Brazuke koje su otjerale Kristijana Ronalda!

Počela je priča Realovih Brazilaca od 121. 000. 000 evra. . .

Fudbal 27.09.2019 | 20:02
Brazuke koje su otjerale Kristijana Ronalda!
Vinisijusa Žuniora (19) je Evropa upoznala u prošloj Realovoj sezoni koja nije bila dobra za klub, ali je mladi Brazilac iu nekim utakmicama nagovestio ogroman potencijal. I ko zna šta bismo još videli od njega da se nije povredio u najbitnijem delu sezone. Ali, bilo je jasno da Real u rukama ima dijamant koji valja brusiti...

Rodriga Goesa (18) je fudbalska Evropa upoznala sinoć kada je ušao u igru baš umesto VinisijusaŽuniora. Bilo mu je potrebno samo 95 sekundi na debiju u dresu Reala da postigne gol protiv Osasune i potvrdi pobedu Kraljevskog kluba. Brži gol na debiju u dresu Reala je kroz istoriju samo uspeo da postigne samo legendarni Ronaldo.

A baš od Ronalda i njegovog silaska sa velike scene, navijači Reala maštaju o nekom Brazilcu koji će zapaliti Santjago Bernabeu. Probali su sa Robinjom, polagali velike nade u njega, ali se on nikada nije razvio u onu najvišu klasu. Ni maestralni Rikardo Kaka nije uspeo u dresu Reala. Ona njegova čudesna forma iz Milana se ugasila u Madridu. Žulio Baptista nije bio ništa više od proseka, Emerson i Sisinjo su bili neatraktivni prolaznici, Marselo je uspeo ali je on ipak samo bek. Lukas Silva je došao iz Kruzeira kao jedan od najvećih talenata brazilskog fudbala i nikada ništa nije pokazao.

Onaj najbolji je završio u Barseloni. Malo šta je Florentina Pereza u funkcionerskoj karijeri zabolelo kao trenuci dok je gledao Nejmara Žuniora kako ga predstavljaju u Barseloni. Imao ga je... Mislio je da ga ima i da je dogovor čvrst. Ali Barselona nije birala sredstva.

U vreme alavih i bolesno ambiocioznih roditelja koji su svakodnevnica, čak ni Florentino Perez nije računao da postoje osobe poput Nejmara Seniora. Mlada zvezda Santosa je bio projekat ambicioznog oca i gomile menadžera među kojima je bitnu ulogu igrao kontroverzni Pini Zahavi. Mala bara krokodila u kojoj su svi morali da se namire.

Barselona je ponudila sve što su tražili. Prešla je i granice dozvoljenog, kasnije se ispostavilo da je Nejmarov transfer jedan od najskandaloznijih u istoriji fudbala, da je bio duplo veći nego što ga je Barselona prikazala, Nejmar Senior je priznao da je na razne načine inkasirao preko 40.000.000 evra od Barselone, Sandro Rosel je pao sa predsedničke funkcije u Barseloni, prekršeni su brojni poreski zakoni i cela stvar je završila na sudu. Do danas nije dobila konačan epilog...

Real je izvisio i rešio da promeni startegiju. Gađaće onaj čisti, dečji talenat i u Madridu ga razvijati u top klasu.

Zadatak je pripao Brazilcu Žuniju Kalafatu koji je 2015. godine imenovan za šefa Realove skauting službe za Južnu Ameriku. Kao Brazilac je to tržište poznavao poput sopstvenog džepa. I ranije je radio preprouke i transfere nekih maldih Brazilaca za Real Madrid. Prijateljski odnosi sa legendama Ronaldom i Robertom Karlosom su mu bili od velikog značaja za otvaranje vrata u barzilskom fudbalu.

I već od početka šefovskog mandata je počeo da pomno prati dvojicu dečaka. Jedan po imenu VinisijusŽunior je tada imao 16 godina i ljudi koji treba da znaju su znali da je reč o biseru. Igrao je u podmlatku velikog Flamenga. Drugi po imenu Rodrigo Goes je bio godinu mlađi i krčio je put ka velikoj sceni u čuvenom Santosu.

Počelo je sve glasnije da se govori o biserima koji će pre punoletstva za veliki novac završiti u nekom evropskom gigantu. Barselona je među prvima namirisala materijal i počela da obrađuje igrače, njihove zastupnike, porodice i klubove. Delovalo je da ubedljivo vodi u trci za dovođenje Vinisijusa.

Negde u to vreme su letele otrovne strelice na relaciji Brazil – Barselona zbog nekih neizmirenih obaveza u transferu Nejmara. Neko od ajkula iz cele priče je ostao kratkih rukava i nenamiren. Barselonin rejting u Brazilu je poljuljan. Prevarili su neke ljude koje nisu smeli.

Žuni Kalafat je u Brazilu imao sjajnu reputaciju u to vreme i iskoristio je situaciju. Ali nije ponovio Realovu grešku sa Nejmarom. Bio je spreman da igra prljavu igru.

Ubedio je Florentina Pereza da plati do tada nezamisliv novac za nekog 17-godišnjaka. Fudbalskom planetom je odjeknula bomba: Real Madrid je platio 45.000.000 evra za kupovinu Vinijusa Žuniora. Plus još 16.000.000 evra koje su otišle na provizije agentima i porodici. U Barseloni su se teško mirili da su na takav način ostali bez već viđenog pojačanja. Vinisijus je ostao na pozajmici u Flamengu, a potom se priključio Realu kada je napunio 18 godina.

Negde u tom periodu dok se Vinisjus iščekivao na promociji u Madridu, Real i Barsa su ratovali za još jedno brazilsko čudo od deteta.

Rodrigo Goes iz Santosa je kao 17-ogodišnjak već popalio alarme širom Evrope. Opet je Barsa bila u pol-poziciji. Klupski čovek od poverenja za brazilsko tržište Andre Kuri (odirgao ključnu ulogu u Nejmarovomtransferu) je pokušavao da prelomi priču u Barsinu korist, bio je blizu, ali Kalafat je opet pobedio. Tražio je od Florentina zeleno svetlo za pregovore bez limita i dobio ih je. Real je oteo Barsi ispred nosa i Rodriga!

Zvanično, transfer je iznosio 45.000.000 evra. Zapravo, bio je veći... Real je Santosu platio 36.000.000 evra, a još 24.000.000 evra za provizije i bonuse igraču i savetnicima! Igraču i porodici je pripalo 9.000.000 evra na ime 20 procenata od ugovora u Santosu. Samo za bonus za potpis su dobili dodatnih 7.000.000 evra, a na transfer provizije je otišlo još 8.000.000 evra. Ceo transfer Rodriga Goesa u Real je iznosio 60.000.000 evra!

Upravo u tom periodu, Florentino Perez je odbio da Kristijanu Ronaldu poveća ugovor i dao zeleno svetlo za njegou prodaju. Portugalac je otišao uvređen iz Madrida u Juventus. Nikome nije bilo jasno zašto je Florentino Perez odbio da plati 10.000.000 evra godišnje povišicu za Ronalda, a istovremeno je samo na provizije i bonuse za dovođenje dvojice brazilskih dečaka platio 40.000.000 evra.

Bio je to signal da je Real Madrid promenio kurs u transfer politici i prešao na stvaranje generacije koja će tek za koju godinu opet moći da bude konkurentna u borbi za sve trofeje. U tom procesu si bitna imena i Edera Militaoa, Luke Jovića, Andrija Lunjina, Federika Valverdea, Takefuse Kuba...

Sinoć su Realovi brazilski dijamanti prvi put zaigrali u istom meču. Ne i zajedno, jer je Rodrigo zamenio Vinisijusa. Ali postigli su po gol i režirali pobedu nad Osasunom. Sasvim dovoljno za početak priče od koje u Madridu tek očekuju da bude velika. Kažemo dovoljno jer su tek na poečtku...

„Svi znaju da su njih dvojica ’odabrani’. Još su mladi i u periodu adaptacije i sazrevanja. Ali ide im dobro. Obojica su oduševljeni gigantizmom kluba i žele da još dugo godina nose dres Reala. Dobro su u glavama jer imaju dobre porodice i savetnike“, kaže brazilski trener Karlos Amadeu koji je u reprezentaciji Brazila do 20 godina imao privilegiju da trenira obojicu supertalenata.  

U čemu se razlikuju Vinisijus i Rodrigo osim što jedan igra desno, a drugi levo?

„Sjajne su atlete i obojica imaju karakteristike igrača koji brzo stižu pred protivnički gol. U mlađim kategorijama su postizali golove kao od šale, u seniorima su te brojke nešto manje, ali polako... Imaju osećaj za posizanje golova, sve će to doći na svoje mesto. Vinisijus je fizički jači, sa boljom promenom pravca i ritma u punoj brzini. Rodrigo je igrač kojem je potrebno manje vremena i prostora da promeni situaciju na terenu i tok utakmice. Imaju raznovrsniju lepezu pokreta. Sve dok Zidan bude verovao u njih i davao im šansu, oni će mu vraćati na terenu. Najvažnije je da im Zidan više prilazi kao bivši igrač nego kao trener. Njegovo iskustvo je dragoceno“.

Zidan zna šta se traži u Realu, ali isto tako zna i šta Florentino Perez očekuje od dvojice tinejdžera za čija dovođenja je platio 121.000.000 evra i odrekao se Kristijana Ronalda.

Vinisijus Žunior i Rodrigo Goes su tek počeli. Realove „Brazuke“ su sinoć prvi put zapucale u istoj utakmici. U Madridu su uvereni da je to samo početak pred veliku grmljavinu narednih godina i brazilski šou za kojim je Florentino Perez čeznuo gledajući Ronaldinja i Nejmara prethodnih godina kako plešu fudbal u dresu Barselone.  

Izvor: mozzartsport

FOTO: Real Madrid

Komentari / 0

Ostavite komentar