Preobraženje: Dan kada se preobražava i voda i gora

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas će obilježiti praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Republika Srpska 19.08.2019 | 07:56
Preobraženje: Dan kada se preobražava i voda i gora
Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg".

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni... njega poslušajte".

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vjere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavjetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba.

Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Е

19.08.2019 08:04

Преображава се и гора и вода само ми никако. Камо среће да се како ми можемо преобразити (мислим на читав људски род, а посебно нас у РС)

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

19.08.2019 09:27

Ovo je PREOBRAZENJE sudbonosno,upamtite

ODGOVORITE
Name

Е

19.08.2019 10:12

Не лупетај. Преображење је сваке годуне 19 августа.

Name

Re

19.08.2019 10:59

Zasto?

Name

Ilija Izvornjak.

19.08.2019 09:45

Srecan Praznik Svima kojidanas Slave Zastitnika Sela I Gradova Isrpskih Pravoslavnih Drzava.

ODGOVORITE
Name

Vatra

19.08.2019 11:45

Slava mu I milost,I veliko postovanje !

ODGOVORITE