoči utakmice sa Olimpijakosom, stvorile su kod Vladana Milojevića – trilemu.

Posle povrede i crvenog kartona u finišu susreta sa Jang Bojsom, Tomane je dobio šansu da pokaže šta zna. Odigrao je dva vezana meča, postigao pogodak protiv Javora, i nagovestio da bi mogao da bude iznenađenje za stamenu odbranu Olimpijakosa predvođenu Semedom. Posebno, što u nekim segmentima Tomane podseća na Ričmonda Boaćija iz prve epizode u crveno-belom dresu. Da, govorimo o agresivnosti i uticaju na defanzivnu igru kompletnog tima, pošto je u redovima nejake Tondele snažni Portugalac naviknut na odbrambene radove. A to je kod Vladana Milojevića posebno važno. Pitanje je samo da li vredi rizikovati sa igračem koji je tek počeo da hvata formu, i odreći se Ričmonda Boaćija.

Ove sezone Tomane je postigao dva pogotka u Superligi, dok je Ričmond Boaći na koti tri. Potencijalni reprezentativac Gane je sve golove postigao u Evropi, i koliko god se pričalo o njegovom fizičkom i svakom drugom padu navikao je navijače i stručni štab da bude opasan. Ima mnogo iskustva kada je reč o velikim evropskim utakmicama u Ljutice Bogdana, status najboljeg strelca Crvene zvezde u međunarodnim okvirima, i to je njegova velika prednost u odnosu na Tomanea.

Statistički gledano njproduktivniji napadač Crvene zvezde od početka sezone je Milan Pavkov. Postigao je šest golova, mrežu rivala trese na svaka 92 minuta, ali... Povremeno deluje istrošeno, posle utakmice sa Bajernom iz Minhena imao je manjih problema sa povredom. Iako ne treba potenjivati njegov dar da na pravom mestu bude u pravo vreme, sve ukazuje da će meč sa Olimpijaksom početi na klupi ze rezerve. I da će uskočiti ako bude bilo potrebe da se vadi kestenje iz vatre.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar