Pobuna roditelja u Kifinom Selu kod Nevesinja

U Kifinom Selu kod Nevesinja još nije počela nastava za učenike od šestog do devetog razreda, jer roditelji ne žele da njihova djeca pohađaju kombinovana odjeljenja.

Republika Srpska 05.09.2019 | 13:12
Pobuna roditelja u Kifinom Selu kod Nevesinja
Smatraju da su zaslužili da imaju nastavu kao i druga djeca u višim razredima osnovne škole i da im se nastavnici posvećuju 45 minuta u toku jednog časa.

Ukoliko se problem ne rješi zaprijetili su da će djecu prepisati u matičnu školu „Risto Proroković“ u Nevesinju, kojoj pripada i ovo područno odjeljenje.

 U OŠ „Risto Proroković“ navode da su pokušavali da i ove školske godine u područnom odjeljenju Kifino selo organizuju nastavu bez kombinovanih odjeljenja, ali da zato nisu mogli dobiti saglasnost od resornog ministarstva. 

– Tražili smo posebna odjeljenja, ali je to nije bilo zakonski nemoguće, pošto od pet do devet razreda imamo 28 učenika u školi u Kifinom selu, a najmanje mora biti 36 đaka da ne bi bilo kombinovanih odjeljenja. Ovo je prva školska godina da se kombinuju odjeljenja u predmetnoj nastavi, a lani smo to nekako izbjegli pošto smo imali 32 đaka – kaže za Srpskainfo direktorka škole Mara Šaran.

Ona dodaje da su roditelji prvi dan škole kada su saznali za ovu novinu povukli djecu iz škole, da je sa njima razgovarala i o tome je obaviješteno resorno Ministarstvo prosvjete RS.

U ovoj školskoj godini u školi u Kifinom selu trebala su biti formirana dva kombinovana odjeljenja u predmetnoj nastavi, jedno za učenike šestog i sedmog, a drugo za učenike osmog i devetog razreda, prenosi Sršskainfo.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

МИШО

05.09.2019 12:00

По Закону о основном васпитању и образовању свако смањење броја ученика, односно одјељења има за последицу укидање истих а у коначници и затварања школа... Логично - требало би доћи и до укидања радних мјеста у Министарству просвјете и културе! Требало би, али неће... тамо се запошљавају нови радници

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.09.2019 12:07

Posto se danas diplome ne sticu po skolama i fakultetima mislim da uopste nije potrebno kvalitetno obrazovanje.Treba svako odjeljenje da ima ucenike od prvog do osmog razreda.A od devetoka povezati do studija.

ODGOVORITE
Name

???

05.09.2019 14:29

"ali je to nije bilo zakonski nemoguće". Šta je pisac htio da kaže? Ovaj potez Ministarstva, kada je u pitanju ova škola, je sulud. Radi se o školi koja je udaljena od centralne, većinu učenika čine đaci, pješaci iz okolnih sela. Od malog broja učenika redovno ima onih koji postižu izuzetne uspjehe na takmičenjima. Prije dvije godine ova škola je dala učenika pobjednika Republičkog takmičenja iz matematike i fizike. Postoji i niz drugih razloga zašto se ovo nije smjelo desiti. Zar svako dijete nema jednako pravo na obrazovanje, zar se može govoriti o koeficijentima i brojevima kada su djeca u pitanju? Ovdje ni finansijskih ušteda nema jer nastavnicima se plaća put do škola gdje su raspoređeni, udaljenosti i do 50 km. Kako Ministarstvo razmišlja o uštedi vidi se iz činjenice da je 2005.g bilo oko 18000 zaposlenih, a danas 23000. U isto vrijeme broj učenika je opao za 25%, samim tim i izvođača nastave. Radnici pred penziju ostaju bez posla, a administracija raste do besmisla. Što je još čudnije, ovo odredba nije primijenjena u drugoj školi sa samo jednim učenikom više i koja radi u znatno povoljnijim klimatskim uslovima. Ludosti našoj kraja nema!

Name

Nostradamus

05.09.2019 18:59

Pa ni nasi ministri nisu dobili diplome u skoli.A to sto ste primjetili prosvjetnih radnika sve vise i vise a djaka sve manje i manje.Nema nama spasa sa ovom vlasti

Name

RE

05.09.2019 20:34

Vaše stavove uvažavam i redovno pročitam komentare. Vlast je crna (apsolutno crno tijelo), ovdje je problem sistema, izvođača nastave je sve manje kako opada broj učenika. Povećava se broj parazita po kancelarijama Ministarstva, zavoda, agencije, savjetnika, zamjenika, asistentata i svih ostalih koji nemaju nikakav radni doprinos. Vrše kao neka ispitivanja, analize, "projekte", dobijaju zvanja mr, dr,... Fakultet su sumnjivo završili. Ko pita za diplome kada dobijete "mr", "dr", porijeklo diplome se ne pominje. Prosvjetni radnici su u strahu gubitka radnog odnosa, zato u ovom i sličnim situacijama ne smiju da podrže roditelje. Direktore postavlja Vlada, to su, bez izuzetaka, podobni izvršioci i bez sumnje su najslabija karika obrazovanja. Koliko je narušen sistem obrazovanja i koji sve problemi postoje suštinski mogu zapaziti samo oni koji imaju neposredni uvid. Zašto ćutimo?

Name

kuku nama sa nama

05.09.2019 12:13

Zar Visko ne rece onomad,na viteskom skupu da ovaj kraj nije bio u usponu,kao nikad do sada...ko li sad ne prica istinu

ODGOVORITE
Name

Marko

05.09.2019 12:20

Rad u kombinaciji sa djecom uzrasta od 11-15 godina je sramota u 21. vijeku. U pedagoškoj praksi ne postoji mogućnost za ovu glupost i "inovaciju". A sve je kriv direktor RPZ. Na seoskoj djeci se želi uštedjeti, pa nije ni čudno što svi bježe sa sela.

ODGOVORITE
Name

MU

05.09.2019 12:52

ŠTA ZNA MINISTARKA PROSVJETE ŠTA JE ŠKOLA, ONA NIJE NI IŠLA U ŠKOLU VEĆ SVA SVJEDOČANSTVA I DIPLOME KUPLJENE. VIŠAK NASTAVNOG KADRA U KAFANU VLASNIKA SNSD, DA PIJU NA RAČUN VLADE.

Name

Srbin

05.09.2019 13:03

Misliš na direktora RPZ Damjanovića koji na Manjači gleda vođu i cupka uz Goci bend...pametnom dosta.

Name

Roditelj

05.09.2019 13:01

I u maticnoj skoli smanjuju broj odjeljenja, razbacivanjem djece po razredima. A sve to bez ikakvog objasnjenja i dogovora sa roditeljima. Najlakse je ministarstvu (skoli) ustediti na smanjenju razreda. Zapitate li se Ministrice i direktorice sta to znaci za djecu. Da li je uredu da djeca gube drugove sa kojima su 3 godine zajedno djelili uzinu, tajne, zajednicke dolaske i odlaske, ... A to sve zbog smanjenja troska i "samovoljnog interpretiranja zakona" od strane "bogova" koji su mocni. A na molbe i zahtjeve roditelja nema cak ni odgovora.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

05.09.2019 13:01

I u maticnoj skoli smanjuju broj odjeljenja, razbacivanjem djece po razredima. A sve to bez ikakvog objasnjenja i dogovora sa roditeljima. Najlakse je ministarstvu (skoli) ustediti na smanjenju razreda. Zapitate li se Ministrice i direktorice sta to znaci za djecu. Da li je uredu da djeca gube drugove sa kojima su 3 godine zajedno djelili uzinu, tajne, zajednicke dolaske i odlaske, ... A to sve zbog smanjenja troska i "samovoljnog interpretiranja zakona" od strane "bogova" koji su mocni. A na molbe i zahtjeve roditelja nema cak ni odgovora.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

05.09.2019 13:18

I u maticnoj skoli smanjuju odjeljenja, pa je tako od cetiri odjeljenja 4-tog razreda napravljena tri. A sve to po nalogu Ministrstva, a bez ikakvog obavjestenja roditeljima. Naravno da je tako najlakse ustedjeti, ali sta ste ustedjeli gospodo, kad su svi ucitelji na platnom spisku. Da li mislite Ministrice i direktorice da je uredu djeci koja su 3 godine dijelila uzinu, radosti, zajednicke dolaske i odlaske... ukinuti sve to. Da li je to uredu?

ODGOVORITE
Name

28 Djaka

05.09.2019 14:22

Ako je pravilo da mora minimum 36 djaka biti da se ne bi kombinovali, a vi imali 32 prosle godine i niste, to znaci da niste postupalo po pravilu, a sada kao morate kad je 28. Onda je prosle godine trebalo rasformirati takodje skolu, al morao je neko tu primati platu....

ODGOVORITE
Name

Wigemark

05.09.2019 14:51

Ma nema problema, ja sam siguran da će ministrica sa "liste koja blista" pronaći "blistavo" i kreativno rjesenje -mozda da koju saltersku.sluzbenicu iz banke da ukljuci u nastavni proces..... Ha ha ha......

ODGOVORITE
Name

Nevesinjac

05.09.2019 15:02

Svaka područna škola u Nevesinju ce se zatvoriti.. Kad nema naroda i to što ima neoženjeno. Po samom završetku rata niko nije vodio računa o selu..Sve fabrike ugašene za vrijeme SDSa koji je u Nevesinju vladao do zadnjih izbora..Tom politikom je Nevesinje došlo do dna...Mladi napuštaju..stari umiru sela nestaju....Nema investitora..i to što je bilo posle rata moćnici otjerali ...Zavadjen narod sa strankama.Propalo mjesto u dobroj mjeri..

ODGOVORITE
Name

Xx

05.09.2019 15:51

SDS nije narod raselio već SNSD bježi i mlado i staro kud ga noge nose da mu ne bude kao i Davidu Dragičeviću SNSD. će nas sve prodat za šaku maraka

Name

Taja Zvrkusa

06.09.2019 13:18

Nek vam Taja kaze kako cete i sta cete, ta ona je skolovana uciteljica zna pedagoske norme i propise , i u upravu se razumije eno je u upravnom odboru bolnice , moj brate ....

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

06.09.2019 14:07

Sto niste pitali direktoricu kako je izbacena sa fakulteta u Niksicu??? Njeno maslo je veliko radi se o velikoj prevari

ODGOVORITE