Panika u Zagrebu, Srbin kupuje kompaniju Kraš?

"Nemamo komentar", rekli su za "Blic Biznis" u kompaniji "Kappa Star Group" čiji je vlasnik Nebojša Šaranović trenutno jedna od najviralnijih ličnosti u hrvatskim medijima zbog navodnog preuzimanja zagrebačke kompanije "Kraš" od strane ovog srpskog privrednika.

 

Region 18.09.2019 | 16:11
Panika u Zagrebu, Srbin kupuje kompaniju Kraš?
Hrvatski mediji preneli su, podsetimo, da je Šaranović u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star, kupio veliki broj deonica u kompaniji Kraš, kao i da je kupovina akcija na Zagrebačkoj berzi obavljana sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija.

Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto.

Ugledni tamošnji mediji iz sveta biznisa praktično su podigli buru informacijama da je "srpski biznismen misteriozni kupac deonica Kraša". Zagreb bruji, a tamošnjoj investicionoj javnosti i danas i prethodnih dana navodna kupovina Kraša od strane srpskog privrednika, jedna je od top tema.

Inače, deonica Kraša je prethodnih dana bila najtraženija na Zagrebačkoj berzi s ukupnim prometom od preko 1,83 miliona evra u utorak. Dan pre, ovom deonicom trgovalo se još više - u ukupnom iznosu od 5,1 milion evra, tako da je cela priča na berzi među ulagačima dobila naziv "šoping ludilo". Na činjenicu da je deonica Kraša duplirala vrednost hrvatski mediji su reagovali ocenama da je akcija Kraša "podivljala" i da nepoznati kupac plaća dvostruko više od nominalne vrednosti. Deonica Kraša, inače je bila u fokusu investitora i tokom prethodne nedelje kada je Mesna industrija braća Pivac iz Hrvatske najavila ponudu za preuzimanje Kraša.

Da vlasnik kompanije Kappa Star grupe želi preuzeti primat u konditorskoj industriji, potvrdili su još 2017. kada su kupili srpskog konditora Banini iz Kikinde. Tačnije ovu kompaniju je kupila kompanija Jafa koja posluje u okviru grupacije Kappa Star i to na javnom nadmetanju u Kikindi, po početnoj ceni do 15 miliona evra. Jafa je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od oko šest miliona evra, što je 20 odsto od procenjene vrednosti od 30 miliona evra.

Zanimljivo je da su 2010. godine srpski mediji pisali kako je Kraš hteo da kupi Jafu iz Crvenke, ali ih je vlasnik ovog srpskog konditora odbio.

Kapa Star

Kappa Star Grupa je investiciona kompanija koju čini pet članica - dve fabrike biskvita i keksa Jafa u Crvenki i Banini u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

Kraš - tradicija duga 110 godina

Kraš je bio je jedna od najmoćnijih kompanija u bivšoj SFRJ i kompanija koja je zahvaljujući kvalitetu i tradiciji, i danas poznata po svojim brendovima i slatkišima širom regiona, Evrope i sveta. Prema zvaničnim informacijama, ova zagrebačka kompanija danas je vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija je osnovana u prestonici Hrvatske, na temeljima fabrike za proizvodnju čokolada Union pokrenute 1911. godine.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

borac

18.09.2019 16:17

Narod je maksimalna budala pa kao da je kupio vanzemaljac.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

19.09.2019 01:34

А кад је "КРАШ" купио "МИРУ" из Приједора, то је нормално, а?! Колико је по Србији хрватски "АГРОКОР" покуповао фирми, не зна се ни броја. Опет ником ништа. Сад, као, ови праве панику око тога што "КРАШ" купује Србин! Па, шта?! У Загребу им је и "Цептер", чији је власник Србин. У Петрињи стара породична месна индустрија "Гавриловић", у посједу Срба. Још да врате све што су отели од Срба и Јевреја, остао би им можда само Каптол!

ODGOVORITE