Da li se ukida Opšti kolektivni ugovor u Srpskoj?

Višegodišnje neuspjehe oko potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, resorno ministarstvo bi moglo presjeći po kratkom postupku.

Republika Srpska 16.09.2019 | 20:11
Da li se ukida Opšti kolektivni ugovor u Srpskoj?
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Repbulike Srpske je najavio da će u narednom periodu razmotriti opravdanost postojanja opšteg kolektivnog ugovora.

Opšti kolektivni ugovor o kome  Vlada, Sindikat i poslodavci godinama bezuspješno pregovaraju, mogao da postane stvar prošlosti. Ministar rada kaže da su ove godine u planu izmjene Zakona o radu i da je veoma izvjesna promjena dijela zakona koji definiše opšti kolektivni ugovor.

Najave resornog ministra su neprihvatljive, jer upravo Ustav kaže da se zarade radnika kao najvažnije radničko pravo određuju zakonom i kolektivnim ugovorom, odgovaraju iz Saveza sindikata.

Stanković kaže da sva tri socijalna partnera treba da učestvuju u razgovorima, što smatraju i poslodavci. Međutim, predstavnici poslovne zajednice  kažu da izmjene zakonodavstva uopšte nisu u fokusu njihovih aktivnosti.

Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru traju više od 3 godine međutim dogovora nema, a nisu potpisani ni posebni kolektivni ugovori za radnike u realnom sektoru.

Odnosi među socijalnim partenirma su dodatno pogoršani nakon izjava iz Saveza sindikata da udruženja poslodavaca nisu registrovana kod resornog ministarstva na šta su iz Unije udruženja poslodavaca odgovorili da Savez sindikata ima probleme sa onim što njima pokušava staviti na teret.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

16.09.2019 18:57

E vala ko ga je i postavijo,ko ga savjetuje,čim se bave....samo subota sahrane i limene,a ni za to nisu,onakvi zgužvanim i glavati....

ODGOVORITE
Name

Dr

16.09.2019 20:56

Ovo je sve urota da se istjera i ovo malo stanovništva što je ostalo

ODGOVORITE
Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

17.09.2019 14:07

"To je to"!

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

18.09.2019 04:16

To je to i zvanično nas uvode u robovlasnicko društvo. PA Ranka je član iste stranke kao i ministar. Baš nju briga za radnike. Njenim dolaskom na čelo sindikata uništena su sva prava radnika. Pogledajte zakon i prava radnika prije preuzimanja sindikata od strane Mišićeve I pogledajte danas. Sindikat je u službi robovlasnicki, a ne radnika.

ODGOVORITE