Treba formirati Savjet ministara i Vladu FBiH

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Savjet ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za sprovođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici razgovarao je sa slovačkim ministrom inostranih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OEBS-a.

Sastanak je održan jutros u sjedištu Ministarstva inostranih poslova u Bratislavi.

Ministri Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Savjet ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za sprovođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Ministar Crnadak istakao je da nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje da vode ovaj proces. On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Ministar Crnadak pozvao je ministra Lajčaka da evropske strukture koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH.

Crnadak je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcionisanja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tokom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OEBS-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Кancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Ministar Crnadak naglasio je potrebu što bržeg sprovođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, saopšteno je iz MIP biH.

BN TV

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Mile

06.09.2019 14:33

Hahahaha, pa formirajte

Nema Dodika u federaciji a i oko NATA se slazete pa STO NE FORMIRATE VLAST! Demagozi iz Sarajeva samo mlate praznu slamu na celu sa Bosnjackim clanom predsjednistva ispred Hrvatskog naroda efendijom Komsicem.

Ne remse

06.09.2019 15:46

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.