Lekler ostvario prvu pobjedu u F1 - i sreća i tuga!

Mladi vozač napravio prvi veliki uspeh, ne želi da slavi zbog tragedije. . .  Crni vikend u Belgiji okončan prvom pobedom Šarla Leklera.  Vozač Ferarija Šarl Lekler je pobedio na trci za Veliku nagradu Belgije, na stazi Spa Frankoršam.

Ostali sportovi 02.09.2019 | 09:54
Lekler ostvario prvu pobjedu u F1 - i sreća i tuga!
Član italijanskog tima je po prvi put u karijeri stigao do najvišeg postolja, a prethodno je trku započeo sa pol pozicije.

Drugo i treće mesto su zauzeli vozači Mercedesa Luis Hamilton i Valteri Botas.

Trka, koja je ostala u senci pogibije vozača Formule 2 Alberta Ibera, započela je incidentom u kom su učestvovali Maks Ferstapen i Kimi Raikonen.

Mladi Holanđanin nije mogao da nastavi trku, a gužvu je najbolje iskoristio vozač Rejsing pointa Lando Noris i sa 11. pozicije "skočio" na petu.

Već u sedmom krugu Lekler je imao skoro dve sekunde prednosti u odnosu na Sebastijana Fetela koji je u tom momentu bio drugoplasirani.

Prvi vozač Ferarija je u 16. krugu otišao u pit-stop, posle čega se na stazu vratio kao petoplasirani.

Do kraja trke nije bilo većih iznenađenja, ali vredi napomenuti da je uprava Ferarija naglasila Fetelu da ne napada Leklera, ukoliko dođe u situaciju da to učini.

Nemac je trku završio na četvrtom mestu, a poene su redom osvojili još Aleksander Albon iz Red Bula, Serhio Peres iz Rejsing pointa, Danil Kvjat iz Toro Rosa, Niko Hilkeberg iz Renoa, Pjer Gasli iz Toro Rosa i Lens Strol iz Rejsing pointa.

U generalnom plasmanu prvi je Hamilton sa 268 bodova, Botas je drugi sa 203, a treći je Maks Verstapen iz Red Bula sa 181 bodom.

Naredna trka u šampionatu vozi se naredne nedelje za Veliku nagradu Italije u Monci.



Vozač Ferarija Šarl Lekler rekao je da je srećan zbog današnje prve pobede u Formuli 1, ali da ne može da slavi zbog smrti prijatelja Antoana Ubera, u udesu u trci Formule 2.

"Ostvario mi se dečački san, ali mi je teško zbog jučerašnjih dešavanja. Izgubili smo prijatelja, veoma je teško i ovu pobedu posvećujem njemu. Odrasli smo zajedno, sa njim sam vozio i prvu trku. Ne mogu u potpunosti da uživam u prvoj pobedi, ali ova uspomena će u meni živeti zauvek", rekao je Lekler posle trke.

Lekler je pobedio u Belgiji i ostvario prvi trijumf u Formuli 1. Počeo je trku sa pol-pozicije i kontrolisao ju je do kraja, iako mu se Luis Hamilton na kraju primakao ispod sekunde.

"Trka je bila teška, a na kraju smo se mučili sa gumama. Zadovoljniji sam kako sam čuvao gume, u odnosu na trku u Budimpešti. Ovo je bio dobar vikend, uz pol-poziciju i moju prvu pobedu i za sada sam zadovoljan", zaključio je Lekler.

Hamlton je kroz cilj prošao drugi, ali je uvećao prednost u generalnom plasmanu.

"Dao sam apsolutno sve od sebe. Trka je bila teška, mislim da su Ferariji bili suviše brzi na ravnom i bilo je teško pratiti ih. Broj 44 je moj srećan broj, a možda mi je trebalo još nekoliko krugova danas. Čestitam Šarlu, prva pobeda koja se spremala cele godine i zaista sam srećan zbog njega", naveo je petostruki svetski prvak.

Treće mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa.

"Tempo je bio dobar, kao što smo očekivali, ali Ferari je od početka bio u prednosti i bili su zaista jaki na ravninama. Nisam imao šanse, ali trudio sam se. Situaciju u završnici trke smo iskoristili da sačuvamo motor i menjač za naredne trke", kazao je Botas.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar