Širokim srcem Tel Aviva srpskoj djeci Kosmeta

Na danas održanom fudbalskom turniru u Tel Aviv – Jafi prikupljana su novčana sredstva za pomoć Osnovnoj školi Miladin Popović iz Bostana u opštini Novo Brdo, na Kosovu i Metohiji.

Svijet 14.09.2019 | 15:57
Širokim srcem Tel Aviva srpskoj djeci Kosmeta
U organizaciji grupe navijača Grobari Izrael, učestvovala u četiri amaterska fudbalska tima: grupe navijača sankt peterburškog Zenita iz Izraela, grupe navijača Ultras tel avivskog Makabija, Crnih - sastavljenih od Izraelaca porijeklom iz Srbije i kora Ambasade Srbije u Tel Avivu, te grupe navijača Grobari Izrael.

Stotinjak prisutnih u publici su pretežno sačinjavali Izraelci porijeklom iz Rusije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Kako je za BN saopštio, bivši počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izraelu Aleksandar Nikolić učesnici i prisutni na turniru pod nazivom "Široko srce", odigranom na fudbalskom igralištu Teniskog centra Jafa (Jaffa Tennis Center), su imali prilike da se dodatno upoznaju sa složenim položajem obrazovnih ustanova srpskih enklava u južnoj srpskoj pokrajini.

Inicijatori: Goran Mekić i Sandra Janićijević, su posebno bili uspješni u animiranju navijača Zenita, Makabija, Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine i OFK Beograda iz svih krajeva ove mediteranske zemlje.



Pobjednički pehar kapitenu Grobara Izrael,  Srđanu Zlatanoviću, je uručio ambasador Republike Srbije u Izraelu, Milutin Stanojević, čestitajući organizatorima, zahvalivši se prisutnim te poželevši nastavak saradnje u humanitarne svrhe, u duhu sporta i prijateljstva. 

Kako podsjeća Nikolić, Država Izrael postojano stoji na stanovištu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Republike Kosova, pridržavajući se načela iznalaženja rješenja konfliktima saglasnošću strana u njima.



Od 1948. (od osnivanja Izraela) do 1952. oko osam hiljada jugoslovenskih Jevreja se odlučilo na iseljenje u Izrael, prisiljeni da se odreknu državljanstva FNRJ. 

Manjem dijelu iseljenje nije bilo dozvoljeno obrazloženjem neophodnosti zanimanja ili procesima koji su vođeni protiv dotičnih. 

Pristigli u novoformiranu državu priključili su se već postojećoj zajednici između dva svjetska rata, koja je učestovavala u osnivanju, odnosno gradnji kibuca, poput Šaar ha-Amakim (Sha'ar HaAmakim) osnovan 1935. u čijoj se blizini nalazi šuma kralja Aleksandra (Karađorđevića) i Gat osnovan godinu dana ranije. 

Jevreji sa prostora bivše Jugoslavije naseljavali su se širom zemlje i postepeno prodirali u sve vidove života i djelatnosti. Gotovo da nema profesije u kojoj nisu dostigli vrhunske rezultate, a opšte poznati u ovoj blisko-istočnoj zemlji i iminentna asocijacija svakako su dva načelnika đeneralštaba: David (Dado) Elazar i Haim Bar-Lev, koji je u poznijim godinama bio i ministar trgovine i industrije, ministar razvoja i ministar policije, te Josef (Tomi) Lapid, generalni direktor javnog RTV servisa i ministar pravde. 

Pored manifestacija iz oblasti kulture i njegovanja običaja na tradicionalnom pikniku u vrijeme praznika Sukot, u djelovanju već 83-godišnjeg Udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije (Hitahdut), valja referentno izdvojiti arhiv Eventov, u okviru Nacionalne biblioteke u Jerusalimu, kao i dvojezični časopis Most.

BN

Komentari / 0

Ostavite komentar