Dodik od Bajdena tražio papir za ulazak u NATO

''Prije desetak godina kada je potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden bio u Parlamentu BiH, deset lidera političkih stranaka imalo je sastanak s njim i tada je Dodik bio prvi koji je rekao: - Gospodine potpredsjedniče dajte nam papir da potpišemo da ulazimo u NATO, što se mene tiče možemo sutra. Radi se o tome da su se očigledno političke okolnosti promijenile, ali ni Dodik ni bilo ko nema pravo da ruši vladavinu prava“, rekao je Lagumdžija.

Bosna i Hercegovina 18.08.2019 | 20:50
Dodik od Bajdena tražio papir za ulazak u NATO
Bivši visoki funkcioner BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je jedino rješenje u bilo kojim političkim okolnostima, a naročito u kritičnim političkim okolnostima u kojim se nalazimo, vladavina prava i poštivanje Ustava i zakona.

Komentarišući u razgovoru za portal Klix.ba aktuelnu političku blokadu u vezi sa formiranjem novog Savjeta ministara,  Lagumdžija kaže da se ovdje više ne radi o tome da li ćemo nastaviti da idemo po NATO putu, da li ćemo nastaviti s realizacijom MAP-a ili dostaviti Godišnji nacionalni program (ANP) već je upravo ovdje pitanje vladavine prava i poštivanje Ustava ove zemlje.

"Ukoliko bi Džaferović ili Komšić odustali od vladavine prava ili njih dvojica zajedno i doveli nas u situaciju da imamo mandatara koji neće da poštuje vladavinu prava, a to je slanje ANP-a u bilo kojoj formi, onda bi i jedan i drugi praktično bili politički pomnoženi s nulom. Tako da ja ne vidim rješenje u nepoštivanju vladavine prava. S druge strane ukoliko Dodik insistira na nepoštivanju ustava i zakone ove zemlje, onda ćemo morati odgovoriti na pravi način, a to nije imenovanje mandatara po njegovoj želji koji bi nas tek onda uveo u kriznu situaciju“, kazao je Lagumdžija.

'Mišljenja je da je apsolutno jedino rješenje da se bez ikakvog odustajanja od vladavine prava krene u realizaciju MAP-a odnosno dostavljanja bilo koje forme ANP-a.

"Ono što neki zovu skraćeni ANP, to samo po sebi nije bitno, dakle obim ANP-a. Bitno je da se s tim krene. Jer i budali je jasno da kada bi ispunili sve uslove, opet bi institucije BiH morale donijeti odluku o tome da li ćemo postati članica NATO-a i to opet u skladu s Ustavom i zakonom. Zato Dodikovo zaustavljanje ANP-a nije zaustavljanje NATO puta. To je suspenzija Ustava i zakona ove zemlje, a to je mnogo opasnije nego ne ići ka NATO-u. Ako Dodik ili bilo ko drugi želi izaći iz ove situacije, onda postoje samo dva načina. Jedan je da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani i da za to nađe političke partnere, a drugi je da u skladu sa postojećim Ustavom i zakonskom regulativom čeka trenutak u kojem će BiH donositi odluku o NATO putu“, smatra Lagumdžija.



On je podsjetio da su Radmanović, Dodik i Špirić  (Svi iz SNSD-a) bili ključni akteri u usvajanju Zakona o odbrani u BiH aplikaciji za MAP i zahtjevu NATO-u da idemo za članstvo.

Bidenova posjeta BiH

''Prije desetak godina kada je potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden bio u Parlamentu BiH, deset lidera političkih stranaka imalo je sastanak s njim i tada je Dodik bio prvi koji je rekao: - Gospodine potpredsjedniče dajte nam papir da potpišemo da ulazimo u NATO, što se mene tiče možemo sutra. Radi se o tome da su se očigledno političke okolnosti promijenile, ali ni Dodik ni bilo ko nema pravo da ruši vladavinu prava“, rekao je Lagumdžija.

Na pitanje da li je Dodik u prednosti ukoliko Komšić bude insistirao da na dnevnom redu sjednice bude ANP, odgovorio je:

''Prvo, mislim da nijedan od potpisnika tih famoznih principa, dakle niko od ova tri mušketira, Dodik, Izetbegović, Čović, nema prednost nad drugim. Svako ima svoje probleme. Dodik nema apsolutno nikakve prednosti. Njemu ova priča o NATO-u služi da skloni fokus s pravih pitanja. Njegov problem i nervoza bi bila logična da proizilazi iz stanja u kojem se nalazi Republika Srpska u ekonomskom i socijalnom smislu. Dodik je jedini čovjek koji u svom ''vilajetu“ ima ozbiljnu opoziciju. Čović je nema, a nema je ni Izetbegović".

Lagumdžija kaže da shvata Komšićevo stavljanje na dnevni red sjednice kao rezultat onoga što smo svi pročitali, a to su principi koje su potpisali tri lidera stranaka.

"Principi koje su potpisali su ništa drugo do poziv na vladavinu prava. Svako ozbiljan koji je to pročitao protumačio bi na način da se krene u realizaciju onoga što smo preuzeli po Zakonu o odbrani, a to je upućivanje godišnjih nacionalnih programa na NATO putu. Ako mu jedan član Predsjedništva kaže da to neće potpisati, onda je logično i da ne stavlja na dnevni red. Tim više što i Džaferović i Dodik imaju vrlo moćna mehanizam pozivanja na vitalni interes i veliki vjerovatnošću da dobije podršku u nadležnom entitetskom organu“, istakao je Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba.

(BN)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

@rere pejina unuka

18.08.2019 19:01

Evo i ja sam prestao da plačam kredit banciNe priznajem potpis na zahtjevu za kredit .promijenila se vremena.

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2019 19:53

Ironija ali kod nas se to kaže ,sto si pljuno sad olizi.

Name

Горан

18.08.2019 20:00

Брате, кусо и репато се скупило да руши Републику Српску, не могу да дишу од мржње, можете само да га дунете српском народу, никада више са муслиманима и крватима у истој држави добровољно.

Name

Vlad Tepeš

19.08.2019 04:07

Dobar fol

Name

Svjetska,

19.08.2019 05:07

tri ludaka , najveca ', i još bi oni ludovali.

Name

Ре Горан

19.08.2019 05:22

Шта рече брате , добровољно .

Name

re Goran

19.08.2019 07:02

Brate Gorane, priznaj posteno, R. S. je najvise porusila i unistila nasa vladajuca mafija.Nama ne trebaju nikakvi neprijatelji, mi smo sami sebi dovoljni.

Name

Goran

19.08.2019 07:07

Samo uz silu odrzavaju ovo smece od drzave na okupu, zato su i ubijali Srbe i okupirali nas. Ko bi ziveo posle svega dobrovoljno u istoj drzavi sa muslimanima i hrvatima.

Name

Re Goran

19.08.2019 08:36

Vidim da ti imaš svoj problem al trebao bih imati bar dostojanstva čovjeka a ne biti sotona

Name

Darwill

19.08.2019 08:37

Je li ovaj Lagumdžija živ? Sjetio se kao nečega, pa da se i njegovo ime pomene u medijima. Eto, i mene je zvao Bajden neki dan, kaže mi , hajde čuj se sa Milom, znaš da mi je obećao potpis za NATO, a meni sada to treba jer sam u predsjedničkoj kampanji. I još kaže, ako potpiše kada postanem predsjednik skinuću ga sa crne liste i neće biti pod sankcijama. Nazovem Milu, kaže neću, neka mu potpisuje Lagumdžija, svejedno će Tramp opet pobijediti.

Name

Ceca

19.08.2019 08:53

Sad se svi javljaju,svi bi da se okoriste, da uberu koji pol.poen preko Dodikovih ledja, pa i ovaj propali politicar.

Name

RE Goran

19.08.2019 09:27

Pa iseli se brate, ali ne ovde kod nas u Srbiju,dosta nam je probisveta.

Name

e jeste zaluđeni

19.08.2019 20:00

Sutra neće potpisati i to je to.

Name

Fotelje u magli

20.08.2019 06:59

Potpuno si u pravu, dva najveca krimosa u drzavi i onaj seljak potpisali papir da ce postovati zakon, dakle do sad ga nisu postovali, po principu jednakopravnosti onda niko nema obavezu postovanja zakona ako nije potpisao, ovde se radi o rusenju ustavnog poretka i na taj sporazum bi trebala reagovati sipa.

Name

Noćna ptica

18.08.2019 19:34

On je u velko dobio izbore na anti nato i sad nesmije popustiti zbog javnosti, a što se njega tiče, njegov stav je isti, samo zamajava one koji su za njega glasali (pravi ih još većim budalama).

ODGOVORITE
Name

RE GORAN

19.08.2019 09:37

TAKVI KAO TI, STO SU SAD ,,BRANITELJI,, RS ,BILI SU GDJE I DODIK KAD SE STVARALA. MORA DA SI SE NEGDJE DOBRO UHLJEBIO I ZIVIS NA JASLAMA OVE JADNE OPLJACKANE ZEMLJE. SVI STE KAO DODIK, ,,BRANITE,, JE JER VAM ODGOVARA OVO LEGLO KRIMINALA I KORUPCIJE.

Name

Ccc

18.08.2019 19:39

Ako nećemo mi prema NAT-u, hoće NATO prema nama....

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.08.2019 10:57

Bilo, ne ponovilo se.

Name

re

18.08.2019 19:41

Ne spasite ni Putin sa Rusijom kod Amerikanaca.

ODGOVORITE
Name

zelembac

19.08.2019 04:11

samo se vi radujte da ce neko ginuti za vas..Sloboda se dobija licnom borbom..

Name

Re

19.08.2019 04:34

Al rusi nikad nisu izgubili rat poslednji sirija

Name

KUKU NAMA SVAKAKO

19.08.2019 05:00

Ni Rusi a ni ameri izdaju i prevaru ne praštaju.Zaigro se baja i sad ne zna šta da čini.Prije podne bi nas predao NATO-u a popodne rusima.

Name

Радојица

18.08.2019 20:16

Није у питању Додик него да ли Срби желе у НАТО или не. Ова приглупа Лагумџијина прича нам говори да је улазак у НАТО по закону без обзира на то што су Срби против. Да поновим веома глупа Лагумџијина прича за локалну махалску употребу.

ODGOVORITE
Name

Savjetnik

19.08.2019 06:41

Da li je Radmanovic Srbin ?Pa on je podrzao NATO integracije !

Name

re Savjetnik

19.08.2019 07:44

Mozda je podrzao ali to ne isklju;uje pravo ni Radmanovica in drugih predstavnika Srpske da promijene stav.Radmanovic kao i svi drugi politari odgovara samo svojim biracima.

Name

Empirija

19.08.2019 08:13

Mnogi bi se iznenadili kada bi saznali koliko Srba u RS-a podržava ulazak u Nato.

Name

Direkt

19.08.2019 11:28

Koliko?

Name

baja

19.08.2019 14:25

Politički stav se može mijenjati ali zna se kako se mijenja zakon.Ova bagra je glasala za Zakon o odbrani BiH, da bi spasili svoje guzice, a u kome piše da je put ka natu obavezan i da se MAP mora dostavljat godišnje.Sad neka mijenjaju Zakon za koji su glasali a ne da se... i zamajavaju narod. Neka oni mlate svojim glasačima ali nek ne prave budalama poštene ljude.

Name

рибар

18.08.2019 20:17

После неусвајања АНП, посљедично пропадања овог необавезујућег споразума, управо АНП би могао бити супер јако политичко оружје Републике Српске. Тада ћемо видјети да ли Република Српска зна на прави начин одговорити бремену времена, односно, да ли имамо на челу кључних партија људе који имају државнички капацитет, тачка.

ODGOVORITE
Name

Taceoni

18.08.2019 20:36

Pa zar nije NATO baza u Lukavici Istocno Sarajevo???

ODGOVORITE
Name

re

19.08.2019 11:44

Nije u Lukavici,već u Butmiru.

Name

baza

20.08.2019 08:17

Čujj u Butmiru ? a ulazi se iz Lukavice - Kako to ?

Name

stara lola

18.08.2019 21:27

To prije bilo vremena se menjaju ! Kao kod svih u svetu politicara ! Sve se menja

ODGOVORITE
Name

Could

18.08.2019 22:10

E jes" ga oplelo

ODGOVORITE
Name

borac

19.08.2019 03:19

Ako odemo u NATO prakticno nemamo neprijatelja a mi srbi nemozemo bez toga.

ODGOVORITE
Name

mislim

19.08.2019 03:22

Ako bi usli u NATO Dodik bi morao raspustiti svoje specijalce onda bi mu oni bili neprijateöki lalse je sa NATO-m

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

19.08.2019 07:12

Jbg sad mu Rusi vise placaju da se protivi ulasku u NATO. Nije ni on blesav!

