KSS: Danilović se danas obraća javnosti...

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović će se obratiti medijima u utorak.  Ko će biti Danilovićev prvi izbor za selektora "orlova" uveliko je vruća tema u srpskoj javnosti, a okolnosti nikako neće olakšati odluku predsedniku KSS.

Košarka 17.09.2019 | 08:57
KSS: Danilović se danas obraća javnosti...
Kako je navedeno u saopštenju, konferencija za medije će biti održana u "Kući košarke" od 13.00.

Navedeno je da je tema konferencije nedavno održani Svetski kup u Kini.

Ekspedicija Srbije se iz Kine vratila sinoć.

Selektor Aleksandar Đorđević je posle poslednje utakmice na takmičenju protiv Češke objavio da će se povući sa te funkcije.

Prvi čovek srpske košarke, Predrag Danilović (49), obratiće se sportskoj javnosti u utorak od 13 časova na konferenciji za medije zakazanoj po povratku košarkaške reprezentacije sa Svetskog prvenstva.

I pre polaska na put od Pekinga do Beograda, koji su Vasilije Micić zbog smrti majke i Nikola Jokić iz privatnih razloga "prevalili" dan pre ostatka tima, predsednik Košarkaškog saveza Srbije mogao je da prepozna u kojoj meri se uveliko govori o potencijalnim naslednicima selektora Aleksandra Đorđevića (52), koji je odlazak sa klupe "orlova" objavio odmah po završetku poslednjeg meča na Mundobasketu u subotu popodne.

Đorđević je, obrazlažući odluku da se povuče posle šest uspešnih godina na mestu selektora reprezentacije, u kojoj je svojevremeno vladao evropskom i svetskom košarkom u tandemu sa sadašnjim predsednikom KSS, rekao da nije bilo ni potrebe za razgovorima o produžetku ugovora, "jer je važno da čovek i trener prepoznaju kada je trenutak da naprave prvi korak".

Iako su pitanja o Đorđevićevim naslednicima i narednim potezima Saveza izvesna na "press" konferenciji u "Kući košarke", nije za očekivati da će Danilović govoriti o imenima, a dva su se nekako izdvojila u periodu od selektorove konferencije u Pekingu, do predsednikovog obraćanja u Beogradu.

To su dvojica Beograđana, Saša Obradović (50) i Igor Kokoškov (47).

U većini medija kod nas uveliko je konstatovano da bi Obradović, kao aktuelni trener francuskog Monaka, bio realnije rešenje u ovom trenutku, ali se uglavnom ostavlja prostor za razgovore sa Vlade Divcem oko eventualnog ustupanja Kokoškova, pomćnog trenera Sakramento Kingsa, za mečeve kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine.

Nakon što su učesnici "nokaut" faze na Mundobasketu u Kini odigrali osam utakmica za 15 dana, FIBA je naredne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji organizovala tako da će timovi odigrati šest utakmica za 368 dana, a nijednu u terminima u kojima bi igrači i treneri iz NBA i Evrolige imali pravo nastupa.

Računajući samo mesece u kojima se neće igrati NBA i evroligaška košarka, od danas do početka narednog Evropskog prvenstva ostalo je dovoljno vremena da kvalifikacije budu odigrane u tempu od jedne utakmice mesečno!

Ipak, sve su zakazane u terminima kada će nacionalni savezi imati pravo da koriste igrače iz klubova koji igraju Evrokup, FIBA ligu šampiona ili uopšte ne igraju međunarodna takmičenja:

20. i 23. februar 2020. / Finska – Srbija, Srbija – Gruzija

27. i 30. novembar 2020. / Švajcarska – Srbija, Srbija – Finska

18. i 21. februar 2021. / Gruzija – Srbija, Srbija – Švajcarska

Đorđevićevi "orlovi" odigrali su 17 utakmica samo ovog leta, što na pripremama, što na samom Svetskom prvenstvu.

To će u velikoj meri odrediti i Danilovićev prvi izbor za selektora seniorske reprezentacije, jer je za očekivati da u konkurenciji budu treneri klubova koji se takmiče u Evrokupu, poput Monaka.

Nezgodno je što i to može da se promeni već naredne sezone, da li plasmanom Monaka u Evroligu ili Obradovićevim prelaskom na klupu nekog evroligaša, čija se ponuda ne odbija.

Biće zanimljivo čuti šta Danilović ima da kaže o svemu što je pratilo pad Đorđevićevog tima sa drugog na peto mesto na svetu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar