Ove sitne tegobe ne ignorisati

Mnoge promene u organizmu su trenutne i nisu opasne po zdravlje. Ipak, postoje situacije koje ne treba ignorisati, jer zdravlje može da bude ozbiljno ugroženo.

Zdravlje 12.09.2019 | 12:08
Ove sitne tegobe ne ignorisati
Iako neke od njih deluju bezazleno, potrebno je znati koje tegobe i simtome treba shvatiti ozbiljno i javiti se lekaru.

Glas

Ukoliko hrapav glas traje duže od tri nedelje, može biti znak vraćanja kiseline iz stomaka do jednjaka, što zatim iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom kancera grla.

Utrnulost

Osećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom srčanog udara.

Glavobolja

Jaka glavobolja, koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog udara ili meningitisa.

Znojenje

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno i preterano znojenje tokom noći nije normalna pojava i može da bude simptom kancera creva, limfoma ili leukemije.

Vilica

Kada dođe do infarkta, ne javlja se uvek bol u grudima. U nekim slučajevima, bol u vilici i vratu može da bude simptom, zajedno sa mučninom i umorom.

Modrice

Modrice su potpuno bezopasne u većini slučajeva, ali ako se lako stvaraju i ne možete da ih povežete ni sa čim, mogu da budu znak manjka vitamina K ili C, leukemije i bolesti jetre.

Nokti

Plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kiseonika, ili da imate probleme sa srcem ili plućima. S druge strane, bledi nokti povezuju se sa anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre.

Svetlost

Ako se bleskovi svetlosti jave iznenada, trebalo bi da što pre odete kod oftalmologa. Moguće je da postoji oštećenje na mrežnjači, i ukoliko se ne reaguje na vreme može da dođe do trajnog gubitka vida.

Oticanje

Otekle usne ponekad su znak anafilaktičkog šoka, najsmrtonosnije alergijske reakcije. Zbog toga što oticanje usana i jezika može da zatvori disajne puteve, treba odmah treba pozvati hitnu pomoć.

Rukopis

Promena rukopisa (sitniji, krupniji) može da bude znak neurološkog problema, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Apetit

Gubitak apetita može da bude rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javljaju nadutost, bol u karlici i problemi sa bešikom.

Kašalj

Ako stalno kašljete tokom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade i nemate astmu, kašalj noću može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tečnost nakuplja u plućima, a kada ležite duže vreme, iritira vas da kašljete.

Govor

Otežan govor ili "mešanje" reči može da bude znak moždanog udara. Uz to, simptomi koji mogu da se jave su "padanje" jedne strane lica, utrnulost jedne strane tela i jaka glavobolja.

Pupak

Ukoliko bol u pupku ne prestaje ni posle nekoliko sati, to može biti znak upale slepog creva, zapaljenja žuči, opstrukcije creva ili čira.

B 92
foto:internet

 
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Саша

16.09.2019 20:37

Једном од мојих најбољих пријатеља прије 3 године дијагностификован Хочкинсов лимфом у трећем од 5 стадијума, тако што је открио велику израслину на врату.Кад сам га питао је ли прије тога осјетио неке симптоме, рекао ми је да је годину прије имао у 5 мјесеци три пута благо повишену температуру(око 37.5) која је пролазила за дан, па ју је игнорисао.Хвала Богу, друг се излијечио, а мени и мојима за наук-свака вироза која не пролази за дан-два-правац љекару и тражити упутницу за лабораторију.

ODGOVORITE