Skrenuti pažnju da uz granicu BiH ne odlažu otpad

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak predvodiće delegaciju BiH na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo, nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih nacija, bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ministar Crnadak je na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine ukazao na ovaj problem, što je ušlo u evidenciju ove organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, FBiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Кrško biti skladišten na samoj granici sa BiH, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak i delegacija BiH ponovo će skrenuti pažnju na ovaj problem, kako bi Republika Hrvatska odustala od skladištenja otpada na granici sa BiH.

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju održava se od 16. do 20. septembra u Beču, saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću.

BN TV

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

narod

09.09.2019 15:25

AKO HRVATSKA KOJA JE U EU RADI TAKO NESTO ZATO NE PRIJAVITE IH DA ONI NE ODREAGUJU? ZAŠTO ONI MOGU DA RADE UVJEK STA HOCE I KAKO HOCE JOS NSE POZIVAJU NA ZAKONE A KRSE IH I EU NE REAGUJE.KAKAV JE OVO NAKARADNI SVIJET

ana

09.09.2019 15:27

ZASTO IH NE TUŽITE,ZABRANITE OVAKO NESTO JE NE DOPUSTIVO

Tužiti drugu državu može samo država.

Re

09.09.2019 16:16

Mile

09.09.2019 15:41

Hrvati na svojoj Teritoriji mogu da rade sta oce...

Ne mogu po svim medjunarodnim zakonima. Ugrozavanjw zivota i zdravlja od strane jedne prema drugoj se smatra ratom.

Milanče

10.09.2019 18:25

Miromo

09.09.2019 23:17

Nek odlaganju na Žitnjaku ili u Ogulinu šta su navalili na BiH. Pa ako su nam prijatelji bolje da ih i nemamo hoče da nas otruju i rijeku UN-u da zagade. Sramota i podla igranka

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.