ODGOVORITE
Name

Jok more

19.08.2019 08:10

Rusi ne plaćaju, drže ga u škripu, pa zatežu ili popuštaju španere po potrebi. Po njihovoj potrebi.

Name

Dragomir

19.08.2019 09:19

Gledam ga juce ko kerce trcka iza Vucicem,proviruje da ga kamera slika.

Name

Razdruživač

19.08.2019 07:41

Nije tu rijec ni o kakvoj vladavini prava.To sto su se navodno u jednom trenutku predstavnici Srpske u zajednickim organima saglasili da BiH pristupi nato savezu ne znaci da je time nastala neka zakonska obaveza.Cak i ako je to opredjeljenje inkorporiano u zakonski tekst.Svaki novi korak u procesu pridruzivanju natou koji zahtijeva odluke odgovarajucih institucija jeste jedna nova politicka odluka koja nicim prethodnim nije vezana.Da postoji pravna obaveza poslanika u parlamentu ili clanova predjesnistva ili SM,onda bi se ta obaveza mogla ostvariti sudskim putem a to nije slucaj.Svaki poslanik,clan predsjesnistva ili clan SM,moze i treba da u svakom slucaju glasa po sopstvenoj volji i nikakve prethodne odluke tih istih institucija ih ne obavezuju.Rijec je dakle o politici a ne o pravu kako neki zlonamjerni pa i Lagumdzija zele da predstave.

ODGOVORITE
Name

Savjet

19.08.2019 10:16

Ja bih ipak neka sve jedan REFERENDUM kaze .Raspisati ga na drzavnom nivou i kud puklo da puklo. Druga i treca opcija ne postoji.

Name

Razdruživač

19.08.2019 15:05

Ne moze se organizovati referendum na takozvanom drzavnom nivou jer je BiH jedna asosicijaca Federacije BiH i Republike Srpske.

Name

kockica

20.08.2019 12:03

Od kad je BiH asocijacija, gdje je taj pristupni papir RS ili FBiH?

Name

@Razduživač

20.08.2019 12:07

To sto su se navodno u jednom trenutku predstavnici Srpske u zajednickim organima saglasili da BiH pristupi nato savezu ne znaci da je time nastala neka zakonska obaveza.Cak i ako je to opredjeljenje inkorporiano u zakonski tekst. Gdje si ti išao u školu. Ako je u zakonu, onda je u zakonu. Ako nije nije. Nema između. A na kraju BiH nije ni pozvana u NATO pa da se politički odlučuje. Ovo se samo svi politički mudroseri igraju a mi gledamo jer drugih priča nemaju a mi nemamo nikakvog a kamoli pametnijeg posla.

Name

Razdruživač

20.08.2019 23:05

Ti ne razumiješ šta je pravo.Sve što se ne može sudskim putem ostvariti nije nikakvo pravo a sud ne može poslaniku ili članu Predsjedništva ili Savjetu ministara naložiti kako da glasa bez obzira na ranije odluke tih istiih institucija.

Name

re kockica

20.08.2019 23:06

Od dejtonskog sporazuma kad su se FBiH i RS udružile u državnu zajednicu u kojoj se odluke donose konsenzusom jednih i drugih

Name

Mrki vuk

19.08.2019 08:50

U politici je tako, od danas do sutra pa ko koga zajebe, danas priča ovakva a sutra onakva. Generalno, blago onima koji su otišli iz ove prdačine.

ODGOVORITE
Name

Василије

19.08.2019 16:54

НАТО је злочиначка организација са веома скупом чланарином, која би била убитачна за ионако сиромашну БиХ. Морали би платити за ратујемо по цијелом свијету за туђе интересе. То је врхунац безобразлука. Бајден је велики србофоб.

ODGOVORITE
Name

blic

20.08.2019 05:56

Jedino je dobro u svemu sto bi bosnjaci legalno mogli ici ratovati u Siriju, Iran, Irak,Libiju... samo ovaj put na strani NATO-a a ne kao do sada na strani islamske drzave!

Name

Lipac

19.08.2019 19:43

Da li postoji mogućnost da se raspišu vanredni izbori i da ovaj cirkus jednom prestane...?

ODGOVORITE