Nepoštivanjem zakona blokira se formiranje vlasti

- Nadam se da Milorad Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza blokira formiranje vlasti, kaže u intervjuu za “Glas” Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 22.08.2019 | 09:41
Nepoštivanjem zakona blokira se formiranje vlasti
- Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi, to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga, posebno u Evropskoj uniji, shvate kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste - tvrdi Komšić.

Upitan da li BiH ulazi u krizu, najveću od Dejtonskog sporazuma do danas, Komšić kaže da je BiH prevazišla brojne krize.

"Ovo nije prva, a nažalost ni zadnja. Pravo je pitanje ko proizvodi tu krizu. Oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH žele da vode političke procese u državi. To nije moguće nigdje, pa nije ni u BiH. Ako bi se ovo što se sada dešava moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bismo sutra mogli nazvati stanje u kojem se politički procesi vode van poštivanja zakona i odluka institucija. To je gore od “najveće krize”. Neću dopustiti to da je jedini način da se izađe iz “najveće krize”. Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države", poručio je Komšić.

Kako će se i da li će se izaći iz krize u koju je BiH zapala, te da li će dogovor lidera propasti, Komšić smatra da se to može jednostavno riješiti poštivanjem zakona.

"To je minimalno koliko je potrebno da se izađe iz te krize", kaže Komšić u intervjuu bajalučkom Glasu.

(BN)

.

Komentari / 58

Ostavite komentar
Name

re

22.08.2019 08:06

A gdje je sud i tužilaštvo BiH, što nešto ne čine da krene država pravnim putem, zar su baš sve kupili narodnim parama od kredita tajkunski kriminalci na vlasti BiH.

ODGOVORITE
Name

blic

22.08.2019 08:44

Postavlja se pitanje da li predsjednik Dodik zeli Tegeltiju na mjestu predsjedavajuceg SM? Veliki broj clanova SNSD-a ne zeli mrkonjickog vozda vise nikada ni na jednoj poziciji! O tome se radi! O NATO integracijama ne treba raspravljati jer mi ne zelimo u NATO, trenutno! I na kraju nista nije uklesano u kamenu da se ne moze promjeniti pa tako ni NATO integracije ili bilo sta drugo!

Name

Re blic

22.08.2019 09:12

Vidiš dio srba ne želi NATO (ne svi, samo dio i to onaj koji je glasan), ali su u prošlosti predstavnici tih srba digli ruku i rekli da žele NATO, čime su stvorene međunarodne obaveze kroz ugovore koji su potpisani... Sada ti isti koji su digli ruke i stvorili međunarodne obaveze ne žele da ispune svoje ugovorene obaveze... I na kraju državna pitanja se određuju na nivou države, pa je red ako dio naroda koji živi u toj državi ne želi nešto, raspišeš referendum na nivou BiH, možda najbolje kroz popis koji treba da bude za 3-4 godine i dobiješ 100% izlaznost i odgovor na NATO pitanje... Ako većina hoće NATO onda nema tu šta manjina da se pita... To je normalno, zamisli sad bošnjaci iz nekog sela u RS-u kažu nećemo da Dodik sjedi u Predsjedništvu jer je levat, bruka nas... Vi bi rekli njega su izabrali građani RS-a, a ovi bi vam rekli jesu ali mi smo građani RSa i mi ga nećemo jer je levat i haj Dodo kući... Nema veze što su bili izbori, što je neko prošao, manjina kaže neće i to da se poštuje... Neide jel da?

Name

re blic

22.08.2019 09:39

Ustvari, usvojeni zakon jeste uklesan u kamenu. Naravno, može se promijeniti, samo trebaju ruke za to. Bez zakona smo samo gomila divljaka.

Name

blic

22.08.2019 10:19

Prvo morate razumjeti da je BiH slozena tvorevina od dva entiteta i tri konstitutivna naroda! Postoje mehanizmi zastite vitalnog nacionalnog interesa i nema mogucnosti preglasavanja. Mi nikada necemo niti zelimo da nametnemo bosnjacima ili Hrvatima nesto sto nije u njihovom interesu. U ovom slucaju Srpski narod smatra da ne zeli da bude dio NATO-a. Mozda na pocetku nismo dobro razumjeli integracije i nacin kako se one provode ali smo sada visne nego svjesni i znamo da ne zelimo da budemo dio NATO-a! Najbolja opcija za BiH je potpuna demilitarizacija, ukidanje bespotrebnih troskova u visini od 300 miliona godisnje koji se daju za oruzane snage . Vjerujem da znate da je situacija u tim oruzanim snagama nikakva, borbena gotovost nikakva, spremnost niakakva...

