Uzgaja magarce i prodaje zdravo magareće mlijeko

- Poljoprivrednik Izet Babić iz bihaćkog naselja Bugari jedini je uzgajivač magaraca na području Unsko-sanskog kantona i danas posjeduje krdo od oko 80 grla.

Bosna i Hercegovina 16.09.2019 | 08:38
Uzgaja magarce i prodaje zdravo magareće mlijeko
Babić kaže da je na ideju da uzgaja magarce došao prije desetak godina, kada je započeo taj posao, nakon što je posjetio farme ovih životinja u Hrvatskoj.

Dodaje da je sve započeo s pet grla i da je s godinama brojno stanje svoga stada neprestano povećavao.

"Cilj mi je da zaokružim krdo na oko 200 magaraca. Osnovni motiv svega je proizvodnja magarećeg mlijeka, koje je izuzetno zdravo i ljekovito. Zasad ga proizvodim u još nedovoljnim količinama i prodajem na kućnom pragu", priča Babić.

Dodaje da je pokušavao da se poveže sa mljekarama u BiH, ali da se ispostavilo da su one još uvijek nedovoljno zainteresovane za otkup magarećeg mlijeka.

"Uzgajam autohtonu vrstu magaraca s područja BiH, pa sam korisnik poticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede FBiH. Međutim, poticaje su mi ograničili na samo 50 grla i mislim da je takva politika demotivirajuća", smatra Babić.

Kaže da je zadovoljan interesom građana koji kupuju magareće mlijeko te da razmatra da uskoro počne s njegovom preradom i proizvodnjom sira i drugih prerađevina.

"Vremenom ću mlijeko pokušati plasirati i mljekarama. Biće teško jer oni traže sve, kao i za otkup kravljeg mlijeka. Potrebni su mi moderni štalski objekti za smještaj, aparati za mlijeko i preradu", kaže ovaj famer.

Dodaje da je u ovaj posao uključio sve članove porodice, te da po potrebi angažuje i sezonske radnike, a to je naročito potrebno kada kupa i dezinficira svoje skrdo, koje je, kako ističe Babić, pod potpunim zdravstvenim i veterinarskim nadzorom.

"U uzgoju stoke ne postoje praznici, slobodni dani, vikendi i godišnji odmori. Samo istinski zaljubljenici mogu da se bave ovim poslom. Ako je novac jedini i osnovni cilj, onda je čitav biznis osuđen na propast", kaže Babić i dodaje da osim magaraca, ima i stado od 400 ovaca.

Magareće mlijeko je najsličnije majčinom mlijeku. Ima visok procenat imunoglobulina i enzim lizozim, koji predstavlja antibiotik tijela. Takođe, sadrži vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezijuma, kalcijuma, fosfora i cinka, te se koristi kod prevencije plućnih bolesti i ojačavanje imuniteta.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

prosvetitelj

16.09.2019 07:02

Svaka tebi čast,kod privatnika isto nema slobodnog dana a radi se i po 10-12 sati.

ODGOVORITE
Name

E

16.09.2019 09:26

moj izete mani se corava posla uzmi tri cetiri krave bice ti lakse ova drzava neda seljaku da zivi zapamti crknut ces radeci za druge!

ODGOVORITE