Hapšenja i pretres: Oštetili banku za 1,1 milion KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u operativnoj akciji kodnog naziva "Bankar" u Sarajevu uhapsili su tri osobe.

Bosna i Hercegovina 05.09.2019 | 17:06
Hapšenja i pretres: Oštetili banku za 1,1 milion KM
Akcija se realizuje po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 340. 'Udruživanje radi činjenja krivičnog djela', u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', a sve u vezi sa krivičnim djelom iz člana 272. 'Pranje novca', Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine", naveli su u SIPA za televiziju "N1".

Dodali su da se uhapšene osobe sumnjiče da su stekli protivpravnu imovinsku korist od skoro 1,1 milion KM, pričinivrši tako veliku materijalnu štetu jednoj banci.

"Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka. SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri lica, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA u Istočnom Sarajevu. U toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.

(N1)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dare

05.09.2019 15:19

Svaka čast za policiju SIPA ljudi rade a ništa nelupetaju. Jos da sudovi i tužilaštva funkcionišu kriminal bi bio na skrgama

ODGOVORITE
Name

Brano

05.09.2019 16:22

Bas tako, ne komentarisu nista a malo malo nekoga klepe, jos da hoce sudovi bolje raditi mozda bi i bilo nekog pomaka.

Name

Sipa

05.09.2019 16:40

Samo mi nije jasno zašto SIPA ne hapsi policajce koji uzimaju mito... Samo još kod nas u BIH policija uzima mito... Hrvatska već 5-6 god. ne uzima, Srbija 2-3god. a naši nikad neće prestati uzimati.

Name

Re Dare

05.09.2019 17:10

Pa nije to samo uhapsit i sud je duzan donijet osudjujucu presudu. Pa nisi ni svjestan koliko je policija i tuzilastvo nesposobno i traljavo, pa od cistog predmeta naprave sra.nje, da je na kraju sud duzan donijet oslobadjajucu presudu. Da skratim, da bi sud donio osudjujucu presudu, policija i ruzilastvo moraju kvalitwtno da zadokumentuju krivicno djeli i zakonito provede istragu i prikupi dokaze.

Name

Pendula

05.09.2019 15:20

Bravo za SIPU .

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

05.09.2019 15:43

Ma nema Sipa stručnjake za to ,to je za njih špansko selo ,vidjećete da im ništa neće moći dokazati jer su ovi lupeži na izvoru informacija o međusobnom kursu raznih valuta a ne bi me iznenadilo da su instalirali program-lovac da im povoljan kurs najavljuje te da izvrše povoljnu kupovinu

ODGOVORITE
Name

Pale

05.09.2019 16:09

E da imamo još koji SIPU, gdje bi nam bio kraj

ODGOVORITE
Name

Bankar

05.09.2019 16:21

A u Addiko banci Hypo bivsoj za vrijeme vladavine Gorana Babica nije se niko bankarstvom bavio, ciljni segmet banke, odnosno poslovna politika je bila Tanja Milekic koja je od salterske sluzbenice dobila preko kreveta mjesto voditelja Compliance. Babic je licno naredio da se za njegovu ljubavnicu Tanju Milekic nadje direktorsko mjesto.

ODGOVORITE
Name

ZIPASIPA

05.09.2019 16:54

Sine, pazi, ovaj... svaka cast za ovu akciju medjutim isto tako je u BiH kriminal na "izvol'te" u samom vrhu vladara, ministara, advokata, sudija, tuzioca... I NIKOM NISTA!!!! Zasto ne hapsite funkcionere kao i te manje kriminalce???? Zasto je 1 milion maraka i eura vredniji od par milijardi eura??? Zasto klinci politicara vam pred ocima prodaju oruzje po svim mogucim zemljama a uz to imate poznat slucaj svima onog malog Culuma iz Banja Luke koji vam ispija kafe u kaficu gdje i navodno "radi" (svira k). A oko njega imate sve one koje bi ste morali isto tako pohapsiti, velike, ogromne funkckionere jer se to tice medjunarodnog statusa. Prijatelji, braca, KUMOVI!!! HAPSITE IH SVE REDOM!!!!!!

ODGOVORITE