Name

re blic

23.08.2019 08:22

Zaboravljaš druže da je u to vrijeme visoki predstavnik smjenjivao po 60 ljudi iz SDS,eto kakva je demokratija bila kad su Srbi digli ruku za Nato.

Name

referendum

23.08.2019 08:23

Može li Bosna kao država raspisati referendum?he,he

Name

Peki

22.08.2019 08:08

Komsicu ti ces bit najveci razbijac bosne srbima ne treba vlast na drzavi ako vama bosnjacima netreba srbima jos manje

ODGOVORITE
Name

RE PEKI

22.08.2019 09:03

NE KOMENTARISI. PREVISE SI PLITAK I OGRANICEN.

Name

Re

22.08.2019 09:19

Nemoj da si naivan, srbima treba više nego bošnjacima... Nema druže moj kredita, obnove kredita, nema velikih infrastrukturnih projekata gdje se kumovi tale itd... RS je pred bankrotom, u narednih godinu dana propada Rafinerija Brod i pravi gubitak od preko milijardu KM, najveći dug upravo prema RS-u (porezi, doprinosi, akcize, struja itd) u naredne 3 godine RS gubi spor za one elektrane i tu gubi 1-2 milijarde KM... Glinicu ste već izgubili, a Pavlović banku vam spasi Pavgard i to opet vašim parama i opet će to biti kratkog vijeka dok ne dobije ono po što je došao, a onda će dionice prodati za 50% vrijednosti da izvuče dio love i ode Pavlović banka u 3 lijepe... To je moj druže realnost i budućnost... Može Dodik da se nešta prsa ali njegova mjenica je bez pokrića... RS je već propala samo vam još niko to nije rekao... Bijela kuga uništi...

Name

re Peki

22.08.2019 09:41

Tako je Peki, oni krše sve moguće zakone i Ustav, Zvizdić i ostali iz SM na po dvije funkcije, a on govori predstavniku RS da koči napredak i da krši zakone, jer poštuje volju naroda u RS. REPUBLIKA SRPSKA UVIJEK, bih SAMO KOLIKO SE MORA... ŽIVIO DODIK I SVAKA MU ČAST ŠTO IZDRŽAVA SVE PRITISKE. SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA... ŽIVJELI!

Name

ZA BLIC

22.08.2019 10:47

VIDIMO DA SI RAZUMAN COVJEK I ARGUMENTOVANO KOMENTARISES, STO JE RIJETKOST OVDJE. VECINOM SI U PRAVU ALI MORAS IMATI U VIDU MNOGE DODIKOVE PETLJAVINE U PROTEKLIH 10tak GODINA. ON JE SVAKOME SVASTA OBECAVAO, U SVE SE PETLJAO. TAKO JE OBECAVAO I POTPISIVAO SVASTA I U VEZI NATO. KO ZNA STA JE ON KOME OBECAO DA JAVNOST NE ZNA, VIDIMO SVI O KAKVOM SE COVJEKU RADI.

Name

Peki

22.08.2019 08:08

Srbi mogu samo u ruski vojni savez federacija moze u nato

ODGOVORITE
Name

Borac

22.08.2019 08:35

Ala će nam biti dobro u ruskom savezu!

Name

Direkt

22.08.2019 09:19

Isto vazi i za NATO. To kosta. Nista nije besplatno.

Name

RE RE PEKI

22.08.2019 10:52

MA STA LUPETAS? STA ON IZDRZAVA? POGLEDAJ MALO DUBLJE I DALJE COVJECE. KAKO GOD GA JE ZAPAD POSTAVIO NA VLAST TAKO GA MOGU I SKINITI. ALI ONI NJEGA DRZE ZBOG SVOJIH CILJEVA SAMO VI UHLJEBI TO NE VIDITE JER NECETE. ON JE PRIJE SVEGA ,,SVJEZI DASAK VJETRA NA BALKANU,, PA ONDA SVE OSTALO.

Name

Peki

22.08.2019 08:09

Komsicu kad srbija udje i rusija u nato onda moze i srpska

ODGOVORITE
Name

trtmrt

22.08.2019 08:56

pa zasto onda ne idete svi na rad u majcicu Rusju nego u " omrzenu" Njemacku i ostale NATO drzave.

Name

RE

22.08.2019 09:05

OVI VELIKOSRBI I VELIKORUSI GARANTUJEM U RATU KAD SE STVARALA RS PUSKE NISU PIPNULI. I SVI KOJI OVAKO LUPETAJU.

Name

Direkt

22.08.2019 22:00

Trtmrt, ne daje platu NATO i EU, vec kompanije i obrti.

Name

Vuk

22.08.2019 08:10

Ne čudi mene Rudonja, mene čudi zašto sebi jedan Mirko Šarović, Branilav Borenović itd. dovode u poziciju da i oni upadnu u isti koš sa Dodikom.... jer i jedan i drugi se baš kao i Dodik pozivaju na Deklaraciju vojnoj neutralnosti, koja je čak pravno neobavezujuća, a istodobno se prave mutavi i potpuno zanemaruju da postoji Zakon o odbrani BiH kojeg su dužni i jedan i drugi poštovati! I to oni odlično znaju! Ovako samo riskiraju da se i njih stavi na crnu listu, kočnira... jer ne može se na jednoj strani tražiti da se poštuje VLADAVINA PRAVA, što posebno zahtjevaju ovi iz PDP-a..... a istovremeno da oni sami ne poštuju Zakon koji je na snazi! Nije narod glup, a Bogami nisu ni stranci...

ODGOVORITE
Name

rE vuk

22.08.2019 09:42

Republika Srpska NIKADA neće ući u NATO! NATO će se raspasti još malo

Name

re Vuk

24.08.2019 15:07

Nisu dužni poštovati.Taj zakon odnosno konkretna ta famozna odredba u zakonu u odbrani je samo politički stav podložan promjeni kao i sve druge političke stvar a ne pravno obavezujuća norma.Da je pravno obavezujuća norma onda bi bilo moguće sudskim putem prinuditi Dodika da glasa za slanje nacionalnog plana za MAP a to nije moguće jer članovi predsjedništva kao i članovi SM ili poslanici u skupštini glasaju po sopstvenom nahođenju i o tome polažu račune biračima na izborima.

Name

Peki

22.08.2019 08:10

Federacija moze u nato srpska nece nikad

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2019 09:22

A distrikt? Tamo je najviše ovih za NATO...

Name

Re peku

22.08.2019 11:22

BiH ide u NATO a ne entiteti,ti ili si lud ili blesav.

Name

Direkt

22.08.2019 22:05

Momci, vitalni nacionalni interes vam kvari romantiku. Nista od clanstva BiH u NATO.

Name

I Staro I Mlado U Cirkus Dodorado

22.08.2019 08:10

Sram vas bilo sve sta radite i oko cega se navodno sporite dok vam narod odlazi a ovi sto su ovde sve teze zive.

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

22.08.2019 08:15

KOJI LICEMJER , DA SE USTAV I ZAKON POSTUJE OD '95 NEBI BILO OVAKVIH PROBLEMA

ODGOVORITE
Name

Ne remse

22.08.2019 08:16

Najveca kocnica u ovoj tvorevini ste vi gospodine Komsicu. Cega god se uhvatite osusi se u svim mandatima koje ste uzurpirali i uzalud potrosili. I vi pricate o zakonima! To je vrhunac ironije jer ste vi prekrsili najvise zakona cak i USTAVA.

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2019 09:09

Jeste takvim kvinslinzima kao ti,normalnim ljudima Komsic je sasvim Ok.

Name

re

22.08.2019 09:40

Pa dobro, navedi jedan.

Name

RE NE REMSE

22.08.2019 11:01

JE LI KOMSIC KRIV ,ZA OVOLIKI DUG RS, ,ZA DUG JAVNIH PREDUZECA RS, ,ZA PROPAST RAFINERIJE I DRUGIH GIGANATA U RS, ,ZA UNISTENJE ZDRASTVA RS, ZA MAFIJU KOJA VLADA U VRHU MUPa RS, KORUPCIJU I KRIMINAL, STRANACKO ZAPOSLJAVANJE KOJE JE NAJVECI TERET RS, ITD. NE VALJAJ GLUPOSTI, VISE SE MOJA PRAMBABA RAZUMIJE U POLITIKU OD TEBE. TI SI JEDAN OD ONIH SENDVICARA KOJI JE REDOVAN U AUTOBUSIMA KOJI VOZE NA DODIKOVE SKUPOVE I SAMO KLICU I APLAUDIRAJU A I NE RAZUMIJU STA ON PRICA.

Name

BOBA

22.08.2019 08:16

ŽIVOT JE KRATAK A VI GA BAŠ ZNATE ISKORISTITI I TO ONO MOMAČKI KAO DA STE U RULET PLESU.ŽIVJETI U NE REALNOM ŽIVOTU U NE UREDJENOJ DRŽAVI JE TUTANJ BEZ KRAJA.UŽIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

Bravo

22.08.2019 08:25

Zeljko,samo po zakonu ili vec donesenim odlukama na koje su sami insistirali,ali dodo se izgleda ukakio,rusi prate svaki njegov korak,ko zna sta im je obecao.

