Doktorima čuvaju leđa, dok bebe i majke umiru

Smrt porodilje nakon carskog reza, koja se nedavno dogodila u Univerzitetskom kliničkom centru RS, šokirala je javnost, ali i izazvala strah kod trudnica, jer to nije prvi put da se zdrava trudnoća završi tragično.

Republika Srpska 21.08.2019 | 17:47
Doktorima čuvaju leđa, dok bebe i majke umiru
Zbog čega je Dušanka Đurđević iznenada preminula pokazaće obdukcija. Porodici uz bol, ostaje i gorčina, jer im, kako tvrde, niko nije objasnio šta se zapravo desilo madoj majci troje djece.

U ranijim tragičnom slučajevima medicinski epilog je poznat: od 2005. u porodilištima RS su umrle tri bebe i dvije porodilje. Jedna mlada žena, prvorotka, koja je izgubila bebu, jedva je izvukla živu glavu, ali su joj odstranjeni reproduktivni organi i nikad neće postati majka. Jedno novorođenče, čija je majka umrla na porodu, zbog oštećenja mozga ima trajne posljedice.

Sve ovo dogodilo se – zbog greške ili nemara ljekara. Svi ljekari koji su te tragedije prouzrokovali i danas rade svoj posao, a neki su i na rukovodećim pozicijama.

U Bolnici u Prijedoru 2005. tragično je završila trudnoća Jelene Mitrović, mlade medicinske sestre, koja je iščekivala prvu bebu. Trudnoću je vodio dr Gazi El Šaban, iskusni dubički ginekolog, koji je Jelenu poslao u Prijedor, jer je postojao rizik da će joj biti potreban carski rez. Carski rez joj nisu uradili. Nakon tri dana trudova, porodili su  je dr Arijana Elenkov i načelnica odjela dr Drena Gavranović Vujović. Porod je, po odluci dr Gavranović Vujović, obavljen uz upotrebu vakuuma, što je bilo kobno po bebicu, koja je ubrzo preminula. Mitrovići su tužili bolnicu, optužnica je podignuta, ali je postupak nekoliko puta prekidan.



Zbog traljavo postavljene optužnice, 2010. je optužena dr Elenkov na sudu u Gradiški oslobođena, uz napomenu da krivica postoji i da postupak treba ponoviti. Do danas nije ponovljen, mada su vještaci nesporno utvrdili da je beba umrla zbog greške ljekara. Dr Drena Gavranović Vujović u prvom postupku nije ni optužena. I danas je načelnica ginekologije u Bolnici u Prijedoru.

Verica Ninić

Iste godine u porodilištu u Zvorniku, takođe nakon zdrave trudnoće, Verica Ninić i njen suprug Miodrag Mijatović izgubili su svoju prvu bebu. Sud je utvrdio da se to desilo zbog grube greške ginekologa akušera, koji je umjesto da obavi carski rez, ženu porodio uz upotrebu vakuuma. Beba se ugušila, a majci je od posljedica “podsticanja” poroda rascijepljena materica. Prebačena  je u Beograd gde su joj u posljednjem trenutku spasli život, ali su joj odstranjeni svi reproduktivni organi. Bila je danima u komi.



Dr Slobodan Marković, ginekolog koji je za ovaj slučaj osuđen na dvije godine zatvora, odležao je samo 15 mjeseci, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Aleksandra Ignjić

Dr Marković se vratio na isto radno mesto, a 2012.  je vodio porod nakon kojeg je još jedno novorođenče umrlo. Kako je za medije svjedočila nesretna majka Aleksandra Ignjić, porod joj je stimulisan dripom. Novorođenče je u kritičnom stanju prebačeno u Kliniku za dječje bolesti u Tuzli, gde je umrlo. Pedijatri u Tuzli su ozbiljno sumnjali da je beba rođena prije vremena i da joj pluća nisu bila dovoljno razvijena, pa nije mogla preživjeti.

Smrt Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče 2015. godine je potresla Srpsku. Mlada majka je iskrvarila nakon poroda i umrla u dobojskoj bolnici. Njen suprug je tvrdio da se u porodilištu Doma zdravlja u Derventi, prije toga, mučila 26 sati i da je prekasnu upućena u Doboj. Porađao ju je dr Mirko Šaran. 

Protiv njega je krajem 2015. podignuta optužnica, koja ga tereti da se nije pridržavao pravila zdravstvene struke i da je odgovoran za smrt mlade žene. Javnosti nije poznato da li je i kako je završio taj proces. Dr Mirko Šaran je danas direktor Doma zdravlja Derventa.

Jovana Šinik

Godinu kasnije je nakon porođaja preminula Jovana Šinik, majka petoro djece iz Donjih Podgradaca kod Gradiške. Njen sin Jovan je ostao u životu, ali zbog oštećenja mozga pri porodu ima teške posljedice. Još ne može da samostalno hoda i govori.



Osnovni sud u Gradiški je potvrdio optužnicu protiv ginekologa Dejana Gvozdena i anesteziologa Nikole Ljucovića zbog nesavjesnog liječenja Jovane Šinik. Oni se terete da je nakon porođaja nisu operisali, niti primjenili odgovarajuću terapiju da bi spriječili krvarenje, koje je Jovanu odvelo u smrt.

Anesteziolog Ljucović je, kako se priča u Gradiški, odselio u inostranstvo. Ginekolog dr Dejan Gvozden je, kako stoji na zvaničnoj veb stranici ove zdravstvene ustanove, danas načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Gradiška.

Ni nakon krivičnog postupka, ljekarima odgovornima za smrt beba i majki Komora doktora medicine RS, uprkos propsisima, nije oduzela ljekarsku licencu.

Zašto je tako, nismo uspjeli saznati, jer se ni predsjednik Komore dr Saša Vujnović, ni predsjednik Suda časti Komore dr Siniša Maksimović nisu javljali na telefone.

(Srpskainfo)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

21.08.2019 15:58

Trudnicama koje idu na Paprikovac da se pirode savjetujem da na putu do porodilista svrate do crkve i ostave markicu. Moze im vise znaciti.

ODGOVORITE
Name

Tanja

21.08.2019 17:25

Sve smijeniti pod hitno, provjeriti vecinu diploma a prvenstveno doktorica na Paorikovcu.

Name

BLuka

21.08.2019 17:47

Ti si se porađao pa znaš?

Name

mile

21.08.2019 19:56

Opet drzava kupuje mir sa blacenjem doktora. Gdje se lijece nasi politicari? Zasto novinari pokusavaju da blate ljekare? Gdje je istina? Svaka cast doktorima i ako mogu neka ide sto dalje...

Name

Prijedor

21.08.2019 21:49

Gavranovićka dolazi pjana na poso stalno se boji da je čoek ne vara

Name

realno

21.08.2019 21:49

Samo tjerati gadove sudom

Name

Tanja

22.08.2019 20:22

Babice primaju mito kod kuce

Name

Kad i kome.

23.08.2019 12:17

A kojim sudom,da tjeraju?? kojim?! kad su i u Sudovima svi KORUMPIRAANI,Svi od prvog ........do zadnjeg: Primjera na pretek,Bezbroj ako ih ima Poštenih i Moralnih,takvima skidam Kapu.Puno poštovanje-!!

Name

Svaka čast

21.08.2019 16:25

I bravo za tekst! Ovako se to radi - stalno treba podsjećati ne dozvoliti da padne u zaborav! Ali i o drugim zaboravljenim aferama stalno treba pisati!

ODGOVORITE
Name

TORRO

22.08.2019 10:10

NISU SAMO KRIVI DOKTORI, A POGOTOVO SESTRE ZA STANJE U ZDRAVSTVU.. . KRIVICU PRIJE SVEGA SNOSE DOBRO PLAĆENI TUŽIOCI KOJI UOPŠTE NE RADE SVOJ POSAO... A KLJUČNA KRIVIČNA ODGOVORNOST PRIJE SVEGA LEŽI NA DIREKTORIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA KOJI NE POŠTUJU ZAKONE JER SU POLITIČKI ZAŠTIĆENI KAO MEDVEDI... A DOKTORI SE U SVEMU PONAŠAJU KAO MAZOHISTI JER NE ŽELE DA UREDE SVOJ ŽIVOT I SVOJU PROFESIJU... JEDINO RJEŠENJE JE ŠTRAJK ILI TOTALNA OBUSTAVA RADA - PA DA MILORAD DODIK I NJEGOVI POLITIČARI UVIDE DA OVAKO DALJE NE MOŽE !!! ZDRAVSTVO NISU SAMO SKUPI NOVI OBJEKTI I NOVA OPREMA SA FINGIRANIH TENDERA.

Name

Dno dna

21.08.2019 16:30

U zemlji čije je pravosuđe najkorumiparije ovakvi slučajevi su, nažalost, primjer svima do koje granice ide prokletstvo korupcije. Čak i oni koji podržavaju ovu korumpiranu vlast moraju se zapitati da li su oni sledeći na radu da osjete bahatost dželata iz zdravstva, koje se sasvim slučajno napravilo "dug" od preko milijardu. Dakle, ko je sledeći ? Saučešće porodici, koja na žalost nema priliku da pravdu traži na sudu, jer je isti takođe korumpiran.

ODGOVORITE
Name

Ma

21.08.2019 16:32

Poslije "mandata" Dragana Bogdanica na poziciji ministra, u zdravstvu Srpske vise ne mozemo ocekivati ni malo morala medju medicinskim osobljem.

ODGOVORITE
Name

re Ma

22.08.2019 19:00

Cinjenica je da posle Skrbicevog ministrovanja je zdravstveni sistem naglo posrnuo u RS. Nesto malo je bilo optimizma u vrijeme dr. Slobodana Stanica, no bi zakratko. Dolaskom Bogdanica izgleda mi da je zakucan ekser u mrtvacki sanduk. Citajuci prethodni tekst pade mi u oci da je jedna od tragicno preminulih u 21 godini zivota iz Skugrica nekih 6 km udaljen od Modrice, a 56 od Dervente, pa mi nije logicno da se toliki put prelazi radi vodjenja trudnoce, a upuceniji kazu da Modricki dom zdravlja ima 2 ginekologa. Dalje jos kazu da jedan broj zena odlazi na preglede u Odzak u federaciju. Zasto se izlagati nepotrebnim troskovima za ono sto se moze obaviti u mjestu boravka?

Name

Vlad

21.08.2019 16:56

Kod svih ovih slučajeva gde se spominje carski rez, isti nije urađen zbog čekanja mita. U Prijedoru se tačno zna tarifa za carski rez.

ODGOVORITE
Name

upravo tako

21.08.2019 21:58

svi uzimaju para Prijedorska bolnica zvanično najgora u RS

Name

Bozija zapovijest!

22.08.2019 20:33

Vi kao da pričate o ludacima, a ne dr- ima.Kakav mito za carski rez.Sto se mora uraditi, mora...i bez mita i sa mitom

Name

Iskreno

21.08.2019 16:56

Lupetate a pojma nemate. Malo procitajte o svim komplikacijama postporodjajnim. Narod ko stoka, dodjite pa javno sve recite da vidimo ko prica sta. Sram vas bilo. Niko vam ne valja, stidite se sami sebe koliko ste ljubomorni i bezobrazni. Sami sebe lijecite ako tako mislite, zasto se javljate doktoru bezobraznici. Fuj

ODGOVORITE
Name

21-vek-vaskrsenje

21.08.2019 18:50

Halo doco, sto si nervozan, mene neinteresuje postporođajne komplikacije, to tebe treba da interesuje, al ti možda za iste nisi ni čuo, kupio ti tata diplomu, sad je najlakše prosipati histeriju, takvi ste većinom svi , pola vas nezna , a pola vas interesuje samo pare, znamo se, godinama sam vas upoznavala, nema vas gorih

Name

re iskreno

21.08.2019 19:30

A ljekari su kao gadljivi na pare. Istina boli, zar ne? Ljekar treba da radi svoj posao kao sto ga radi svako drugi bilo kojeg zanimanja.

