Hodajte, šetajte, krećite se!

Počinje Evropska nedelja mobilnosti. Podstiče ljude na izbor aktivnih načina transporta ili kombinovanje pešačenja i biciklizma sa gradskim prevozom. Mi podsećamo na zdravstvene prednosti takvih aktivnosti.

Zdravlje 16.09.2019 | 15:11
Hodajte, šetajte, krećite se!
Da bi se duže živelo, važna je fizička aktivnost. Za one koji nisu ljubitelji vežbanja, dobra vest je da nisu potrebni sati napora i znojenja.

Dovoljno je, kažu stručnjaci Švedske škole sporta i zdravlja u Stokholmu, svakodnevnoj dnevnoj rutini dodati kratku aktivnost.

Proučavajući tokom dve decenije 316.000 odraslih osoba, starosti od 18 do 74 godine, pokazalo se da pozitivno dejstvo rekreacije ne zavisi od godina ili pola ispitanika.

Dovoljne su i relativno male promene u životnim navikama – recimo odlazak na posao biciklom umesto automobilom ili penjanje stepenicama umesto liftom.

Kao prvi korak ka redovnom vežbanju najefikasnije se pokazalo pešačenje, na primer, od kuće do posla. Ili bar skraćivanje vožnje, odnosno izlazak iz autobusa nekoliko stanica ranije, kako bi se ostatak puta prešao pešice.

Hodanje na kratkim relacijama, do pet kilometara, osigurava minimum 30 minuta vežbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Studije su dokazale da ljudi koji brzo hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosečno živeti duže tri do sedam godina.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vozi misko

17.09.2019 12:35

Samo se krecite sto vise to bolje , evo vidite i onaj beter drasko se dao u akciju pa zajahao bicikl misli da je faca , pa na severu evrope ministri , gradonacelnici , direktori vec decenijama idu gradskim prevozom i biciklovima na posao a on to tek sada otkrio bas neki napredan momcic.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.09.2019 20:58

Vidimo se na protestima u petak.... botu prodani