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.08.2019 09:27

Postujte i vi zakon i zakone i drugi ce postovati.

Name

BNbot

22.08.2019 08:44

tvoj te narod nije izabrao a ti se sav raspade od svoje zakonitosti,

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2019 09:26

Kako ti znaš koji ga je narod izabrao? Jesu li to listići sa imenom i prezimenom i narodnom pripadnošću? I na kraju mani se seoske polemike, ima Zakon kako se koji Predsjednik bira, šta imaš ti tu da polemišeš... Sama činjenica da mu je kandidatura za člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda odorbena i nakon izbora potvrđena govori u prilog da baljezgaš...

Name

Ne rise za re

22.08.2019 10:26

Nece jos dugo tako biti ili ova tvorevina nece postojati!

Name

Za Ne rise za re

22.08.2019 10:56

Pa i neće ovakva tvorevina još dugo postojati, ukinut će se entiteti i bit ce reset na Ustav Republike BiH. Sad da li će ovi matori što su ostali u BiH latiti se puške da brane svoje pravo na kontejnersku ishranu ostaje da se vidi... Mladi ne vjerujem da će pucati jer nemaju za koga da pucaju, nisu toliko mahniti, čast izuzecima...

Name

Re ne rise za rise

22.08.2019 11:08

BiH je najsnaznija drzava na svijetu,s koliko se samo unutrasnjih i vanjskih izdajnika bori,pa to ne bi ni Rusija i Amerika izdrzali,respekt za snagu.

Name

gligor

22.08.2019 08:56

"ДРУЖЕ" КОМШИЋУ НИТИ ЈЕДНА ПОЛИТИЧКА СТРСНКА СА СРПСКИМ ОРЕДЗНАКОМ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕ ЖЕЛИ У НАТО САВЕЗ. ТО ЗНАЧИ ДА ВИ НЕЋЕТЕ НА НИВОУ БИХ ИМАТИ ЛРГИТИМНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ СРПСКОГ НАРОДА И НЕМА ЛЕГИТИМНЕ ВКАСТИ ДА НОВОУ БИХ. ТО САМО ПОТВРЂУЈЕ ДОДИКОВУ ТЕЗУ ДА ЈЕ БИХ ОВАКВА КАКВА ЈЕ СКЛЕПАНА ОД СТРАНЕ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НЕМОГУЋА ДРЖАВА. ТИ КАО ПРЕСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕСЈЕДНИШТВА ИЗ РЕДА ХРВАТСКОГ НАРОДА НЕСМИЈЕШ ДА ДОЂЕШ У ОПШТИНЕ СА ХРВАТСКОМ ВЕЋИНОМ,А И СРБИМА СИ НИКО И НИШТА.ТИ И БАКИР МОЖЕТЕ ГЛАМАТИ ПО САРАЈЕВУ КОЛИКО ГОД ХОЋЕТЕ. А СРБИ ДОБРО ЗНАЈУ ШТА ХОЋЕ, А ШТА НЕЋЕ. СА ОНИМА КОЈИ СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ СИГУРНО НИКАДА НЕЋЕМО.

ODGOVORITE
Name

BOTE

22.08.2019 11:07

I CIRILICU SI NAUCIO OTKAD JE DODIK NA VLASTI. TAKVI ,,VELIKOSRBI,, SU NAJVECE ZLO ZA SRPSKI NAROD. UHLJEBIO SE I ,,SRBIN,,. FUJ. KAKO ZAPAD ODLUCI TAKO CE I BITI!!! COVJECE ,SRBIJI ODUZMU 20% TERITORIJE I STA MOZES? NISTA. A NE MI SAKA JADA, UHLJEBI, DUPELIZCI .. SAMO MLATIMO PRAZNU SLAMU A NASE VODJE U VRHU VLASTI OBRZBIJEDILE I PRAUNUKE.

Name

re gligor

22.08.2019 19:26

Rece rusofil iz golfa dvojke u adidas patikama i samsung telrfonom,

Name

BOBA

22.08.2019 08:56

U RS SE DONOSI VANREDNO SVE I SVAŠTA ALI NA PAPIRU- NIKO NEMA MOĆ DA TRAŽI IZVRŠENJE DONEŠENOG I POTPISANOG.DOK SE NA VRHU BIH POJAVIO TVRD ORAH KOJI TAKO LAKO NE POPUŠTA ONO ŠTO JE POTPISANO MORA SE ISPOŠTOVATI.TO SE NE ZABORAVLJA NITI ZASTARJEVA.RAZLIKA JE IZMEDJU TE DVE STVARI ŠTO MI U RS NE MAMO TAJ TVRD ORAH PA SAMO POSMATRAMO .NA NAŠIM PAPIRIMA SVAŠTA PIŠE ALI KAO DA NE PIŠE.UŽIVAJTE U ZAČARANOM KRUGU.

ODGOVORITE
Name

D

22.08.2019 09:07

Kakve veze ima formiranje vlasti sa Nato članstvom ,to nema nigdje samo u nedovršenoj BiH državi,Da se neko toliko pravi lud da nezna da nema toga srbina u RS kojiće potpisati članstvo u nato

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2019 12:55

Kako nema kad ste potpisali, o cemu ti trabunjaš. Jeli ti znas da su Srbi potpisali clanstvo u NATO, ali sad se ko fol prave ludi.

Name

D za RE

23.08.2019 08:23

Pa kad su potpisali u čemu je problem ,po tvoje problem je rešen a očito nije ,šta sad,znači da dosadašnji potpis nije dovoljno a srbi su se odlučili za neutralnosti i tu nema dileme, ako se može u nato brez njihove saglasnosti idemo u nato ako nemože onda se zna nema u nato i stvar riješena,Novog mandatara nećemo jer neće u nato ,stari mandatar nemože ništa brez stranke novoga mandatar ,znači blokada novoga mandatara ništa neće doprinijeti za nato članstvo ,a plus usporaa druge stvari za BiH napredak,

Name

D

22.08.2019 09:14

Svi za poštovanje zakona a svi ga krše,koja je to kontradiktornost,Neće novog mandatara jel nije za Nato,pa u nato se nemože ni sa starim mandatarem,to je dokaz da ta blokada mandatara ne neršava članstvo u nato već produbljuje krizu u BiH

ODGOVORITE
Name

Osvit

22.08.2019 09:22

Ocigledno je da je funkcionisanje drzave i njenih entitete postalo zarobljenikom nedefinisanog geostrateskog opredeljenja zemlje.Da su nama druge stvari u redu vjerovatno bi nasli rjesenje ali kod nas nista ne stima i mora se naci rjesenje da zivot krene u ovoj zemlji. Kad politicari ne mogu donijeti rjesenja a ne mogu, mora se pitati narod.Treba najaviti i dogovoriti referendum ,recimo za godinu dana po pitanju 1. Pristupanja Evropskoj Uniji 2. Pristupanja Nato alijansi Glasanje obaviti na nivou BiH a dogovorom definisati da dvije trecine ili tri cetvrtine glasova iz jednog naroda mogu blokirati odluku. Ukoliko referendum ne uspije ponoviti ga za 3 godine.U periodu pripreme referenduma omoguciti ravnopravno prestavljanje na medijima zagovornicima i jedne i druge opcije. Poslije donesene odluke formirati organe upravljanja zemljom.Na slican nacin u federaciji rjesiti pitanje izbornog zakona.Ovo je jedini nacin da se odrodena politicka elita stavi pod kontrolu ,zakon postavi iznad grupa i pojedinaca i da sansa da narodi i gradani prodisu.

ODGOVORITE
Name

Brzi

22.08.2019 10:08

Nije nam ni potreban savet ministara.Narodu je isto formiro se Ili ne.

Name

Direkt

22.08.2019 22:47

Nikakav referendum ne dolazi u obzir. To je cisto gubljenje vremena. Bas kao i NATO prica.

Name

Fed

22.08.2019 10:20

Clanstvo u NATO je kraj Dodine price o samostalnosti RS

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.08.2019 22:49

Nema nista od clanstva BiH u NATO, a Dodik ce ionako kad-tad "otpasti".

Name

BI H

22.08.2019 15:38

Nikad nije ni izlazila iz krize a savjet ministara nicemu i ne sluzi osim da neko dobija dobre plate! Nismo mi dorasli da odlucujemo o sebi !

ODGOVORITE
Name

re Re

22.08.2019 18:25

Pa, ako su Srbi podpisali za prijem u Nato, čemu se onda diže tolika dževa, šta je onda sporno, biti će ipak da ništa nije podpisano, jer da jeste nikakve više polemike oko toga ne bi bilo, ali tog podpisa nema, u tome je problem i želi se na sve načine RS i njeni legitimni predstavnici u Sarajevu privoliti milom ili silom(ucjenama) da dođe do tog famoznog podpisa. Na sceni čuvena zapadna demokratija, štap i šargarepa...

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.08.2019 22:50

Nisu.

Name

Miromo

24.08.2019 19:59

Nedopusti da te navuku na tanak led jer vidiš kakav je to kriminalac izverziro se huškačkom retorikom

ODGOVORITE