Predsjednik SAD uvodi dodatne sankcije Iranu

Predsjednik SAD Donald Tramp je izjavio danas da će njegova administracija uvesti dodatne snakcije Iranu nakon prošlonedjeljnog napada na saudijska naftna postrojenja, za šta je američka administracija okrivila Teheran.

Svijet 20.09.2019 | 19:07
Predsjednik SAD uvodi dodatne sankcije Iranu
Govoreći u Ovalnom kabinetu tokom sastanka s premijerom Australije Skotom Morisonom, Tramp je rekao: “Upravo smo uveli sankcije Iranskoj nacionalnoj banci”, preneo je AP.

SAD tvrde da je Iran izveo napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Saudijska Arabija je saopštila da je “Iran nesumnjivo sponzorisao” napad.

Iran negira da je na bilo koji način umiješan u napad, za koji su odgovornost preuzeli Huti u Jemenu.

Analitičari, međutim, navode da upotrebljene rakete ne bi imale dovoljan dometa da dođu iz Jemena. 

SAD već primjenjuju brojne sankcije prema Iranu od kada se američka administracija povukla u novembru iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Američki ministar financija Stiven Mnučin je objasnio da se cilja na “posljednji izvor prihoda iranske Centralne banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsječen od našeg bankarskog sistema”.

– To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za financiranje terorizma – objasnio je on.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar