Plate u koverti "pod lupom" inspektora u RS

U Vladi Republike Srpske predstavili su novi Nacrt Zakona o inspekcijama, s ciljem da se stane u kraj neprijavljenim radnicima i poslodavcima koji isplaćuju dio plate u kovertama. Ipak, i sindikalci i poslodavci imaju svoje primjedbe na predloženi nacrt.

Republika Srpska 04.09.2019 | 21:54
Plate u koverti "pod lupom" inspektora u RS
Ukoliko inspektor rada, tokom kontrole, utvrdi da radnik radi na crno, po automatizmu sačinjava izvještaj koji šalje nadležnom tužilaštvu da bi prijavio krivično djelo poslodavca. Tako barem predviđa novi Nacrt Zakona o inspekcijama, koji tek treba da ide na javnu raspravu. Nacrt je riješio i pitanje opštinskih i republičkih inspektora koji uopšte nisu bili u dosluhu, tako da će ubuduće imati zakonsku obavezu da planiraju kontrole. Inspektori rada će novim zakonskim rješenjem imati pravo da uđu u privredni subjekat iako on nije registrovan, što do sada nije bila praksa.

Ovaj Nacrt Zakona o inspekcijama bio je predmet rasprave i na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta, kažu u Vladi Srpske, a kažu i da su dobili podršku socijalnih partnera. Nacrt je već bio usvojen na sjednici Vlade, nakon čega zakonski slijedi slanje u parlamentarnu proceduru, te izmjene nisu ni bile moguće na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta, poručuju sundikalci. Takođe, nije formirana ni radna grupa sa socijalnim partnerima koja bi radila na ovom Zakonu, poručuje Ranka Mišić. Iz Saveza sindikata Republike Srpske poručuju da nijedna od njihovih 16 primjedbi nije bila uvrštena u Nacrt zakona.

Nacrt Zakona o inspekcijama napisan je s ciljem da se konačno stane u kraj neprijavljenim radnicima i onima koji su prijavljeni na minimalac, a ostatak plate dobijaju u kovertama. Iz Unije udruženja poslodavaca pozdravljaju ovu odluku, ali kažu da će tražiti još neke izmjene.

Ono što je takođe novina u Zakonu o inspekcijama jeste i uspostavljanje nadzora nad inspektorima, tako da će će inspektori skloni mitu biti pod lupom svojih kolega iz Republičke inspekcije. Naravno, ukoliko se zakon, nakon što bude usvojen, bude poštovao do kraja.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rič

04.09.2019 19:58

Daj Bože da išta od toga bude.

ODGOVORITE
Name

re

04.09.2019 20:57

Ne plaćaju ih samo u kovertama nego i preko dnevnica, zna se kako se plaća neto plata, zna se kako idu dnevnice, na neto se plačaju doprinosti, i nego i dnevnice plaćaju preko banke, pa to ova firma za remont termoelktrana široko hvaljena na sva zvona promovisana zadnjih dana radi tako.

Name

Mito bekrijo

04.09.2019 20:10

Inspektori skloni mitu ce biti pod lupom svojih kolega ? Pa ko koga ovde zeza ? Inspektori skloni mitu treba da budu pod lupom cuvara u nekom zatvoru Bog vas ubio.

ODGOVORITE
Name

Drinski VUK

04.09.2019 20:55

Е то би било добро и логично да сва плата иде преко банке, ал мало је таквих фирми, јел то је малтене пракса, онда би тим радницима једног дана била већа пензија дупло, а и дршава би имала већи буџет скоро дупло, како на примјер мајстор зидар ил тесар који има сатницу 6 или 8 км, т. Ј. дневницу 60 ил 80 марака, а ради сигурно свих 30 дана то је од 1800 марака до 2400, а плата му 510 км преко банке. А шта ће те са послодавци а који штампају своје некакве бонове од 5,10,20,50 марака и радници морају у њиховим трговинама трошити седмично 150 км тих бонова, а платежно средство у БиХ је ко вер марка, ало инспектори, министри пробудите се па видите гдје живимо

ODGOVORITE
Name

Novak

04.09.2019 20:56

Kasno Marko stize na Kosovo.Cemu ovo sada kad je ovu zemlju napustilo 100 hiljada ljudi a da samo brze idu termini za vize za godinu ima namjeru da ode jos 100 hiljada.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.09.2019 21:29

Jos nije kasno, ako zaista imaju namjeru uvesti reda, a ne samo pohvaliti se formalnoscu.

Name

Doboj

04.09.2019 21:56

Hoćete da kazete da su skloni mitu samo opstinski inspektori? Koja ste vi drska gamad.

ODGOVORITE
Name

E

05.09.2019 07:14

skloni politicari skloni tajkuni skloni ministri skloni direktori skloni sefivi skloni inspektiri i svi skloni u nizu !!!!!e jad bi svi u zatvore i oduzimanje njihove imovine a vidimo golim okom njihovu imovinu i bahacenje raznih vrsta !!! gdje bi nam bio kra !!!! bili bi Svajcarska na brdovitom balkanu !!!

Name

Svuda je to

05.09.2019 13:19

Pa i u zatvorima su skloni. I te kako. Nema većeg lopovluka, korupcije što u zatvorima. Sve je na prodaju, sve ima cijenu, privilegije svuda za odabrane i probrane i koji plate. Pošteniji su oni unutra no oni okolo iza zida i žice.

Name

Šarena laža

05.09.2019 07:24

Ovo je samo zamazivanje očiju građanima. Inspektorat, inspekcija idu u kontrole samo gdje im narede nadležni.

ODGOVORITE
Name

Teško

05.09.2019 09:31

Šta će agencije za obezbeđenje koje primaju novac u kovertu a rade za minimalac???

ODGOVORITE
Name

Laki

05.09.2019 09:59

Haha, pa svi u ovoj državi uzimaju mito od policije, carine i inspekcije. To je način života ovde. Onaj Komljenović za posticaje koje daje privrednicima uzima pola za sebe i to je javna tajna i ko to da spreči, niko jer svi uzimaju

ODGOVORITE
Name

Babaroga

09.09.2019 13:14

To je prakticno i na terenu neizvedivo.

ODGOVORITE