FIFA protiv gomilanja igrača!

“Samo” 27 Čelsijevih na pozajmicama, od prodaja igrača koje nisu ni videli skoro 40. 000. 000 evra! Svejedno, značajan pad u odnosu na 41 iz prošle sezone. . .

Fudbal 05.09.2019 | 21:56
FIFA protiv gomilanja igrača!
Finansijski fer-plej sprečio je najbogatije klubove da se razbacuju parama. Ali klubovi su brzo smislili rešenje. Poslali su skaute da se razlete po celoj planeti i dovedu najtalentovanije igrače sa svih meridijana. Iako većina njih nije mogla ni da priđe prvom timu. Međutim, samo ime nekog od evropskog velikana u CV-u garantovala je solidan novac od prodaje. Čelsi je tako godinama punio klupsku kasu transferima fudbalera koji jedva da su opepelili u dresu Plavaca. Ali posle dugo vremena, čini se da će morati da odustane od te prakse.

Ovog leta naime londonski klub na pozajmicama ima “samo” 27 igrača što je značajno manji broj od onih 41 iz proteklog leta. Spisak igrača na pozajmicama skraćen je za više od trećinu.

Više je razloga.

Prvo, Plavci su ovog leta bili pod zabranom registracije novih igrača, pa su ljudi u klubu rešili da to iskoriste da proguraju novu generaciju mladih igrača. Pride, nije tajna da Fifa planira da uvede nova ograničenja kad je broj igrača na pozajmicama u pitanju.

Kad govorimo o samoj klupskoj politici, novi šef struke Frenk Lampard je posle dobrih rezultata sa mladima u Derbiju na Stamford Bridžu šansu ukazao Kurtu Zumi, Mejsonu Mauntu, Tamiju Abrahamu, Fikaju Tomoriju, Risu Džejmsu, pa i 60.000.000 evra plaćenom Kristijanu Pulišiću. Svi oni su kraj prošle sezone dočekali na pozajmicama. Tu su i neki novi klinci, kao 19-godišnji defanzivac Mark Gei.

Sve je to međutim samo priprema za promene koje se planiraju od sledećeg leta. Fifa je već objavila da radi na ograničenju igrača koje jedan klub može da pošalje na pozajmice. Ne želi da najbogatiji gomilaju mlade igrače i od njihovih prodaja zarađuju, umesto da troše pare na dovođenje fudbalera koji su se kalili po manjim sredinama. Ideja je da se uvede sistem po kome će svaki klub na pozajmicama moći da ima najviše šest do osam igrača.

Zato je Čelsi počeo da “krati” platni spisak, pa su ovog leta prodati Tomaš Kalaš, Ola Ajna, Kejsi Palmer i Kenet Omeruo. Za njih četvoricu dobio je nešto manje od 28.000.000 evra. Toliko, znate to i sami, od prodaja igrača ne zarade ni mnogi učesnici Lige šampiona ili prvaci manjih nacionalnih liga.

A Čelsi je trebalo da zaradi i od prodaje Majkla Hektora Šefild Venzdeju, ali se taj transfer izjalovio. Posle se u priču uključio i Fulam, nudio je pozajmicu, Čelsi je insistirao na prodaji za oko 9.000.000 evra. Hektor je inače igrao za U23 tim, kao i holandski U19 reprezentativac Dajšon Redan, koji je za 2.700.000 evra otišao u Hertu u transferu koji bi sa sve premijama mogao da poraste na 5.000.000. On nije želeo na pozajmicu. Žuri mu se po minute u seniorskom fudbalu. Novi trener na ostrvu. Mnogi Englezi su “zapalili” u Bundesligu kako bi dobili šansu.

Kako bilo, Čelsi je na prodajama igrača na koje objektivno nikad i nije ozbiljno računao – a bilo je tu još igrača iz U23 selekcije - uzeo oko 38.000.000 evra. Da je otišao i Hektor približio bi se zbiru od 50.000.000 evra. Za toliko ne prodaju ni učesnici Lige šampiona. A ovo su, još jednom, momci koji nisu ni blizu prvog tima.

Baš zato je Fifa i reagovala. Da ne bi bogati još više odmakli onima koji nisu toliko privilegovani.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar