SP - Priča: Samo pobjeda!

Poraz bi mnogo toga zakomplikovao. . .

Košarka 04.09.2019 | 12:07
SP - Priča: Samo pobjeda!
Voli selektor Aleksandar Đorđević da se posluži tim starim, u sportskim krugovima često pominjanim izrazom: "Za nas je svaka naredna utakmica najvažnija".

Možda zvuči kao fraza, izlizana floskula, nazovite to kako hoćete, ali posle školovanja Angole i Filipina srpska košarkaška selekcija u Kini došla je u poziciju da je zaista svaki naredni meč gotovo poput eliminacionog. Ma koliko nelogično zvučalo posle +105 u uvodnom zagrevanju, eventualni poraz od Italije (RTS, 13.30 po srednjeevropskom vremenu) mogao bi da dovede Srbiju u nezgodnu poziciju jer bi kestenje iz vatre moralo da se vadi protiv Španije. A svi dobro znaju koliko je to teško... Mi smo ponudili najkomplikovaniji scenario. Postoje i druge varijante pošto se u drugu fazu prenose bodovi iz svih utakmica, ali o njima ćemo kada se prva runda završi.

Nije ovo, narodski rečeno, malerisanje, već isključivo jasan pokazatelj da je meč protiv Azura ravan svojevrsnoj borbi za medalju u ranoj fazi turnira i u ovom momentu najvažniji za prolaz u četvrtfinale. U pobedu Srbije ne sme da bude sumnje!

Zato se igrači Srbije od dolaska u Kinu isključivo spremaju za Italiju i uvežbavaju taktičke kombinacije i varijante za nastavak takmičenja. Angola i Filipini su dobro poslužili izabranicima Aleksandra Đorđevićada se neke od njih isprobaju na delu, mada je poznato da stručni štab često voli da sakrije karte i iskoristi ih tek kada dođe pravi trenutak. Svaki pojedinac dobio je svoju minutažu i prostor na parketu, a ceo tim odisao je jedinstvom i svežinom, dok koncentracija i kvalitet nisu opadali nijednog trenutka. 

"Odradili smo trening oporavka po planu, sa dosta šuta i nekih naših stvari. Spremamo se za Italiju, najvažniju utakmicu u ovom trenutku, najvažniju u našim karijerama. Sve je jasno. Značiće nam mnogo što smo već igrali dva puta protiv njih. Pobedili smo u oba navrata, ali nijednom ni mi, ni oni nismo bili kompletni. Siguran sam da nas čeka dobra utakmica", izjavio je Đorđević na pretposlednjem treningu pred meč s Azurima.

I Italijani su znali da profitiraju iz mečeva protiv timova koji su poslužili kao džakovi za udaranje... Razmahali su se u napadu i tako počeli da hvataju pravi zalet i podigli samopouzdanje koje im je bilo klimavo nakon pet uzastopnih, odnosno ukupno šest poraza u pripremama. Bilo je to čudno vreme za ekipu sa Čizme. Selektor Romeo Saketi bio je suočen s brojnim zdravstvenim problemima. Nikolo Meli je otpao zbog operacije kolena, Danilo Galinari je dugo imao problem sa slepim crevom, Điđi Datome je još ranije obavio hirurški zahvat kako bi se oporavio za Mundobasket, Danijel Heket takođe imao zdravstvenih problema... To su sve, ne treba zaboraviti, glavne karike u igri Azura. Faza uigravanja počela je praktično tek s prvom utakmicom na šampionatu, kada su svi rekonvalescenti konačno bili spremni da se posvete maksimalnom radu.

Zato one pobede Srbije u Atini i Šenjangu, kako je i Aleksandar Đorđević nekoliko puta istakao, ne treba uzimati kao bilo kakvo merilo odnosa kvaliteta dva tima. Niti su. Prvo zato što je na Akropolis kupu Italija nastupala bez Datomea, Heketa i Galinarija, drugo zato što su njih trojica i u Kini imali kontrolisanu minutažu. Srbija je tada "sakrila" Bobana Marjanovića, a van rotacije bio je i Vladimir Lučić koji se tada još oporavljao od povrede butnog mišića.

Zato u današnjem okršaju sve počinje od nule. Italija raspolaže ozbiljnim šuterskim arsenalom, ali kvalitet srpske odbrane trebalo bi da bude dovoljan da učinak Azura značajno umanji kroz agresivni pristup, maksimalni prilazak igraču s loptom i stalne rotacije. Nedostajaće mnogo Dragan Milosavljević, noćna mora Marka Belinelija iz Istanbula pre dve godine. Energični košarkaš Unikahe tada je izolovao iskusnog NBA šutera, a iako je on završio meč sa 18 poena, procenti šuta iz igre (5/17) i sa distance (2/11) bili su ispod svakog proseka... Zato će sve oči biti uprte u Stefana Jovića kao majstora svog zanata, te Vasu Micića, Marka Simonovića i Vladimira Lučića, od kojih će se najviše očekivati u odbrani. S druge strane, povratak Nemanje Bjelice u roster proširio je paletu mogućnosti Srbije u napadu. Nema dileme da će Srbija uraditi sve što je potrebno da iskoristi visinsku prednost u odnosu na triling Džef Bruks – Pol Biliga – Amedeo Tesitori, gde svako od njih ima određene slabosti.

"Oni su zaista divovi – Jokić, Marjanović, Raduljica i Milutinov. Nisu oni samo visoki, već jako talentovani momci. A, da bismo pokušali da ih nadmudrimo moraćemo da imamo podršku svih igrača u timu – od plejmejkera, bekova i ostalih saigrača u reketu kako bismo kreirali pravovremena udvajanja. Moraćemo dosta toga da uskladimo zavisno od samog toka igre. I da ostanemo puni samopouzdanja kao u prve dve utakmice, naravno", jasan je Džef Bruks i zaključuje:

"Znamo svi koliko je Srbija dobra, ali i mi osećamo da smo dobra ekipa i pokušaćemo da pokažemo svima šta znamo".

Plavi ili Azuri? Neka srpska nijansa bude dominantna.

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar