USO: Koliko "savršenih mečeva" je odigrao Federer?

Rodžer Federer je u meču osmine finala protiv Davida Gofana odigrao kao u svojim najboljim danima.

Tenis 02.09.2019 | 17:11
USO: Koliko "savršenih mečeva" je odigrao Federer?
Četiri izgubljena gema, meč završen posle samo 79 minuta, potpuna destrukcija Belgijanca koji je do ovog meča imao odličan turnir.

Federer je ovom pobedom uspeo da se po 13. put plasira u četvrtfinale u Njujorku čime je izjadnačio skor Andrea Agasija. Ispred njih je samo Džimi Konors koji ima rekordnih 17 četvrtfinala.

Rodžeru je ovo bilo i 56. četvrtfinale ukupno na svim Grend slem turnirima.

Švajcarac je posle besprekorne partije bio vidno zadovoljan u obraćanju medijima.

"Ponekad se ovakvi rezultati dešavaju. Možda je to samo dobar dan, za protivnika nije, a stvari se na terenu razvijaju vrlo brzo. Možda se David malo mučio na početku. Našao sam svoj ritam i ušao u udarac, nisam se osvrtao. David ni izbliza nije bio tako dobar kao što sam očekivao da bude. Mučio se, to sam iskoristio i tu je ključ pobede. Kada u četvrtom kolu odigrate brz, lak meč, to je odlično, vrlo sam srećan zbog toga", priznao je teniser iz Bazela.

Rodžera su potsetili ne staru izjavu Džimija Konorsa kako je "odigrao najviše pet savršenih mečeva u karijeri".

"Ne znam, možda sam odigrao više od pet. Imamo osećaj da je bilo sigurno više od pet. Osećam da sam ovde imao mnogo dobrih finala i taj osećaj da neću izgubiti meč, da mogu da podešavam brzinu igre. Da ne trošim mnogo energije. Razumem šta je Džimi hteo da kaže. To je ono kada vidite lopticu kao da je fudbalska, kada vam sve ide od ruke, kada imate osećaj da čitate misli protivnika. Tako da je bilo više od pet, sigurno. Možda je to najbolje bilo finale 2004. protiv Hjuita", kaže Federer.

Rodžer je pričao i o tome kako je statistika sve više u upotrebi i kako će ubuduće to biti još izraženije, a pričao je i o svojim počecima kada je imao svega 15 ili 16 godina kao Koko Gof. Šta je on tada radio, možda lomio rekete?

"Buniš se, vičeš, srećom tada nema mnogo obaveza prema medijima. Šta znam, možda sam bio luckast, ali dobar dečko. Bio sam iskren prema svojim roditeljima. Mislim da su me treneri uvek voleli i zbog toga što brzo napredujem, ali bilo je i ponekad teško raditi sa mnom. Imao sam zanimljiva putovanja, to me je očvrsnulo. Kada sam sa 14 godina na dve godine napustio kuću, nedostajala mi je porodica. Posle 16, sve je bilo drugačije, mislim da su te dve godine bile najznačajnije u mom životu. Naučio sam kako da budem nezavistan, to mi je bilo potrebno, da znam da mogu da živim sam, da putujem sam vozom, autobusom, vozio sam bicikl, naučio sam kako da upravljam svojim životom", kaže Federer.

Uporedio je Koko Gof sada i sebe u tom uzrastu.

"Pogledajte kako se nosi sa pritiskom, 10, 15, 20.000 je na tribinama, zaboravljamo da to nije rutina. Da li sam se ja nosio dobro sa time? Možda. Moja igra nije bila ni blizu takva. Igrao sam protiv nekakvih bradonja, moje telo nije bilo spremno za najviše napore. Kod devojaka je drugačije, to se ne može porediti, ali srećan sam što sam dovoljno dugo bio 'ispod radara' da mogu da odrastem. Možda bi bilo preterano živeti život koji Koko ima sada, kao neko ko se probio sa 14, 15, 16 godina, kao Tajger Vuds ili Martina Hingis u Švajcarskoj. Za nju se od njene desete znalo da će biti broj jedan. Kako je to moguće? Nisam imao takav život, što je možda bilo i dobro za mene", smatra Rodžer.

Protivnik u četvrtfinalu mu je Grigor Dimitrov, takozvani "bejbi Federer".

"Trenirali smo u Sinsinatiju, bukvalno bio je prvi sa kojim sam prebacivao lopticu po izlasku iz aviona. Znam ga dobro. Dobri smo prijatelji, bilo je lepo što je bio na Lejver kupu prošli put, bio sam nedelju dana sa njim. Drago mi je da mu sada ide bolje, ovo će biti važno četvrtfinale za njega. Svestan sam da ćeto za njega biti veliki meč, mada sam u prošlosti igrao dobro protiv njega. Novi meč, novi Grigor, novi ja... Ne znam šta će biti, kad će se igrati, ali volim da gledam dok on igra", zaključio je Federer.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar