Privrednici RS: Bez razloga skuplja struja

Povećana je cijena električne energije za industrijske korisnike. Reagovali su privrednici širom Republike Srpske. Smatraju da ovaj čin nije opravdan, kao ni da detalji dobijeni u ugovorima nisu definisani u punom obliku.

Republika Srpska 23.08.2019 | 19:59
Privrednici RS: Bez razloga skuplja struja
Prema novom ugovoru, koji je Direkcija za snabdijevanje električnom energijom uputila na adrese privrednika u Republici Srpskoj, i koji "Elektroprivreda" treba da zaključi sa privrednicima, ključna stvar je povećanje cijene industrijske struje pojedinim proizvođačima. Kako saznajemo, riječ je o 200 kupaca, za čije potrebe će cijena električne energije biti povećana u prosjeku za 22 odsto.

Sporna tačka u dobijenom Ugovoru jeste član 5. po kome je predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM. Novim Ugovorom, koji predlaže ERS, cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju za višu tarifu iznosiće 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, što znači da poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Za novonastalu situaciju ne vide opravdanje ni u "Arselor Mitalu" iz Prijedora.

"To je jedno veliko, neprijatno iznenađenje za sve ljude koji se bave privredom. Zato što što su obrisi ugovora koje smo dobili, prvo, nejasni, a drugo, same neke postavke povećanja cijena su totalno neprihvatljive za ljude iz privrede. Ovo zahtijevai da ljudi iz ERS zajedno sa Privrednom komorom sjednu i razgovaraju", rekao je Mladen Jelača, direktor "Arselor Mitala" iz Prijedora. 

ERS je saopštila i da zadržava pravo na promjenu cijene struje u skladu sa tržišnim uslovima, ali i da ako potrošač – firma promjeni snabdjevača, plati penale i to na način da će mu se „do tada isporučena aktivna električna energija obračunati i fakturisati po cijeni iz Ugovora po kWh, uvećanoj za devet odsto“. Plaćanje penala nije korektno, kažu iz poslovne zajednice.

"Postoji dio kompanija čije će poslovanje povećavanjem ovih cijena biti ugroženo, s obzirom na to da imamo par kompanije koje imaju velike troškove. Ono što je takođe problem jesu neke stavke iz ugovora, a jedna od tih je i ova koju ste vi spomenuli, da u slučaju da promijenimo snabdjevača, treba da  retroaktivno platimo za svu električnu energiju 9 odsto. Mislim da to nisu tržišni i korektni prijedlozi od strane ERS-a, odnosno, to za nas nisu prijedlozi, nego, na neki način, pokušanje nametanja takvog rješenja", kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Osim povećanja cijene industrijske struje, u predloženom Ugovoru nije definisan ni iznos vrsnog opterećenja, kao ni obračunska snaga kW, što su jedni od ključnih parametara, kažu privrednici. U najgorem položaju trenutno se nalaze mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice, pa samim tim plaćaju najveću cijenu struje. Zbog toga, traže hitno reagovanje Privredne komore.

"Privrednoj komori Republike Srpske privrednici se već obraćaju, prvenstveno oni veliki, najveći potrošači električne energije i izuzetno negativno reaguju kada je riječ o novom ugovoru. Nije im ostavljen nikakav prostor za dogovor, samo su dobili konačne ugovore i to samo deset dana pred primjenu ugovora, što znači da nemaju dovoljno vremena da reaguju", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske. 

Da nova korekcija cijena električne energije privrednicima ne ide u korist, dokazuju i računi koje su nam dostavili iz bijeljinske ciglane „Drina“. Prema tim podacima, samo u periodu od maja 2016. do maja 2019. godine izdvajanja za električnu energiju povećana su za skoro  osam hiljada maraka, a samo od maja prošle godine, ta cijena je povećana za više od tri hiljade maraka.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović na naše pozive nije odgovorao. Ono što je jasno, privredna zajednica se neće lako pomiriti sa novonastalom situacijom. Iz Privredne komore Srpske najavljuju već za sljedeću sedmicu hitan sastanak sa privrednicima koji su najviše pogođeni i očekuju da će se pronaći konkretna rješenja kako bi se djelovalo sistemski prema ERS-u i Vladi Srpske, kada je riječ o povećanju električne energije.



BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

b

23.08.2019 18:57

Potpuno opravdano, lakse nego dizati kredite

ODGOVORITE
Name

Bravo

24.08.2019 00:09

Bravo za Djokica,vas u privredi ceka sudbina Alumijimuma iz Mostara a hiljade uhljeba u elektro energetskom sektoru plate jos bar nekoliko godina.Glasaj za crvene makar se majci iz Njemacke javljao.

Name

Direkt

24.08.2019 01:34

Bice njima potpuno opravdano, kad ostanu bez privrednih potrosaca, drzava bez poreskih obveznika, a radnici bez posla, pa neka samo "udaraju" po privredi.

Name

D

24.08.2019 06:20

Pogledajte malo cijene struje u drugim zemljama u okruženju i sve će vam biti jasno a ovo sto se radi je sve naredila EU nema s tim niko ništa i svagdje sad u svijetu poskupljuje struja i zato ne lupetajte gluposti.

Name

Prolaznik

23.08.2019 19:15

Obračunska snaga u KW?Neko stvarno hoće privrednicima da zagorča.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 01:42

Vec su im zagorcali, posto privreda placa 40 odsto skuplju struju negoli domacinstva. Sad ce situacija biti "samo" jos gora. Znaci i frizerski saloni placaju struju kao da su fabrika. Sve to ce uskoro biti i gore. Da smo normalno drustvo, ovo bi bio materijal za velike proteste (posto svako ili maltene svako domacinstvo ima struju).

Name

predlog

23.08.2019 19:25

Ja im predlazem da kupuju struju u Federaciji ili Srbiji ili Hrvatskoj kazu da je bolja.

ODGOVORITE
Name

синип

23.08.2019 21:36

Не само боља него и јефтинија. :-)

Name

povati struju

23.08.2019 20:01

Najbolje rjesenje, firme registrovati u Federaciji i od njih kupovati struju

ODGOVORITE
Name

синип

23.08.2019 21:37

Суви геније. Па могу они и сад да купују струју из Федерације. Али не купују. Да ли ти то можда нешто говори? :-)

Name

kiza

23.08.2019 20:10

Crvena sekta sprovodi poslednju fazu uništenja RS-a

ODGOVORITE
Name

Чича

24.08.2019 06:34

Могу да купе струју али по већој цени него што је у РС

Name

Budala kao i ti

23.08.2019 22:09

Dodo i Đokić,dva kralja.

ODGOVORITE
Name

Mitar

23.08.2019 22:34

Nije bez razloga, sve u pokrali pa sad hoće šta da nadohnade. Nisu ni privrednici cvijećke, nije mi ih nimalo žao, šibaju radnike ko u robovlasničko vrjeme.

ODGOVORITE
Name

Ne znaju sta rade

23.08.2019 22:52

Pa energija bi trebala da bude pokretac privrede u RS, a ne da unisti i ovo malo sto dise na skrge. Ima li iko normalan da im kaze, da ce imati manje para ako to naprave, nego sada. Manje ce se raditi, manje ce se trositi, i sta su napravili nista.

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

23.08.2019 23:06

Đokić je jedno ....Ma kome ja ovo pišem?

ODGOVORITE
Name

NEOLIBERAL

24.08.2019 04:55

Ne javlja se Marinko Umicevic gazda BEME. Nece ili ne smije? Njemu ovo izlgleda odgovara.

ODGOVORITE