Name

NEPISMEN

01.10.2019 12:32

KAD VIDIM DA NEPISMENI KRITIKUJU SVE I SVKOGA,A NE ZNAJU NI PRAVOPIS,SVE MI JE JASNO

Name

21- vek- vaskrsenje

21.08.2019 17:11

Porodici Niko nista nece reci. Vjerovatno nije dala dogovorenu sumu pa je Niko nakon poroda nije pratio. Morate dati lovu i to debelu, u protivnom nemojte se nadati uspjehu, to znam. Kad uzimaju keks, sokove , čokoladu, voće od pacijenata sto im rodbina donese , kako onda nece lovu. Gori ih u regionu nema, jer se primaju po osnovu crvene knjižice a ne po osnovu diplome i znanja. Ajte brate u Njemačku , al tamo ćete biti tutanose. Eeeeee to vas sprecava.

ODGOVORITE
Name

Mitar

21.08.2019 17:30

A traže veće plate! Realno i ove ne zaslužuju. Čast izuzecima al takvih je samo 2%...

ODGOVORITE
Name

Ratko.

21.08.2019 18:30

Ja Ljekar nisam,ali sigurno znam da Ljekar i Pilot nemoze biti svako.Plate ljekarima treba da budu najmanje 3000 km opste prakse,do 5000 km Specijalistima.Med.Sestre koje rade STRASNO TESKE POSLOVE NAJMANJE TREBA DA IMAJU 2000 KM...DO 2500,NAJMANJE TOLIKO.TEK ONDA TRWBA DA SE DONESE ZAKON O TOTALNOJ ZABRANI BILO KAKVOG NUS'POSLA KOJIM SE LJEKARI I SESTRE TRENUTNO BAVE,TIPA GLUPE POLITIKE I OBAVLJANJA POSLOVA TIPA EKONOMSKIH NAUKA ILI NEKIH NAZOVI UPRAVNIH ODBORA.TAKO SE OVI LJUDI DEGRADIRAJU ,A NEMA SANSE NI DA SVOJ POSAO OBAVLJAJU NORMALNO.ONAJ KO KAZE DA JE NEMOGUCE NAMAKNUTI TA SREDSTVA NITI JE SRBIN,NITI RAZUMNO RAZMISLJA,JER KAD KOJEKAKVI KOLEDZ POLITICARI ILI NACELNICI NEKIH DRZAVNIH FOTELJA IMAJU BASNOSLOVNE PLATE,ONDA ZA DR.I SESTRE MORA BITI...A ONDA IH "KUNITE"...ILI NAGRADJUJTE.

Name

@Ratko

22.08.2019 18:48

Pa oni mjesečno toliko i zarade....kad se sve sabere! Zato su ljudi i kivni na njih....kukaju da su im male plate a svako od nas mjesečno u prosjeku izdvoji za doktora br 50-100 KM kroz razna "potkivanja"! Koliko samo uzimaju za lažiranje nalaza i invalidskih komisija!!!

Name

Vekbi Latifi

21.08.2019 17:53

Ma nije ovdje toliko lose ljudi, jest da nije dobro ali bar nam nije ratu ko u Siriji... Sta se moze, treba se covjek zadovoljiti malim stvarima, ali je kod nas i to dosta tesko...Cesto moramo proci kroz dosta teske trenutke da bi se dodatno razvili i napredovali...

ODGOVORITE
Name

Rade

21.08.2019 17:53

Većina doktora i medicinara sto je valjala je napustila zemlju, većinom su ostali podobni politički poslušnici kojima je licno interes primaran, dok pacijenti uopste nisu bitni. Zdravstvo je u kolapsu, ali bolje nismo ni za služili.

ODGOVORITE
Name

Carski rez

21.08.2019 19:10

Kod nas je postalo pomodarstvo roditi carskim rezom. Narod je nepismen i bezobrazan i sve kupuje novcem. Za toliko slucaj eva sam cula da ljudi ganjaju veze da se porode carskim rezom, ne poslusaju svog lekara vec traze nekog drugog manje xasnog koji ce uzeti cast i uraditi carski rez iako nije indikovan, da se avaj moderna mama ne bi izlagala stresu. Carski rez je ozbiljna operacija, koj anazalost ima i komplikacije koje su rijetke ali kad se dede spasa nema. Sad kad se desi sto se desi bez dileme se lincuje dr. Sramota! Ovde svi sve znaju.

ODGOVORITE
Name

Re.carska glupost

22.08.2019 11:21

Ne lupetaj,

Name

Prošla sam to

22.08.2019 18:52

Ne lupetaj gluposti,života ti! Ja sam radila carski,ali ne zbog modernizovanosti,nego po nalogu doktora koji su bili tu. Isti ti majmuni su mi ostavili dijete u inkubatoru da se uguši.

Name

Srecom

24.08.2019 15:44

Ja sam imala tu srecu da se porodim prirodmim putem dva puta za 15 minuta.Oba puta me porodila babica.

Name

Mile

21.08.2019 19:52

Sta reci o nasim medicinskim „strucnjacima“: Dobro ih podplati, suti dok oni govore ili se deru na tebe,...

ODGOVORITE
Name

BOBA

22.08.2019 09:27

DONJETI ZAKON O ZABRANI DOKTORA DA ULAZE U POLITIKU.ONI U BOLNICI IMAJU VIŠE STRANAČKIH KOLEGA NEGO ONIH DRUGIH.ONI USLOVLJAVAJU SVAKOGA DA GLASAJU ZA NJIH.BEZ PARA SI DONJI.ONI SU IZGUBILI KOMPAS.AKO JEDAN DOKTOR PRIMI PACIJENTA I ODE KUĆI DRUGI GA NE GLEDA.KAD SE NEMA ČIM RADITI A JOŠ OVA NE LJUDSKA PONAŠANJA ŠTA OČEKIVATI.OVO JE ŽIVA ŽALOST .NIKO NEĆE ODGOVARATI NITI JE KADA ODGOVARAO .ONI IMAJU HILJADU NAČINA DA SE ODBRANE.KAO ŠTO SE ZAKON ČITA I TUMAČI IZMEĐU REDOVA TAKO JE I KOD NJIH.TO SVI ZNAJU ALI ĆUTE.

ODGOVORITE
Name

Jedina šansa je

22.08.2019 12:15

Da se svi razmjene sistemski od sudova do svih kadrova pa i do nacelnika ( i neka neutralnost dostigne ) ALI sve uzalud u ovoj de facto drzavi kad smo dopustli sve do sad da se materarialisti na velikim pozicijamama upetljaju i sve zivo privatizira....

Name

@BOBA

22.08.2019 18:52

U dobojskoj bolnici nema zaposlenog koji nije u POLITICI....od svih bivših direktora do sekretara, PR....portira. Sad imamo i doktora narodnog poslanika...sreća pa nije ginekolog!

Name

BROD

23.08.2019 13:20

Ko je kriv za stanje male Lane iz Broda? Šta je sa tim doktorima iz Doboja? Hvala Bogu da dijete ima onakvu majku.

ODGOVORITE
Name

Q

24.08.2019 05:22

Diploma široki breg

ODGOVORITE