Uznemirujuće: Vatra i dim se vide iz svemira

Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu.

Svijet 25.08.2019 | 12:51
Uznemirujuće: Vatra i dim se vide iz svemira
Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Ekološke organizacije i istraživaci kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watć, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada, prenosi portal Klix.ba.

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

gori odavno

25.08.2019 13:51

Amazon gori još od 2018.god.i tek sad se mediji u političari sjetili da to pomenu.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

25.08.2019 16:13

Зар није НАСА у сарадњи с неколико невладиних агентура овде неки дан рекла како смо ми највећи загађивачи планете?! Кад се ови пожари стишају, нека кажу да је и за ово криво неколико електрана и жељезара код нас.

ODGOVORITE
Name

Vupet

26.08.2019 00:48

a sta je sa Sibirom i to nije važno

ODGOVORITE