Priča: Sakijev i Berluskonijev recept...

. . . rešenje Sarijevih i Juveovih problema. . .  Milanu je uspelo, možda može i Bjankonerima.

Fudbal 30.08.2019 | 23:14
Priča: Sakijev i Berluskonijev recept...
Fabio Kapelo kaže da treneri utiču na rezultate tima, maksimalno, od 15 do 20 odsto. Ako uzmemo da je u pravu, onda je Antonio Konte izuzetak od pravila. U startnoj postavi Intera, na debitantskm meču, protiv Lećea su bila samo dvojica novih igrača u odnosu na prethodnu sezonu. Lučano Spaleti je dobar trener, ali se u ponedeljak veče videla razlika između njega i Kontea. Nerazuri su u jednoj utakmici napravili više brzih tranzicija nego u kompletnom prethodnom šampionatu, a pojedini fudbaleri, poput Kandreve bez brade, su izgledali braća blizanci u pozitivnom smislu.

Naravno, Leće nije protivnik koji može da nam da ideju o snazi novog Intera, ali je bila očigledna radikalna promena u stilu igre Nerazura: maksimalno dva dodira lopte, dupli pasovi, inteligentno i kvantitativno trčanje, fudbaleri u stalnom pokretu, ispomaganje. Bilo je i grešaka, svakako, teško ćemo videti ponovo odbranu D’Ambrozio - Ranokija - Škrinijar. Lautaru Martinezu uvek nedostaje nešto: par centimetara, ispružena noga, malo bolji skok, precizniji šut, bolja koncentracija. Kada centarfor pogreši tri-četiri gola na jednoj utakmici nije nikada u pitanju samo sreća.

U ponedeljak veče se videlo na San Siru zašto je Konte insistirao na Lukakuu. Belgijski napadač je potvrdio pravilo da trese mreže na svom premijernom meču u novom dresu. Tako je bilo sa VBA, Evrtonom i Mančester Junajtedom. Ali, osim gola, bila je važnija njegova igra, kretanje, saradnja sa saigračima. Drugi debitant u dresu Nerazura Stefano Sensi je najavio da bi ovo mogla da bude njegova sezona i da bi zajedno sa Kandrevom mogao najviše da profitira od dolaska pod komandnu palicu Kontea.

Ne treba praviti dramu što u prvoj postavi Juventusa na Tardiniju nije bilo nijednog novog igrača, čak ni De Lihta. I Maks Alegri je imao običaj da polako uvodi nove snage u mašineriju Stare dame. Međutim, na duge staze, za Mauricija Sarija će najteži zadatak biti da upravlja “svlačionicom” Juventusa. Držati na klupi više od 400.000.000 evra (vrednost igračkih kartona rezervi Bjankonera protiv Parme) nije nimalo jednostavno.

Sarijev Juventus ćemo videti tek za mesec-dva. Toskanskom stručnjaku je potrebno vreme da “utera u glavu” igračima svoju fudbalsku filozofiju. U svakom slučaju, pojedina pitanja ostaju. Odavno Juve nije počeo sezonu a da nemamo pojma koji je strartni tim. Od 11 mesta imamo samo 3-4 sigurna startera: Ronaldo, Pjanić, Ščensni i Kjelini kad je zdrav.

Arigo Saki je pre neki dan prepričao kako je na startu svoje avanture u Milanu imao dosta problema i da nije sve krenulo glatko, pogotovo sa starosedeocima i novim zvezdama tima. Po Sakijevom svedočenju, posle neubedljivih rezultata, došao je u njegovu kancelariju gazda kluba Silvio Berluskoni i pitao ga da li može nekako da mu pomogne. Saki je sklonio u stranu ponos i svoj ego i zatražio pomoć od predsednika.

“Berluskoni je ušao u svlačionicu i rekao pred svim igračima: Ovde samo Saki ima zagarantovano mesto i on jedini ostaje, bez obzira na sve, ko neće da ga sluša može da ide”, ispričao je Arigo.

Posle te pridike Berluskonija svi su veslali u istom smeru i Milan je postao vladar Italije i Evrope. Naravučenije, Sari ne bi trebalo da se stidi da zatraži pomoć, a Andrea Anjeli bi morao da uđe u svlačionicu i stavi do znanja ko kosi a ko vodu nosi.

Pobeda Napolija u Firenci je dobar znak za ambicije Karla Ančelotija i Aurelija De Laurentisa. Odneti tri boda posle vratolomnog meča punog pogrešnih poteza i previda je veliki udah samopuzdanja. Iskreno, Napoli je zaslužio pobedu, ali u fudbalu ne pobeđuje uvek tim koji je na terenu pokazao više. Zato je Montelin prigovor na suđenje opravdan. Nije sporno kada arbitri pogreše, u dobru veru delilaca pravde moramo da verujemo dok se ne dokaže drugačije. Problem je što sudija u VAR sobi Valeri nije pozvao Masu da pogleda navodni faul Kastrovile nad Mertensom. Možda bi Masa ostao pri svojoj odluci i to bi bilo u redu. Svako može da pogreši, ali je neprihvatljiva uobraženost arbitara da ne provere uz pomoć VAR-a sporne odluke.

Loš start Milana nije iznenađenje. Protiv Udinezea su se videle sve manjkavosti koje su se ispoljile u pripremnim utakmicama. Rosoneri ne samo da ne postižu golove već ne kreiraju ni šanse da zatresu mrežu. Đampaolove izjave posle utakmice ne obećavaju ništa dobro. Ako on posle dva meseca rada sa igračima mora da ih pita da li su shvatili njegove ideje i šta on očekuje od njih, onda u Milanelu moraju da se spreme za nove glavobolje. Ostaje utisak da je Đampaolo napravio eksperiment koji je mizerno propao: ne pamti se utakmica jednog ozbiljnog tima sa toliko fudbalera koji nisu igrali u svojim uobičajenim ulogama.

Od prelaska Manolasa u Napoli pričamo da Roma mora da sredi odbranu. Nikome nije trebala premijerna utakmica u prvenstvu protiv Đenove da shvati da Huan Žezus i Facio ne mogu da igraju zajedno, pogotovo u postavci igre koju forsira Paulo Fonseka. Nije iznenađenje što je Žezus napravio naivan penal, bilo bi iznenađenje da ga nije napravio.

Indikativno je da Fonseka, osim golmanu Lopezu, nijednom ovoletošnjem pojačanju nije pružio šansu od prvog minuta. Sva je sreća da su Džeko i Kolarov ostali. Dva najstarija igrača u timu Đalorosih su i dalje nezamenljivi stubovi: to je dobro za njih ali nije za Romu. Neki misle da je Roma napravila dobar posao u prelaznom roku, ali ako bolje pogledate, Đalorosi su uzeli rezerve drugih timova: Dijavara, Manćini, Spinacola, Zapakosta, čak ni Veretu nije bio siguran starter u Fjorentini. Sa rezervama se ne pravi pobednički tim.

Lacio je igrao dobro na Marasiju, ali je utisak da su igrači Sampdorije radili sve što je je Simone Inzagi mogao samo da poželi. Kao da je Samp igrao za Lacio, odnosno nameštao se da bude smečovan. Niko ne želi da omalovaži uspeh Nebeskoplavih, ali možemo da se opkladimo da neće imati mnogo “prijateljskih” rivala u tek započetoj sezoni kao u Đenovi.

Sergej Milinković Savić je najbolja vest za Lacio. Ne samo zato što je ostao, već što je prihvatio svoj ostanak u Formelu kao novu priliku a ne kao kaznu. Kad uporedimo predstavu Sergeja protiv Sampa sa prvim mečevima u prethodnoj sezoni, razlika je kao nebo i zemlja. Sa Milinkovićem u ovoj formi i odlučnosti da bude lider na terenu, Lacio je ozbiljan kandidat za četvrto mesto. Takođe, treba pohvaliti Inzagija i potez da u novu sezonu krene sa startnom formacijom u kojoj su pored Milinkovića i Luis Alberto, Korea i Imobile.

Večeras je na progamu premijera druge runde Serije A. Bolonji i Siniši Mihajloviću na noge dolazi SPAL. Crveno-plavi su u prvom kolu remizirali u gostima Veroni, dok je SPAL imao sjajno vođstvo od 2:0 protiv Atalante, ali je na koncu poražen s 3:2. Stoga im je ovaj dvoboj svojevrsni popravni, međutim Bolonja ima poseban motiv u vidu trenera Mihajlovića, koji se našao na klupi iako vodi tešku bitku protiv leukemije. Vodio je srpski strateg i trening pred meč sa rivalom iz Ferare, pa se očekuje da i večeras bude kraj aut linije na Renato Dal'Ari.

Za Sinišu Mihajlovića samo jedna reč: CHAPEAU!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar