Federika Mogerini iznela stav o dijalogu BG i PR

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini i lideri sa Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku podržali su nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, saopšteno je u Evropskoj komsiji.

Srbija 23.09.2019 | 11:36
Federika Mogerini iznela stav o dijalogu BG i PR
Mogerini je u nedelju uveče na marginama 74. Generalne skupštine UN u Njujorku bila domaćin tradicionalne radne večere sa partnerima sa Zapadnog Balkana, na kojoj je bio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti "značajan napredak" i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.

- Svi su podržali nastavak dijaloga Srbije i (tzv.) Kosova i skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa - stoji u saopštenju Evropske komisije.

Mogerini i predstavnici regiona založili su se i za otvaranje pristupnih pregovora Severene Makedonije i Albanije, koje su ocenili kao ključne, kako za dve zemlje tako i za region i EU.

- Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoju snažnu posvećenost EU prespektivi, insitirajući na nastavku reformi, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa - kažu u Komisiji.

Visoka predstavnica i predstavnici zemlja Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku izrazili su solidarnost sa Albanijom nakon što je tokom vikenda zemlju pogodila serija snažnih zemljotresa.

Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BIH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

23.09.2019 16:51

Federika, a šta ćemo sa sveopštom pljačkom na Zapadnom Balkanu?

ODGOVORITE