Partizanovih 2/3...

Istorija crno-belih kada nose na revanš 2:1 od kuće. . .  Srpski klub ima 66 odsto uspešnosti!

Fudbal 23.08.2019 | 23:42
Partizanovih 2/3...
Da je velika prednost za revanš – nije. Ali, da je neko posle 0:1 u 44. minutu ponudio igračima i navijačima Partizana da u Norvešku nose pobedu od 2:1, oberučke bi prihvatili. Čaša je na kraju polupuna, jer su se nadali u Humskoj većoj zalihi, međutim, kako je tekao meč i ovo je premija.

Nije se mnogo puta u istoriji desilo da Partizan, iako je decenijama skoro redovan na evropskoj sceni, da na revanš u goste ide sa prednošću od 2:1. Samo tri puta se takva situacija dogodila i crno-beli imaju 66 odsto uspešnosti, odnosno, dva puta su prošli dalje.

Prvi put se takva situacija desila u sezoni 1969/70, kada je Partizan u Kupu sajamskih gradova, koji je preteča današnje Lige Evrope, dočekao Ujpešt Dožu. Meč u Humskoj 1 završen je pobedom crno-belih od 2:1, strelac oba gola bio je Borivoje Đorđević, ali su u revanšu Mađari slavili sa 2:0 i prošli dalje.

Naredni put kada je Partizan ostvario prednost od 2:1 kod kuće bio je epski duel sa Seltikom. Pa i ta minimalna zaliha je ostvarena, u stvari, u Mostaru, a ne u Beogradu, jer je srpski tim bio pod kaznom UEFA. Revanš u Glazgovu je jedna od najvećih utakmica u istoriji crno-belih. Spektakularni meč završen je pobedom Seltika od 5:4, ali je zbog gola u gostima Parni valjak otputovao u naredno kolo.

Poslednji put kada je Partizan imao 2:1 iz prvog meča na Topčiderskom brdu je bilo u ovom veku. Gost crno-belih bio je Maribor, a golovima Obiore Odite došao je do pobede. U revanšu je Bojan Zajić pogodio za vođstvo, da bi se meč završio 1:1 i tim koji je trenirao Miodrag Ješić je prošao dalje.

Mali kuriozitet: oba puta kada je Partizan prošao dalje posle 2:1, protiv Seltika i Maribora, naredni rival mu je bio isti – Groningen.

Ovog puta toga biti neće, jer ako Partizan izbaci Molde, holandskog kluba nema na evropskoj sceni.

Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar