Pretukao ga vršnjak jer nije htio da se bije

Novi snimak vršnjačkog nasilja ponovo je uznemirio javnost, a na njemu se vidi tuča dječaka u Velikoj Moštanici.

Srbija 21.09.2019 | 14:20
Pretukao ga vršnjak jer nije htio da se bije
Jedan od njih, učenik šestog razreda, S.K. (12) završio je u Institutu za majku i dijete, zbog slomljene ruke, piše Kurir.

Prema riječima njegove majke, do brutalnog nasilja je došlo jer dječak nije htio da se bije, a njega je, kako ona tvrdi za Kurir, tukao trinaestogodišnji učenik.

Ponovo su čitav slučaj telefonom su snimala djeca, koja su navijala i nisu pokušala da razdvoje dječake. Očajna majka je, osim direktoru škole, nasilje prijavila i policiji u Železniku. Mali S. K. je u šoku, depresivan je, ruka ga jako boli i moli da ga majka prebaci u drugu školu, navodi ovaj list.

"S tim i još jednim dječakom već duže vreme imamo probleme. Zadirkivali su mog sina i šamarali ga u školi, posle škole su ga sačekivali i gađali ledenim grudvama. Sve sam to prijavila školi, a nasilnici su zauzvrat dobili samo dvojku iz vladanja. Smanjenje ocjene očigledno ništa ne znači, to nije rješenje, niti adekvatna kazna, jer nasilje nad mojim djetetom i dalje traje", ispričala je uznemirena majka D.K., piše Blic.

Ona se nada da će navodni nasilnici doiti zabranu prilaska njenom djetetu, a ukoliko bude potrebno, prebaciće sina u drugu školu.

"Direktor škole je kontaktirao sa mnom, raspitivao se za zdravstveno stanje mog djeteta i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći, ali ništa konkretno nije precizirao. Posebno sam šokirana reakcijom policijskog inspektora, koji mi je još prvog dana rekao da je razgovarao sa porodicom tog dječaka, da mu je dečak obećao da će se smiriti i da poslije toga policija ne može ništa da preduzme, niti da kazni nasilnika mlađeg od 15 godina. Slučaj su, kažu, proslijedili nadležnima za maloljetničku delikvenciju", navela je majka.

Povrijeđeni dječak od incidenta nije išao u školu, a prema navodima majke, koje prenosi Kurir, istraumiran je, slabo jede, ima košmare.

Prema prvim informacijama koje su prenijeli mediji, do tuče je došlo u okviru OŠ “Branko Radičević”. Međutim, iz Ministarstva prosvjete negiraju te navode. Vršnjačko nasilje dogodilo se poslije nastave i izvan prostorija škole, kažu iz resornog ministarstva.

"Škola se uključila pružajuči potrebnu podršku, iako ne snosi odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su isključivo odgovorni roditelji  i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije, kao što su policija i centar za socijalni rad", navodi se u saopštenju.

Preventivni programi i intervencije mogu imati efekta samo uz ukučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici, zaključuju oni.

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

21.09.2019 12:55

Samo polomiti, njega, tatu i mamu pa da vidiš kako će se smiriti... Batina je iz raja izašla...

ODGOVORITE
Name

Tako

24.09.2019 14:19

je? Ima podrsku roditelja i mozda su i ponosni zbog toga? Treba njih dobro nabatinati!

Name

Sc

21.09.2019 13:06

Treba kažnjavati roditelje, a takvu djecu na društveno korisni rad.

ODGOVORITE
Name

Joja

21.09.2019 17:26

izbaciti iz skole roditlje kazmiti sa 2000 km

ODGOVORITE
Name

Svedska

22.09.2019 18:29

Samo oko za oko zub za zub,to je jedini lijek.

ODGOVORITE